free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Απάντηση Παπαδάκη στις δηλώσεις της Όλγας για τον Πλατύ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥ
Με αφορμή δηλώσεις της Βουλευτού κας Κεφαλογιάννη, μέσα από τις οποίες σχολιάζει και διαψεύδει τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Νομαρχίας Ρεθύμνου σχετικά με τις μελέτες του Φράγματος Πλατύ, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, δήλωσε χθες το απόγευμα τα ακόλουθα:
Οι μελέτες του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού αποτελούν ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Νομό, που έχει ξεκινήσει από το 2003, και το οποίο, δυστυχώς από ό,τι φαίνεται, ελάχιστοι γνωρίζουν σε βάθος, τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα, ώστε να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία υπεύθυνα.

Στις 24 Ιουνίου 2003 στις Μοίρες σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Καρούντζου, των Βουλευτών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, των δύο Νομαρχών, των πέντε Δημάρχων των δύο αυτών Νομών, και του ΟΑΔΥΚ, έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΟΑΔΥΚ και του μελετητή κ. Παυλάκη την οποία υποστήριξε και το ΤΕΕ, που προέβλεπε την κατασκευή πέντε λιμνοδεξαμενών στο Φράγμα του Πλατύ. Δύο στο Δήμο Κουρητών (Πλάτανος - Φουρφουράς) και τρεις στο Δήμο Συβρίτου (1 στη Σχολή Ασωμάτων και δύο στο Γερακάρι ή εναλλακτικά 1 λιμνοδεξαμενή και 1 Φράγμα στο Γερακάρι).

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009 με επισκέφτηκαν στη Νομαρχία στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και μέλη της ομάδας μελετητών για το Φράγμα του Πλατύ, προκειμένου να μας ενημερώσουν για την πορεία των μελετών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου και τους επικεφαλής των μελετητικών γραφείων, στο Φράγμα του Πλατύ, εντάσσονται δύο μελέτες.

  1. Προμελέτη και οριστική μελέτη Φράγματος Πλατύ Νομού Ρεθύμνης και οριστική μελέτη αγωγού μεταφοράς νερού στη Μεσσαρά. Διάθεση πίστωσης για τη μελέτη μέχρι του ποσού των 4.676.700 Ευρώ.
  2. Προμελέτη και οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου στον Πλατύ Νομού Ρεθύμνης με διάθεση πίστωσης για τη μελέτη μέχρι 3.272.500 Ευρώ.

Το Σεπτέμβριο του 2008 εντάχτηκε το έργο και δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στην άρδευση των περιοχών του Νομού Ρεθύμνου (Δήμοι Κουρητών, Συβρίτου, Λάμπης) σε έκταση 45.000 στρεμμάτων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Για αυτό ακριβώς το λόγο, με επιστολή μου στον τότε Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παπαγιαννίδη, που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό κ. Κοντό και τους δύο Βουλευτές του Νομού (22/9/08) επεσήμανα ότι δεν τηρούνται τα όσα είχαν συμφωνηθεί στις Μοίρες το 2003 καθώς και σε άλλες συναντήσεις (Περιφερειακά Συμβούλια, Δ.Σ. ΟΑΔΥΚ, Γραφείο Γ.Γ. Περιφέρειας, συνεδριάσεις Νομαρχιακού Συμβουλίου) αφού η μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα που αφορούν στο Νομό Ρεθύμνου, δεν είχε συμπεριληφθεί στην υπό προκήρυξη μελέτη, αλλά αποτελούσε αντικείμενο άλλης μελέτης.

Βάσει της διαμαρτυρίας και της σύσσωμης αντίδρασης των Βουλευτών του Νομού, της Νομαρχίας και των Δημάρχων Κουρητών, Συβρίτου και Λάμπης, το Υπουργείο προχώρησε τον Οκτώβριο του 2008 στη συμπλήρωση με τη μελέτη και για τα αρδευτικά δίκτυα.

Έχοντας υπόψη τα συμφωνηθέντα του 2003 στις Μοίρες και τις διαβεβαιώσεις, που όλες οι αρχές του Νομού, Βουλευτές (Γ. Κεφαλογιάννης, Λουκάκης, Όθωνας, Λαμπίρης, Όλγα Κεφαλογιάννη), Νομάρχης και Δήμαρχοι έχουμε λάβει σε συναντήσεις με τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας Κρήτης και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2003 έως σήμερα, γνωρίζουμε ότι η άρδευση των περιοχών του Νομού Ρεθύμνου από το Φράγμα του Πλατύ θα γίνει με την κατασκευή πέντε λιμνοδεξαμενών (Δύο στο Δήμο Κουρητών (Πλάτανος -Φουρφουράς) και τρεις στο Δήμο Συβρίτου (1 στη Σχολή Ασωμάτων και δύο στο Γερακάρι ή εναλλακτικά 1 λιμνοδεξαμενή και 1 Φράγμα στο Γερακάρι).

Η προ ημερών επίσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των μελετητών του έργου, ωστόσο, ανέτρεψε τα παραπάνω δεδομένα, καθώς μας ενημέρωσαν ότι από το αντικείμενο των παραπάνω μελετών απουσιάζει η κατασκευή των λιμνοδεξαμενών στο Δήμο Κουρητών (Πλάτανος & Φουρφουράς, που είχε συμφωνηθεί από το 2003), η οποία έχει αντικατασταθεί από κατασκευή αντλιοστασίων και δεξαμενών.
Κάτι τέτοιο βέβαια δε μπορεί παρά να αναιρεί όχι μόνο τα συμφωνηθέντα, αλλά και την ουσιαστική και βιώσιμη αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού στο Δήμο Κουρητών.
Είναι οξύμωρο για να μην το χαρακτηρίσω τραγελαφικό μια περιοχή από την οποία περνάνε τα νερά, να μην υδροδοτείται με λιμνοδεξαμενές, αλλά μέσω άντλησης, γεγονός που ασφαλώς αυξάνει το κόστος του νερού (αντιοικονομικό), έχει ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και εν τέλει είναι και πέρα για πέρα άδικο.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου καθώς και οι μελετητές, που συμφωνούν με την άποψή μας τόνισαν ότι θα προτείνουν στην ηγεσία του Υπουργείου, αν το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο (συμβάσεις) και το οικονομικό αντικείμενο, να γίνει η διερεύνηση της αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Δήμου Κουρητών με την κατασκευή των δύο λιμνοδεξαμενών, όπως και είχε συμφωνηθεί εξαρχής.
Ήδη από την Παρασκευή έχω αποστείλει και σχετικό έγγραφο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Χατζηγάκη, ζητώντας να περιληφθεί στις υπό εκπόνηση μελέτες η κατασκευή των λιμνοδεξαμενών Πλατάνου και Φουρφουρά.

Θεωρώ με την ευκαιρία σκόπιμο να επισημάνω ότι θέματα μείζονος σημασίας για το Νομό, όπως το συγκεκριμένο, καλό θα είναι προς όφελος του Νομού να αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας και όχι αφορμή για να δυναμιτίζεται το πολιτικό σκηνικό και να παραπληροφορείται ο Ρεθεμνιώτης πολίτης.
Ο οποίος έχω την πεποίθηση ότι ξέρει να διακρίνει καλά το “όραμα” από τη “φαντασία” στην πολιτική και να γνωρίζει ποιο το “είναι” και ποιο το “φαίνεσθαι”. Έχοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του Νομού, η Νομαρχιακή Αρχή θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα ως έχουν και να παραθέτει γεγονότα, έστω και αν αυτά προς απογοήτευση κάποιων Κασσάνδρων δεν διαψεύδονται και δε συνάδουν με τη δική τους ερμηνεία της πραγματικότητας.
Ευτυχώς το μεγαλείο της Δημοκρατίας, που όλοι έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε έχει κατοχυρώσει την ελευθερία του λόγου και την πολυφωνία των απόψεων. Και μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπέρτατος κριτής των όσων λέγονται και πράττονται είναι πάντα οι πολίτες του τόπου μας
“.

         Το δημοσίευμα ήταν μια προσφορά της εταιρίας:
                                       
           Λειτουγεί εκθεσιακός χώρος στον αύλιο χώρο της ALMECO

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή