Σπουδαίο Καλοκαίρι στο «Θαλασσόκοσμο»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ
Το καλοκαίρι είν εδώ.
Μια εποχή του χρόνου που προσφέρεται κατεξοχήν για ξεκούραση και ευχάριστες αποδράσεις. Η γνωριμία και η επαφή μας με τη θάλασσα και τον κόσμο της, αποτελούν ορισμένες από τις ποιο ευχάριστες δραστηριότητες μας την εποχή αυτή.
Το Ενυδρείο Κρήτης, ο γνωστός «Θαλασσόκοσμος» («Cretaquarium»), χώρος σπουδαίας γνωριμίας με τη θάλασσα, προσφέρει, σε μικρούς και μεγάλους, διέξοδο στη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, μέσω των δραστηριοτήτων που υλοποιεί. Ταυτόχρονα, μια σειρά από δρώμενα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στους χώρους του, τα οποία προσφέρουν νέες, μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Του Νίκου Αγγελάκη
Έτσι, από τη Δευτέρα (15/6), άρχισαν οι «Θαλασσοδημιουργίες».
Οι εργασίες δηλαδή σ ένα θαλασσινό δημιουργικό εργαστήρι, στο οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να πλάσουν με πηλό διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς με τη βοήθεια συγκεκριμένων καλουπιών και έπειτα να χρωματίσουν τις δημιουργίες τους, όπως επιθυμούν.
Μπορούν με χρώματα, εργαλεία χειροτεχνίας και πολύ φαντασία να δημιουργήσουν ένα δικό τους φανταστικό ζώο, το οποίο θα εξοπλίσουν με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει σε συγκεκριμένο περιβάλλον.
Μπορούν επίσης να κατασκευάσουν μοναδικές θαλασσινές μάσκες και καπέλα, ώστε να μεταμορφωθούν σε ένα θαλάσσιο οργανισμό, ακόμα και να τον ζωντανέψουν, υποδυόμενοι συγκεκριμένες κινήσεις ή συμπεριφορές του.
Οι «Θαλασσοδημιουργίες» θα κρατήσουν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου και δε σταματούν καμιά μέρα της εβδομάδας. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι και από τις 4: 00 το απόγευμα έως τις 7:00 το βράδυ.
Δεξαμενή αφής
Τώρα, κάποιους οργανισμούς που ζουν στο «Θαλασσόκοσμο», όχι μόνο μπορείς να τους δεις, αλλά και να τους πιάσεις.
Οι δημιουργοί του Ενυδρείου είχαν τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσουν τη δεξαμενή αφής (touch pool).
Εκεί, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να παρατηρήσουν και να ακουμπήσουν ασπόνδυλα θαλάσσια είδη, ν αγγίξουν τα περίεργα χαρακτηριστικά τους, να δουν τις προσαρμογές των σωμάτων τους στο μόνιμο αλλά και το περιστασιακό περιβάλλον και, γενικά, να πειραματιστούν με την αφή.
Τους δίνεται έτσι η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ορισμένους από τους θαλάσσιους οργανισμούς του Ενυδρείου, αρκετούς των οποίων συναντούν το καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες. Η δεξαμενή αφής είναι ανοικτή κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών από τις 11:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι και από τις 3:00 έως τις 6:00 το απόγευμα.
Βουτώντας στο Ενυδρείο
Καθημερινά δύτες του Cretaquarium βουτούν στις μεγαλύτερες δεξαμενές του, κυρίως για λόγους καθαρισμού και επιθεώρησης.
Είναι μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να τους παρατηρήσουν από κοντά, να δουν πως δουλεύουν μέσα στο νερό και πως αντιδρούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί στην παρουσία τους ειδικά όταν σε κάποιες περιπτώσεις τους προσφέρουν τροφή.
Οι δύτες καταδύονται καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακων και αργιών από τη 1:00 έως τις 2:00 το μεσημέρι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οργανώνονται ειδικά θεάματα με δύτες σε συγκεκριμένες δεξαμενές.
Εξάλλου, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τους θαλάσσιους οργανισμούς του Ενυδρείου σε μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές τους, την ώρα του φαγητού.
Τα ζώα του «Cretaquarium» τρέφονται από προσωπικό του Ενυδρείου σε συγκεκριμένο ωράριο. Δηλαδή, καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών από τη 1:00 έως τις 2:00 το μεσημέρι.
Προβολές
Στην αίθουσα προβολών του Ενυδρείου προβάλλονται καθημερινά, και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Εδώ επίσης ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια πρωτοποριακή παραγωγή του Ενυδρείου. Την ταινία, «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το μήνυμα της Γης», μια απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του Θεάτρου Σκιών.
Για την οργάνωση ειδικών θεαμάτων, το καθημερινό αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και οποιαδήποτε απορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το «Θαλασσόκοσμο» («Cretaquarium») στο τηλέφωνο 2810337888.