ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Εμφάνισαν τους Μινωίτες ως… απογόνους Εβραίων
Του Αδαμάντιου (Μάκη) Κρασανάκη
Προϊστάμενου και
πρόεδρου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου έγινε στις 17 Ιουνίου, ώρα 19.30, η παρουσίαση βιβλίου με τον τίτλο «ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Επιμελητήριου Ηρακλείου κατά την οποία οι συγγραφείς του, ο ιδιώτης αρχαιολόγος Κωστής Χριστάκης και η διευθύντρια-αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Μεταξία Τσιποπούλου, ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφισβήτησαν την ελληνικότητα των Μινωιτών, εμφανίζοντάς τους ως σημίτες… απογόνους των Εβραίων!
Φυσικά οι ως άνω αρχαιολόγοι είναι επιεικώς απαράδεκτοι, γιατί ο Όμηρος (Ιλιάδα Β 402 – 405 και Β 645 ? 652) αναφέρει ότι στον πόλεμο της Τροίας όλες οι πόλεις της Κρήτης ( και η Κνωσός και η Γόρτυνα και η Λύκτος κλπ ) ήσαν με το μέρος των Αχαιών ή Αργείων ή Δαναών ή Πανελλήνων και αρχηγός όλων των κρητικών πόλεων (Κνωσού, Γόρτυνας κ.τ.λ.) ήταν ο Ιδομενέας, που ήταν αφενός εγγονός του Μίνωα και αφετέρου ένας από τους γενικούς αρχηγούς όλων των Αχαιών ή Αργείων ή Δαναών ή Πανελλήνων: «…δε γέροντας αριστήας Παναχαιών, Νέστορα μεν πρώτιστα και Ιδομενέα άνακτα…» (Ιλιάδα, Β 402 ? 405).
Επομένως ο Μίνωας και οι κάτοικοι της Κρήτης επί Μίνωα (οι Κύδωνες, οι Ετεοκρήτες, οι Αχαιοί, οι Πελασγοί και οι Δωριείς) ήσαν μέρος, φύλα, των Παν-αχαιών, άρα Έλληνες.
Πέραν αυτού ο Διόδωρος, ο Πλάτωνας, ο Παυσανίας και πάρα πολλοί άλλοι αρχαίοι συγγραφείς λένε ξεκάθαρα ότι ο Μίνωας και οι Κρήτες επί εποχής του Μίνωα ήσαν Έλληνες, πρβ:
«Ο Μίνωας, που ήταν ο μεγαλύτερος των αδελφών, έγινε βασιλιάς του νησιού και ίδρυσε σ αυτό αρκετές πόλεις, με γνωστότερες την Κνωσό, Φαιστό και Κυδωνία.
Ο ίδιος θέσπισε και αρκετούς νόμους για τους Κρήτες, προσποιούμενος ότι τους έλαβε από τον πατέρα του το Δία με τον οποίο συνομιλούσε μέσα σε κάποια σπηλιά. Απέκτησε, επίσης, μεγάλη ναυτική δύναμη, κυρίευσε τα περισσότερα νησιά κι έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας». (Διόδωρος Σικελιώτης 5, 78 και 79)
«Την δε Κάρπαθον πρώτοι μεν ώκησαν των μετά Μίνω τινές συστρατευσάντων, καθ όν χρόνο εθαλασσοκράτησε πρώτος των Ελλήνων = σε νέα ελληνική: Της Καρπάθου πρώτοι κάτοικοι ήσαν κάποιοι από εκείνους που εκστράτευσαν μαζί με το Μίνωα, την εποχή που έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας (Διόδωρος Σικελιώτης, 5, 54).
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αυτοί λοιπόν, οι Κρήτες, έχουν τους πιο παλιούς νόμους απ όλους τους Έλληνες; («Ουκούν ούτοι, οι Κρήτες, παλαιοτάτοις νόμοις χρώνται των Ελλήνων»)ΕΤΑΙΡΟΣ: Ναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ξέρεις ποιοι ήταν οι άξιοι βασιλείς τους; Ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς, γιοι του Δία και της Ευρώπης, δικοί τους είναι οι νόμοι. (Πλάτωνα «Μίνως», 318 b - 321)
(Περισσότερα βλέπετε στο www.krassanakis.gr/minoan.htm )