Αγόρευση της κ. Κεφαλογιάννη στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή
14/4/10
Η Βουλευτής Ρεθύμνου κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν αγορήτρια στην Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Η ομιλία της κυρίας Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:
«Χρόνια προβλήματα, όπως η παραοικονομία, η μείωση των εσόδων από την άμεση φορολογία, η καλπάζουσα φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία και η πολυνομία, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ελλείμματα, οδηγούν στην ανάγκη μιας ριζικής, φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η Νέα Δημοκρατία, αναγνώρισε αυτή την ανάγκη, εκφράζοντας στήριξη στις όποιες θετικές πρωτοβουλίες εξαγγέλθηκαν, σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η Κυβέρνηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Μετά από πρωτοφανή πολύμηνη καθυστέρηση, (κατ? ομολογία και αρκετών εξάλλου κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών) με οργιάζουσες φήμες, αλυσιδωτές αντιφάσεις και διαρκείς αλλαγές να βυθίζουν στην ανασφάλεια
νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιτέλους φέρνει προς συζήτηση το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ένα νομοσχέδιο, που δυστυχώς, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, δεν πετυχαίνει το στόχο του.
Είναι?
Γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό,
Πρόχειρο και άδικο,
Βασισμένο σε μια στενά εισπρακτική λογική, που μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Αντίθετο με τις θέσεις μεγάλης μερίδας των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, που καταγγέλλουν ότι η διαβούλευση έγινε «για τα μάτια του κόσμου».
Και αυτά δε μπορούμε να τα αγνοήσουμε, τη στιγμή που ήδη έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα για την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Έχουν ήδη αυξηθεί οι φόροι κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα και στον Φ.Π.Α.
Έχουν ήδη συρρικνωθεί τα εισοδήματα.
Έχει ήδη μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών
και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Μπροστά στον κίνδυνο βαθιάς, γενικευμένης ύφεσης, τα προτεινόμενα υπό συζήτηση μέτρα κρύβουν επικίνδυνες παγίδες.
Δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάνε να λύσουν. Προπαντός, δεν δίνουν τις αναγκαίες ανάσες.
Είναι μέτρα- ασφυξίας, που στραγγαλίζουν την αγορά και εξαντλούν την ελληνική οικονομία.
Μέτρα, που επιφυλάσσουν κινδύνους?
Πρώτος κίνδυνος: Για τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Τα επιβαλλόμενα τεκμήρια διαβίωσης ευνοούν τα μεγάλα εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που επιβαρύνονται με αυξημένα τεκμήρια.
Η σύνδεση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις, αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση και να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, ενώ εξίσου επιζήμια θα είναι και η μείωση στις εκπτώσεις φόρων από στεγαστικά δάνεια ή ασφάλιστρα.
Δεύτερος κίνδυνος: Για τις επιχειρήσεις.
Η επιβολή συστήματος αυτοπεραίωσης, που υπερδιπλασιάζει τη φορολογική επιβάρυνση, και η φορολόγηση με 40% των μερισμάτων,
αναμένεται να καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στην ρευστότητα και άρα, στην προοπτική ανάπτυξης πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων.
Τρίτος κίνδυνος: Για την ήδη δοκιμαζόμενη κτηματαγορά?
Η επιβολή τεκμαρτού ιδιοκατοίκησης, η κατάργηση της απαλλαγής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και η ήδη νομοθετημένη επαναφορά καταργημένων φόρων,
(όπως των φόρων γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών), αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ύφεση και μαζί, να συμπαρασύρουν πάνω από 150 επαγγελματικούς κλάδους.
Τέταρτος κίνδυνος: για τον Τουρισμό?
Τον κλάδο, που αν και συνεισφέρει 18% στο ΑΕΠ, αν και καλύπτει με τους απασχολούμενούς του το 16% της αγοράς εργασίας, βάλλεται συστηματικά από την Κυβέρνηση.
Σας υπενθυμίζω ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε χάσμα ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στους προορισμούς εντός και εκτός Ευρωζώνης. Προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα αυτό, άλλες τουριστικές οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, βελτίωσαν τις υποδομές τους, εντατικοποίησαν τις στρατηγικές προβολής και προώθησης, μείωσαν τους συντελεστές Φ.Π.Α.
Στη Χώρα μας, δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν κρίθηκε αναγκαίο. Ένα χρόνο πριν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την αντιπολίτευση, έλεγε ότι εξέταζε τη μείωση του Φ.Π.Α. για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τώρα, προχωρά σε περαιτέρω αύξηση.
Και βεβαίως, αναγκάζει τις τουριστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτή την αύξηση, με ζημία για τη ρευστότητα και για την κερδοφορία τους.
Κατά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων σχετικά με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας των Ξενοδοχειακών κτισμάτων, από την επόμενη χρονιά θα προβλεφθεί υπαγωγή των ιδιοχρησιμοπιούμενων κτισμάτων σε τέλος 1?, ενώ τα γήπεδα των ξενοδοχείων θα υπαχθούν σε τέλος 6? στο σύνολο της αξίας αυτών.
Αυτό, σημαίνει τριπλασιασμό του τέλους για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ξενοδοχειακά κτίρια και δεκαοχταπλασιασμό του τέλους για τα γήπεδα των ξενοδοχείων.
Διαφεύγει φαίνεται της κυβέρνησης, ότι τα κτίρια και τα γήπεδα των ξενοδοχείων αποτελούν «εργαλείο δουλειάς», που συνεισφέρει τα μέγιστα στην προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος.
Έτσι, πολύ απλά, η φορολόγηση επί 3 στα κτίρια και επί 18 στα γήπεδα, θα οδηγήσει (μαζί με την αύξηση του Φ.Π.Α.) σε καταστροφικά αποτελέσματα τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες απώλεσαν το 16% του κύκλου εργασιών τους κατά το 2009.
Δηλαδή, 1 δις ευρώ. Η ίδια ανορθόδοξη λογική αναμένεται να βουλιάξει και τον θαλάσσιο τουρισμό, εάν δεν εξαιρεθούν τα επαγγελματικά σκάφη από το φόρο πολυτελείας 10%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιφυλάσσει πολλές, δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ακόμα και μετά τη θέσπισή του, θα παραμένει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός απλούστερου, δικαιότερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, διότι με το παρόν, καμία από τις ανάγκες αυτές δεν καλύπτεται επαρκώς.
Η πολύμηνη καθυστέρηση τελικώς δεν μας αποζημίωσε.
Η Κυβέρνηση με αντιαναπτυξιακά, κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα?
- Τιμωρεί την ελληνική κοινωνία.
- Απειλεί τις επιχειρήσεις με λουκέτα.
- Υπονομεύει το ρυθμό ανάπτυξης της κτηματαγοράς.
- Καταδικάζει σε στασιμότητα τον ελληνικό τουρισμό.
Για τους λόγους αυτούς, δε μπορεί και δεν θα έχει την πλήρη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Υπεύθυνα και μεθοδικά, διαπιστώνουμε τα κενά και καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για ένα δίκαιο, βιώσιμο φορολογικό σύστημα.»