ΑΞΙΟΝ ΑΠΟΡΕΙΑΣ!
του Βασίλη Κασιμάτη
Με αφορμή δημοσίευμα της Εβδομαδιαίας Οικονομικής εφημερίδας “Οικονομία” που θα διαβάσετε παρακάτω και παράλληλα με μία έρευνα που κάναμε τη περασμένη εβδομάδα στα πρατήρια καυσίμων Αθήνας και Ρεθύμνου ερωτάμε τα εξής:
1)Γιατί ενώ η τιμή του πετρελαίου πέρσυ είχε φθάσει και τα 140 δολάρια ανά βαρέλι και
τώρα βρίσκεται σταθερά +- στα 40 δολάρια η τιμή της βενζίνης δεν έχει μειωθεί ανάλογα?
2)Γιατί στην Αθήνα τη περασμένη εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης ήταν 0,73 λεπτά/λίτρο και στο Ρέθυμνο ήταν 0,94 λεπτά ανα λίτρο?
Και για να εξηγήσουμε το τι σημαίνει σε νούμερα αυτό η διαφορά των 21 λεπτών ανα λίτρο στη πλήρωση ενός αυτοκινήτου με 60 λίτρα ντεπόζιτο είναι σχεδόν 13 ευρώ.
Δηλαδή 13 ολόκληρα ευρώ παραπάνω, κοστίζει στο Ρεθυμνιώτη οδηγό το “γέμισμα” του ντεπόζιτού του, σε σύγκριση με τον Αθηναίο οδηγό.
Τι είναι αυτό που ντε και καλά πληρώνουμε πάντα πιο ακριβά εδώ στο Ρέθυμν και μονίμως είμαστε στους ακριβώτερους και πολλές φορές Ο Ακριβώτερος νομός στις τιμές των καυσίμων.
Μήπως πρέπει οι ανάλογες υπηρεσίες που ελέγχουν την αισχροκέρδεια να πράξουν επιτέλους το αυτονόητο?
____________________________________________________
Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Οικονομίας” (6/12/2008).
(sofokleous10.gr)
Οι τιμές του πετρελαίου “κατρακύλησαν”, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 8% την Παρασκευή. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 2,76 δολάρια, ή 6,2%, στα 41,84 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε καταγράψει απώλειες σχεδόν 8%, χάνοντας μέρος των κερδών της Τετάρτης.
Στην άνοδο των τιμών στην τελευταία συνεδρίαση του 2008 συνέβαλαν τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Πετρελαίου, τα οποία έδειξαν απρόσμενη άνοδο των αποθεμάτων αργού κατά 500.000 βαρέλια και αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 800.000 βαρέλια.
Η ζήτηση παρέμεινε πάντως σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υπογραμμίζοντας τον διπλό αντίκτυπο της περυσινής εκτίναξης των τιμών πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και της βαθιάς οικονομικής ύφεσης.
«Τα στοιχεία (για τη ζήτηση) που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν πιο θετικά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και πιο αδύναμα στην Ιαπωνία και την Κίνα», αναφέρει σε σημείωμά της η Barcleys Capital.