free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Aύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνονται οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των εφημερίδων (βλ. ΕΘΝΟΣ 30.1.09 και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9.4.09), από 4 δισ.ευρώ περίπου το 2003 έφθασαν τα 8,2 δισ. ευρώ το 2008, ενώ υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Τα 8 δισ. αντιπροσωπεύουν το 2,7% του ΑΕΠ ενώ άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν δαπανούν ποσά μεγαλύτερα του 1,5% ή 1,8% του ΑΕΠ τους.

Η αιτιολογία ότι τα νέα φάρμακα – η χρήση των οποίων αναφέρεται ως βασική αιτία της αύξησης της δαπάνης – χρειάζονται σε νέες θεραπευτικές μεθόδους προξενεί απορία αφού η Ελλάδα δεν είναι πρωτοπόρος έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πολύ καλύτερα συστήματα υγείας από το δικό μας.

Τον περασμένο Νοέμβριο 2008 στις Βρυξέλλες δόθηκε στη δημοσιότητα ο ευρωπαϊκός πίνακας κατάταξης εθνικών συστημάτων υγείας, στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται 19η μεταξύ 31 χωρών όσον αφορά το επίπεδο περίθαλψης που παρέχει στους πολίτες της (βλ. εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 14.11.08).

Για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μεγάλος υπαίτιος φαίνεται πως είναι και ο ανεξέλεγκτος όγκος των πωλούμενων φαρμάκων (41% επί της φαρμακευτικής δαπάνης). 

Παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου εκτιμούν ότι πρόβλημα προκύπτει και από το γεγονός ότι ο κρατικός έλεγχος εξαντλείται στον προσδιορισμό των τιμών.

Μια άλλη αιτία είναι η ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και η κατάργηση της λίστας.

Στη χώρα μας παρατηρούνται νοσηρά φαινόμενα όπως η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με στόχο το κέρδος αλλά και κατευθυνόμενη συνταγογραφία από γιατρούς, προς όφελος συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών. 

Η πολυφαρμακία στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε σοβαρές βλάβες της υγείας των πολιτών. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες μονάδες αιμοκάθαρσης υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από 10 χρόνια και πόσες λειτουργούν σήμερα.

Κάτι ανάλογο, έλλειψη δηλαδή ελέγχου, παρατηρείται και σε άλλους τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως π.χ. τα ορθοπαιδικά, νευροχειρουργικά και λαπαροσκοπικά υλικά, οι βηματοδότες, τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα νεφρολογικά κέντρα, και άλλα πολλά. 

Παράλληλα, καταγράφεται αλόγιστη παραπομπή ασθενών σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε κύμα δημιουργίας ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε κάθε πόλη της Ελλάδας. 

Επειδή:

  • Κάποια από τα παραπάνω ζητήματα χρήζουν άμεσης παρέμβασης των αρμοδίων αρχών,
  • Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης συνδέεται με την κατάργηση από την κυβέρνηση της λίστας που έχει οδηγήσει σε υπερχρέωση τα ασφαλιστικά ταμεία,
  • Η έκρηξη των δαπανών υγείας, μεταξύ των οποίων και η φαρμακευτική δαπάνη, οδηγεί τη χώρα σε επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και γενικότερα της σπατάλης που παρατηρείται στη χρήση αναλώσιμου υλικού;
  2. Με ποιο τρόπο ελέγχεται η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων;
  3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται και ποια πρόκειται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον για την ενημέρωση του κοινού ως προς τις συνέπειες της πολυφαρμακίας;

     

Αθήνα, 24-4-2009
Ο ερωτών βουλευτής

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή