Απάντηση στην κ. Κεφαλογιάννη για τα μνημεία του Ρεθύμνου
22/3/10
Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη έλαβε απάντηση σε ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, αναφορικά με την ανάγκη υλοποίησης έργων ανάδειξης και αξιοποίησης μνημείων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και αντιμετώπισης των φθορών που έχουν προκύψει στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης.
Δυστυχώς, οι απαντήσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και στις δύο ερωτήσεις, είναι γενικόλογες και αόριστες, με αποτέλεσμα να προκύπτει έντονος προβληματισμός για τη δυνατότητα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων, που έθιξε μέσα από τις ερωτήσεις της η Βουλευτής του νομού.
Ειδικότερα στην από 16 ? 2 ? 2009 ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη για την αποκατάσταση του Μιναρέ του Τεμένους Χουσεϊν Πασά και την αναγκαστική απαλλοτρίωση τεσσάρων ακινήτων για την ανάδειξη του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου, η απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, είναι απογοητευτική.
Ο κ. Υπουργός αναφέρει για το Μιναρέ, ότι έχει διαπιστωθεί η επικινδυνότητα κατάρρευσης του μνημείου από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης και συμπληρώνει ότι «η υπηρεσία είναι στη διαδικασία συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναστύλωση του μνημείου.»
Για δε το ζήτημα ανάδειξης του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο κ. Υπουργός αναφέρει, ότι ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με αίτημα να χορηγηθεί βεβαίωση για ενδεχόμενη πίστωση και πληρωμή της απαλλοτρίωσης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ούτε σχεδιασμός υπάρχει από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε εγκεκριμένα κονδύλια υπάρχουν για τα σημαντικά αυτά έργα, τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε βάλλει σε πρώτη προτεραιότητα για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το θέμα του Ενετικού Λιμανιού στην επίσης από 16 ? 2 ? 2009 ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το πώς και με ποια έργα θα προστατευθεί το μνημείο.
Στην απάντηση του αναφέρει, ότι είναι αναγκαία η σύνταξη μιας μελέτης από το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου και η εφαρμογή της υπό την εποπτεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Θα παρακολουθείται δε το λιμάνι, τονίζει ο κ. Υπουργός, ώστε αν προκύψουν περαιτέρω αλλοιώσεις, να προταθούν πιο ριζικές λύσεις.
Με απλά λόγια, η ευθύνη προστασίας του ενετικού λιμανιού ανατίθεται στο Λιμενικό Ταμείο και αν προκληθούν πιο σοβαρές φθορές, Θα εξεταστεί πως θα παρέμβουν!
Δυστυχώς η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος είναι καθαρά επιδερμική, δεν δίνει λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα που απειλεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία του Ρεθύμνου και της Κρήτης και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το αν τελικά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να συνεχίσει την μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών για την ανάδειξη της ιστορικής παλιά πόλης του Ρεθύμνου και την προστασία των μνημείων της.