Ενέκρινε η Νομαρχία το καθορισμό λατομικής ζώνης στη Λαμπινή.
- “ΝΑΙ” του θεσινού Νομαρχιακού Συμβουλίου στον καθοριμό Λατομικής Ζώνης στη περιοή του Δ.Δ. Λαμπινής του Δήμου Λάμπης
- 12 ΝΑΙ – 6 ΚΑΤΑ - 1 ΛΕΥΚΟ
20/11/09
του Βασίλη
Κασιμάτη Συνεδρίασε χθες το βράδυ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου με κυρίαρχο θέμα τον καθορισμό Λατομικής Περιοχής στο Δ.Δ Λαμπινή του Δήμου Λάμπης.
Αρκετοί δημότες της Λαμπινής συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στην αρχή διαδηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους για την υλοποίηση της λατομικής ζώνης και ακολούθως παρακολούθησαν την διαδικασία του συμβουλίου.
Έντονες αντιδράσεις και έκτροπα από πλευράς των παρευρισκομένων αφού από την αρχή το πράγμα έδειχνε ότι πάει προς ψήφιση «υπέρ»!
Σε κάθε περίπτωση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά συνείδηση και όχι παραταξιακά, στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει και η ψήφιση «υπέρ» τόσο από στελέχη της Νομαρχιακής αρχής όσο και της αντιπολιτευτικής πλευράς, αλλά και το αντίθετο – όπου επί παραδείγματι – είδαμε τον κ. Μπαγιαρτάκη που δεν ανήκει στη πλευρά της Νομαρχ. Μειοψηφίας, εντούτοις να ψηφίζει «κατά» της δημιουργίας της λατομικής ζώνης, θέση που χειροκροτήθηκε εν θερμό από το ακροατήριο.
Από την άλλη όμως πλευρά, μερίδα των εκπροσώπων του κοινού αντέδρασε βοερά και ενίοτε και με άσχημο τρόπο, στοιχείο που προκάλεσε την έντονη δυσφορία σε αρκετά μέλη του Νομαρχιακού συμβουλίου, που ζήτησαν όρθιοι και εμφανώς ενοχλημένοι να αποχωρήσουν, επικαλούμενοι αντιδημοκρατικές τάσεις από το πλήθος, πράγμα που τελικά όμως δεν έγινε, αφού επικράτησε τελικά η λογική που επέβαλαν κυρίως ο Δήμαρχος Λάμπης κ. Ταταράκης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κώστας Μαθιουδάκης.
Μεγάλο μέρος της διαδικασίας ψήφισης αλλά και των επεισοδίων αναμεταδόθηκαν ζωντανά και κατά αποκλειστικότητα από την νέα βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή του Μελωδία 102,7 Fm, «Βραδινή Περιπολία» (που επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Μαρία Καλογεράκη & Ροζαλία Ιωάννου) με απευθείας ανταπόκριση που δόθηκε μέσα από την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Μετά την παρουσίαση της πρότασης της Οκταμελούς Επιτροπής, ή οποία συνηγορεί στον καθορισμό Λατομικής περιοχής στη Λαμπινή του Δήμου Λάμπης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, στη εισήγησή του, τόνισε τα ακόλουθα:
“Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι ο πολιτικός πολιτισμός, που διέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση των απόψεων. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με τις 10 παλιές λατομικές περιοχές του Νομού, οφείλω να διευκρινίσω ότι αυτές καθορίστηκαν με Απόφαση του Νομάρχη το έτος 1987 και βάσει του Νόμου μπορούσαν να ανακληθούν αυτοδικαίως
και αυτομάτως σε 5 ή 7 χρόνια. Το 2004, συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης η Απόφαση της Νομάρχη Ρεθύμνου το 1987 για τις 10 αυτές λατομικές περιοχές ανακλήθηκε για μια σειρά λόγων, όπως η NATURA 2000, η απόσταση από τους οικισμούς κ.α. Έτσι στο Νομό μας παρέμεινε ενεργή μία μόνο λατομική ζώνη, αυτή του Λατζιμά στην οποία δραστηριοποιούνται δύο λατομεία. Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι στους λοιπούς Νομούς της Κρήτης υπάρχουν οι εξής λατομικές περιοχές: 4 στα Χανιά, 7 στο Ηράκλειο και 3 στο Λασίθι. Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι τα δύο λατομεία του Νομού έχουν ως όριο λειτουργία το έτος 2013 και 2018 αντίστοιχα με δυνατότητα παράτασης για 2 πενταετίες εφόσον εγκρίνει το ΝΣ. Με απόφαση του Νομάρχη Ρεθύμνου στις 13/2/06 συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή από εκπροσώπους 8 Υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία διερεύνησε τον καθορισμό νέας λατομικής ζώνης και με μεταγενέστερη απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης (5/12/07) δόθηκε το ερέθισμα για την επίσπευση της όλης διαδικασίας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στη σημερινή συνεδρίαση καθορίζουμε μόνο λατομική περιοχή.
Η διαδικασία έγκρισης λειτουργίας της θα γίνει μετά από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Αν χωροθετηθεί η περιοχή τότε θα συνταχθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή από την Περιφέρεια Κρήτης και όχι από τη Νομαρχία, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που απαιτείται. Σχετικά μάλιστα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία αφήνουν υπόνοιες και σκιές για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα του πορίσματος της Επιτροπής για τον καθορισμό λατομικής ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή, προκαλώ τον οποιοδήποτε διαφωνεί και έχει τεκμηριωμένα στοιχεία να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να σταματήσει η ανευθυνολογία και η δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.
Επίσης, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, που όλοι ευαγγελιζόμαστε, έχει και κόστος. Τόσο οι ανάγκες του Νομού σε οικοδομικά υλικά, που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ (οδοποιία κ.α) αλλά και για την εν γένει οικιστική και τουριστική ανάπτυξη επιβάλλουν τον καθορισμό νέας λατομικής περιοχής και γιατί η κατανομή των λατομείων πρέπει να είναι χωροταξικά διάσπαρτη, αλλά και γιατί πρέπει να υπάρχει προοπτική για το μέλλον, εφόσον υπάρχει χρονικός ορίζοντας μέχρι το 2013 και το 2018 για τα υπάρχοντα δύο λατομεία του Νομού. Για αυτού τους λόγους υιοθετώ, συμφωνώ και αποδέχομαι την πρόταση της Οκταμελούς Επιτροπής, όπως αυτή βελτιώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία, για τον καθορισμό λατομικής περιοχής στο Δ.Δ Λαμπινή του Δήμου Λάμπης“.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Δήμαρχοι Λάμπης και Φοίνικα, οι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής, το ΤΕΕ και τέλος οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.
Στο τέλος και μετά από ψηφοφορία (12 ΝΑΙ, 6 ΚΑΤΑ, 1 ΛΕΥΚΟ), το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε τον καθορισμό Λατομικής περιοχής στο Δ.Δ Λαμπινής του Δήμου Λάμπης.
Ύστερα από όλα αυτά αναμένεται να προκληθούν έντονες αντιδράσεις, προσφυγές, ακόμα και κινητοποιήσεις καθόσον μας ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Ταταράκης, τον οποίο θα έχουμε φιλοξενούμενο σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δελτίο» στον Μελωδία 102,7 στα Fm. Ταυτόχρονα θα έχουμε σε τηλεφωνικής σύνδεση και μερίδα των πολιτών που βρέθηκαν στο χθεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο.