free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Έξι μήνες το λιγότερο θα χρειαστεί ο κατασκευαστικός κλάδος για να ανακάμψει μετά τη λύση του προβλήματος της ζώνης των 800ων

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Έξι μήνες το λιγότερο θα χρειαστεί ο κατασκευαστικός κλάδος για να ανακάμψει μετά τη λύση του προβλήματος της ζώνης των 800ων

Λύθηκε επιτέλους το πρόβλημα των περισσοτέρων από τους εξήντα οικισμούς σχετικά με την ακτίνα των 800ων μέτρων όπως μας διαβεβαίωσε και ο κ. Μανόλης Κρεβατσούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής που συστήθηκε ειδικά για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Παρ΄όλα αυτά μετά από έξι μήνες τουλάχιστον, όπως είπε, ο πρόεδρος, θα γίνει αισθητή η πρώτη ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα καθώς χρειάζεται να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως η ολοκλήρωση συμβολαίων, η έκδοση οικοδομικών αδειών προκειμένου να δημιουργηθεί η σχετική οικονομική κυρίως, κινητικότητα στον τομέα.

Λόγω όμως της υπάρχουσας κρίσης στην αγορά γενικότερα, η αισιοδοξία
Της Ελπίδας
Δημακοπούλου
παρουσιάζεται συγκρατημένη
. Την συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί από τη μεριά της και η στάση των Τραπεζών οι οποίες δεν εκχωρούν πλέον εύκολα τα δάνεια προς τους καταναλωτές. Το σκηνικό έρχεται να ολοκληρώσει η ήδη άσχημη κατάσταση των κατασκευαστών και η εγκράτεια των ιδιωτών όσων αφορά την διοχέτευση του χρήματος στις επενδύσεις. Την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο κατασκευαστικός τομέας υποδηλώνει το γεγονός ότι 3 από τις 8 εταιρίες σκυροδέματος στο Ρέθυμνο έχουν «βάλει λουκέτο» ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούν, όπως είπε ο κ. Κρεβατσούλης. Καθημερινότητα έχουν γίνει πλέον και γι? αυτές τις εταιρίες, οι δυσκολίες σχετικά με την κάλυψη των επιταγών.

Η τυχών  μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτήσεων και των ιδιωτών με καλύτερες δανειοδοτήσεις όσων αφορά κυρίως, την απόκτηση πρώτης κατοικίας, είναι δύο σκέψεις που εάν υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση θα δημιουργηθεί πιο γρήγορα η ανάκαμψη στον κλάδο της οικοδομής. Ήδη το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Κυβέρνηση ενώ τα αποτελέσματα αυτού του αιτήματος αναμένονται. Επίσης, ανάσα ζωής υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δώσουν και τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Εξ? αιτίας της πτώσης αυτής που παρατηρείται στον τομέα των οικοδομών, ο κ. Κρεβατσούλης μας είπε ότι, πολλοί είναι εκείνοι οι Έλληνες και οι αλλοδαποί που εγκατέλειψαν το Ρέθυμνο λόγω έλλειψης εργασίας, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους ή ψάχνοντας άλλους τρόπους επιβίωσης.

Να αναφέρουμε επιπλέον, ότι όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος, η κάμψη που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κλάδος, από τη διετία 2005-2006 και σήμερα, αγγίζει το 45%, σύμφωνα με τις εταιρίες τσιμέντου.

Απαραίτητη φαίνεται τέλος να είναι η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς από το 2008, εξ? αιτίας μιας απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με τον κ. Κρεβατσούλη, έχει προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα οφείλεται στην μη διάνοιξη νέων δρόμων γεγονός που καθιστά μη οικοδομήσιμα οικόπεδα που κατά τα άλλα είναι άρτια. Δημιουργείται δηλαδή μεγάλος αριθμός των λεγόμενων «τυφλών οικοπέδων». 

Και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Νικολουδάκης ισχυρίζεται ότι προκειμένου να ξεκολλήσουν από τη στασιμότητα και την καθίζηση οι οικοδομικές εργασίες χρειάζεται να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει τους πέντε μήνες. Ο κ. Νικολουδάκης έδωσε και ένα ακόμη στοιχείο που απεικονίζει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή όσοι εργάζονται στον οικοδομικό τομέα λέγοντας ότι «οικοδόμοι που εδώ και 25 με 28 χρόνια δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τον ΟΑΕΔ, τώρα βρίσκονται στο Ταμείο Ανεργείας».    

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή