Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε σήμερα το ΤΕΙ Κρήτης και είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή κ. Ευάγγελο Καπετανάκη, τον Διευθυντή του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο δρ. Νεκτάριο Παπαδογιάννη και τον Καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης, επιστημονικό υπεύθυνο του πακέτου εργασίας «Βασική Επιστήμη του HiPER» δρ. Μιχάλη Ταταράκη.
Η συνάντηση τους έγινε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο και η Βουλευτής του Νομού μας ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τους Καθηγητές για το διεθνής εμβέλειας ερευνητικό πρόγραμμα HiPER.
Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη και τους καθηγητές κ.κ. Παπαδογιάννη και Ταταράκη, το πρόγραμμα έχει τεραστία διεθνή αλλά και εθνική σημασία.
Η Ελλάδα θα έχει στο Ρέθυμνο μια υπερσύγχρονη νέα δορυφορική εγκατάσταση-ερευνητικό κέντρο, το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser, χάρις στην προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας του με επικεφαλής δύο Ρεθυμνιώτες καθηγητές, τους κ.κ. Παπαδογιάννη και Ταταράκη, και βέβαια των συλλογικών οργάνων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ επισήμανε ότι το κόστος για το Ίδρυμα είναι μέχρι στιγμής περίπου 8.000.000 ευρώ από τα οποία το σημαντικότερο μέρος είναι από τους προϋπολογισμούς του Ιδρύματος, περίπου 25% από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και 5% από χρηματοδοτήσεις της περιφέρειας Κρήτης.
Το HiPER είναι ερευνητική υποδομή του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Υποδομών στον τομέα της ενέργειας. Η ένταξή του στον οδικό χάρτη έγινε τον Οκτώβριο του 2006, και το HiPER βρίσκεται τώρα στην προπαρασκευαστική φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2011.
Το HiPER αποτελεί σύμπραξη 25 ιδρυμάτων από 11 κράτη, με συμμετέχοντες διακεκριμένους διεθνώς επιστήμονες. Αντιπροσωπεύεται σε εθνικό επίπεδο από 6 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, και έχει διασύνδεση με τις Η.Π.Α., Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Ρωσία, Κίνα και Καναδά. Το πρόγραμμα έχει τεράστια πολιτική σημασία για την Ευρώπη και ειδικότερα για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό όπως είναι και η Ελλάδα.
Το HiPER αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με τη μέθοδο της γρήγορης ανάφλεξης (Fast Ignition). Η παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη είναι μια ελκυστική, περιβαλλοντικά καθαρή πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως κύρια πηγή καυσίμου. Τα οφέλη της παραγωγής ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη είναι ιδιαίτερα προφανή στην εποχή μας, όπου οι κλιματικές αλλαγές, η μόλυνση και η ανασφάλεια επάρκειας των ενεργειακών πόρων, αλλά και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις σε ενέργεια, αποτελούν πρόκληση που στην οποία η ανθρωπότητα καλείται να ανταποκριθεί.
Στόχοι του προγράμματος είναι: α) η σχεδίαση και κατασκευή πρότυπης ερευνητικής υποδομής laser πολλαπλών δεσμών για την παραγωγή ενέργειας από την ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με τη μέθοδο της γρήγορης ανάφλεξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να αναπτυχθεί τεχνολογία που δεν υπάρχει σήμερα (laser, ηλεκτρονικά, οπτική, αυτοματισμοί κ.α.), β) η χρήση της υποδομής αυτής από την διεθνή επιστημονική κοινότητα για τη μελέτη νέων φαινομένων (πέραν της σύντηξης) που παρουσιάζονται όταν η ύλη αλληλεπιδρά με εξαιρετικά ισχυρά πεδία, φαινόμενα που δεν έχουν μελετηθεί ξανά σε εργαστήριο στη Γη.
Η βασική ερευνητική υποδομή θα στεγάσει τον «αντιδραστήρα» της σύντηξης, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και δορυφορικές υποδομές ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης για την παραγωγή της σύντηξης σε διάφορες χώρες.
Το ΤΕΙ Κρήτης συμμετέχει με την ομάδα του ερευνητικού Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL), στο οποίο απασχολούνται αυτή τη στιγμή 7 έμπειροι ερευνητές, 4 επισκέπτες ερευνητές, 8 μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και Marie Curie Fellows, 5 μεταπτυχιακοί & διδακτορικοί φοιτητές, 10 προπτυχιακοί φοιτητές, και 3 φοιτητές Erasmus. Τα πεδία έρευνας έχουν άμεση συνάφεια με την Ε.Υ. του HiPER (φυσική πλάσματος, lasers).
Η ομάδα του ΤΕΙ Κρήτης αποτελείται από επιστήμονες που έχουν δημοσιευμένη έρευνα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (Nature, Science, Physical Review Letters κ.α.) και που έχουν αναπτύξει συνεργασίες με κορυφαία διεθνώς Ιδρύματα. Δύο καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, οι Δρ Μιχάλης Ταταράκης και Δρ Νεκτάριος Παπαδογιάννης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχική ιδέα και στη συγγραφή της πρότασης για το HiPER.
Ο ρόλος της ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης στην προκαταρκτική φάση του HiPER είναι:
- Η συμμετοχή ως Leading Participant στο πακέτο εργασίας «Fundamental Science Programme» της παρούσας φάσης του HiPER το οποίο αφορά όλες τις επιστημονικές μεθόδους που θα αναπτυχθούν από την Ε.Υ. του HiPER.
- Η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τη μελέτη των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά την αλληλεπίδραση ισχυρών πεδίων laser με την ύλη και κυρίως διεξαγωγή έρευνας για το σημαντικό επιστημονικό κομμάτι της γρήγορης ανάφλεξης του συμπιεσμένου υδρογόνου από σχετικιστικές ηλεκτρονικές δέσμες, τόσο σε πειραματικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Επίσης, η ανάπτυξη πρωτοποριακών διαγνωστικών μελέτης του θερμού συμπιεσμένου πλάσματος, και η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας στον τομέα της οπτοηλεκτρονικής και αυτοματισμών για τη στήριξη των υποδομών του HiPER.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η σημασία της συμμετοχής της ομάδας του ΤΕΙ Κρήτης έχει αναγνωρισθεί από τους εταίρους με τη συμμετοχή μέλους της ομάδας στο συμβούλιο αποφάσεων του HiPER (Project Management Committee). Επίσης, το γεγονός ότι η κεντρική επιστημονική ομιλία στην επίσημη τελετή έναρξης του HiPER που έλαβε χώρα στο Science Museum του Λονδίνου τον Οκτώβρη 2008 (παρουσία υπουργών, κορυφαίων επιστημόνων και επιτετραμμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δόθηκε από τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Μιχάλη Ταταράκη.
Το CPPL στη διάρκεια της ύπαρξης του έχει επιτύχει σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων (~ 3ΜEuro).
Το Κέντρο έχει εξοπλισθεί με τελευταίας τεχνολογίας επιστημονικό εξοπλισμό στον τομέα που δραστηριοποιείται. Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι το CPPL διαθέτει τόσο το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό όσο και τον απαραίτητο αρχικό εξοπλισμό για τη δημιουργία εθνικής εγκατάστασης που μπορεί να παίξει το ρόλο δορυφορικής εγκατάστασης του HiPER. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του Κέντρου έχει βρεθεί χώρος 12 στρεμμάτων και ανεγείρεται νέο κτίριο ειδικών προδιαγραφών που μπορεί να φιλοξενήσει την εθνική εγκατάσταση στο οικόπεδο της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών.
Η Βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μετά την ενημέρωση της για το τεράστιας σημασίας ερευνητικό πρόγραμμα, δήλωσε την απόλυτη στήριξη της στο ΤΕΙ Κρήτης, επισημαίνοντας ότι το Ρέθυμνο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Καπετανάκη αλλά και τους Καθηγητές για την προσπάθεια τους και τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων ότι «θέλω να ευχαριστήσω τη Βουλευτή Ρεθύμνου κα Όλγα Κεφαλογιάννη για το ενδιαφέρον της να επισκεφτεί το Τ.Ε.Ι. Κρήτης ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά για τη μεγάλη προσπάθεια που έχει αναλάβει το Τ.Ε.Ι. Κρήτης σχετικά με το διεθνούς εμβέλειας πρόγραμμα HiPER.»