Σύσκεψη για τη «Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων περιοχών Αργυρούπολης, Λίμνης Κουρνά και Φράγματος Ποταμών» πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18-06-09 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Νομάρχες Χανίων και Ρεθύμνης, οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ Χανίων και Ρεθύμνης, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά, ο αντιδήμαρχος Γεωργιούπολης ο Διευθυντής του ΟΑΔΥΚ και υπηρεσιακοί παράγοντες
«Θα μπει μια τάξη τόνισε ο Γενικός Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, αυτό είναι σίγουρο, υπάρχει νερό άφθονο να δοθεί σε όλους, να εξυπηρετηθούν όλοι, αρκεί να μπορέσει να γίνει μια κατανομή ορθολογική και πάνω απ όλα να εμφυσήσουμε στον πολίτη τον σεβασμό που πρέπει να έχει απέναντι σ αυτό το αγαθό πού λέγεται νερό».
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σ. Τσόκα :
Στη σημερινή συνεδρίαση με τους φορείς των Χανίων και Ρεθύμνου συζητάμε το θέμα της Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων, ουσιαστικά της βόρειας πλευράς του Ρεθύμνου και μέχρι την Γεωργιούπολη. Εμπλεκόμενοι φορείς είναι οι Δήμοι Ρεθύμνου, Αργυρούπολης, Νικηφόρου Φωκά και ο Δήμος Γεωργιούπολης από την πλευρά των Χανίων.
Παράλληλα είναι και οι Νομάρχες και ο ΟΑΔΥΚ ο οποίος είναι καθ ύλην αρμόδιος. Εδώ και 20 χρόνια υπάρχει ένα πρόβλημα υδροδότησης του Ρεθύμνου. Έχει περάσει πολύς καιρός, έχουν κουραστεί και οι τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχει η ένταση που υπήρχε στο παρελθόν.
Θεωρώ ότι έχουν γίνει και τα έργα όπως είναι το ταχιδιυλιστήριο κλπ. μπορούν να μας δώσουν άλλες λύσεις και συζητάμε τώρα σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα το πως θα γίνει καταμερισμός και πως θα γίνει ένα συμμάζεμα των πραγμάτων.
Διότι είναι μια περιοχή, όπου τα τόσα χρόνια ασυδοσίας, έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς του φορέα ο οποίος το διαχειρίζεται έχει δώσει αφορμή σε πολλούς να παίρνουν νερό ανεξέλεγκτα και να το χρησιμοποιούν όπου αυτοί θέλουν.
Θα μπει λοιπόν μια τάξη, αυτό είναι σίγουρο, υπάρχει νερό άφθονο να δοθεί σε όλους, να εξυπηρετηθούν όλοι, αρκεί να μπορέσει να γίνει μια κατανομή ορθολογική και πάνω απ όλα να εμφυσήσουμε στον πολίτη τον σεβασμό που πρέπει να έχει απέναντι σ αυτό το αγαθό πού λέγεται νερό.
Ερ. Υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσε να πατάξει την αναρχία;
Απ. Έχουμε δύο δότες.
Έχουμε την Αργυρούπολη και την Γεωργιούπολη.
Και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σ αυτούς τους δύο απεριόριστο νερό δηλ. θα πρέπει αυτοί οι δότες να έχουν νερό να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες τους και παράλληλα να περισσεύει να πάρουν και οι υπόλοιποι.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπει μια τάξη στο δίκτυο που μαστεύει τα νερά της Αργυρούπολης από την πλευρά του ΟΑΔΥΚ και σε συνεργασία με τον Δήμο να μην χάνουμε νερό αλλά να μπορεί το νερό να μπαίνει όλο στους αγωγούς για να μπορεί να εξυπηρετηθεί πρώτα ο Δήμος στο σύνολό του και κατά δεύτερο οι υπόλοιποι.
Το ίδιο και στην Γεωργιούπολη.
Θα πρέπει λοιπόν από το ταχιδιυλιστήριο να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα έχει μέσα και τοπικό φορέα, τον Δήμο για την παρακολούθησης, γιατί μερικές φορές είναι και θέμα επιφυλακτικότητας ή υποψιών κλπ. και νομίζω ότι με καλή θέληση απ όλες τις πλευρές θα προχωρήσουμε.
Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και σε μελέτες, θα προχωρήσουμε και σε μικρά έργα που θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Ερ. Πριν από λίγο ο Δήμαρχος Ρεθύμνου έθεσε θέμα δίκαιης κατανομής των χρημάτων που απαιτούνται σε σχέση με αυτά που οφείλει ο Δήμος Ρεθύμνου και έχει καταβάλει τα τελευταία 20 χρόνια όπως είπε για πηγές συγκεκριμένες σε σχέση με τον Δήμο Γεωργιούπολης .
Απ. Εγώ δεν μπορώ να μπω σε θέματα που αφορούν του δύο Δήμους. Πιθανότατα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, να εννοεί ότι επιβαρύνονται οι πολίτες ενός Δήμου πολύ περισσότερο απ ότι επιβαρύνονται οι πολίτες ενός άλλου Δήμου.
Αυτή είναι επιλογή του κάθε Δήμου υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος έχει την αντίστοιχη, την ίδια αντιμετώπιση από τον φορέα που διαχειρίζεται το νερό.
Άρα λοιπόν άποψή μου είναι ότι δεν πας στον πολίτη να του πεις γιατί πληρώνεις τόσο. Στον Δήμο λες, εγώ θέλω να πληρώνεις τόσο και από κει και πέρα ο Δήμος είναι αυτός ο ίδιος που θα δεσμευτεί να διαχειριστεί το πώς θα πληρώνουν οι πολίτες.
Δηλώσεις του Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη:
Πραγματοποιείται η σύσκεψη προκειμένου να δούμε πως θα διαχειριστούμε τους υδάτινους πόρους στην περιοχή στα ανατολικά του Νομού Χανίων και στην μεριά του Δυτικού Ρεθύμνου.
Όλοι μαζί έχουμε μπει σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα να δούμε πως θα γίνει. Η πρόθεση που υπάρχει από όλους να υπάρξει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία στα θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων να γίνει πραγματικότητα και να μην υπάρξουν προβλήματα και άρδευσης και ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες νερά υπάρχουν σε επάρκεια και στόχος όλων μας είναι και αυτό είναι και το ζητούμενο, να τα διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δηλώσεις Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργου Παπαδάκη:
Το Ρέθυμνο στερείται κατά εποχές τις απαραίτητες ποσότητες και συναντούμε σημαντικά προβλήματα. Και η ευρύτερη περιοχή κατά εποχές στερείται το απαιτούμενο νερό. Και ό λόγος είναι ότι δεν υπάρχει σωστή διαχείριση τωνυδάτων.
Οι διαθέσιμες ποσότητες είναι πολλαπλάσιες αυτών που απαιτεί η περιοχή χωρίς να πειραχτεί καθόλου το οικοσύστημα τόσο του τοπίου της Αργυρούπολης όσο και του Κουρνά.
Όταν παραμεριστούν και παραγκωνιστούν οι μικροτοπικισμοί, οι εγωισμοί και οι στενόκαρδες προσεγγίσεις του θέματος θα λυθεί το θέμα. Και γι αυτό είμαι αισιόδοξος.