free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Διάλεξη από τη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

   ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

             ΔΙΚΤΥΟ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

                   


ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


                     ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
 

                            1η Διάλεξη

Τα οθωμανικά μνημεία της πόλης μας

 

                       Δημαρχείο Ρεθύμνου, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

 

                                         Ομιλητής: Ηλίας Κολοβός *

 

Στη διάλεξη θα περπατήσουμε νοερά μαζί στην πόλη μας, για να επισκεφτούμε, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, τα μνημεία και την ιστορία του Ρεθύμνου στα χρόνια των Οθωμανών.
Για να καταλάβουμε την ιστορία των μνημείων στα χρόνια αυτά θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταφορά της θεατρικής σκηνής: η πόλη του Ρεθύμνου, ως σκηνικό, όφειλε μετά την οθωμανική κατάκτηση να αναδεικνύει την κυριαρχία του οθωμανικού ισλάμ.
Για να στηθεί το νέο σκηνικό, οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν κυρίως κομμάτια του παλιού σκηνικού, που είχαν στήσει οι Βενετοί ώστε να παραπέμπουν οι αποικίες τους στη Γαληνοτάτη? ανασημασιοδότησαν όμως τα σκηνικά αυτά υλικά, με κατάλληλες προσθήκες, ώστε να συμβολίζουν στο εξής τη δική τους κυριαρχία.
Παράλληλα, έφτιαξαν, όπου χρειαζόταν, νέα σκηνικά, για να διατρανώσουν το μήνυμα της υποταγής στην κυριαρχία τους.
Σήμερα, τα σκηνικά αυτά, μαζί με παλαιότερα και νεότερα οικοδομήματα, κοσμούν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Ρεθύμνου, ως στοιχεία της πολύμορφης ιστορίας της.

 

* Ο Ηλίας Κολοβός είναι Λέκτορας Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων μελέτες για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και την Κρήτη στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Επιμελείται την καταλογογράφηση και παρουσίαση των οθωμανικών μνημείων της Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Κρήτη» του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (www.digitalcrete.ims.forth.gr).

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή