free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

"Η αγορά στενάζει"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

“Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ”

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις, διαπιστώνει καθημερινά πλέον ο βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης. Η κατάσταση αυτή με τον υπέρμετρο δανεισμό και την περιθωριοποίηση του καταναλωτή οφείλεται σύμφωνα με τον βουλευτή στην άνιση αντιμετώπιση του κάθε συντελεστή από την Κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπίρης παραθέτει τις διαπιστώσεις του και προτείνει λύσεις: 
“Όπου και αν πάω στους σχεδόν 22 μήνες που είμαι βουλευτής στο Ρέθυμνο ακούω το ίδιο πράγμα. Κακά μαντάτα! Η αγορά στενάζει! Ας εξετάσουμε όμως πόσο δίκαια και ισότιμα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον κάθε συντελεστή της (καταναλωτή, μικρές επιχειρήσεις, επιχειρηματικό μεγάλο κεφάλαιο), σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Είναι γνωστό ότι σημαντικό μέρος των καταναλωτών έχει οδηγηθεί σήμερα στη περιθωριοποίηση, μη διαθέτοντας σοβαρή αγοραστική δύναμη και δυνατότητα απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση.

Χρειάζεται, λοιπόν, μέριμνα για τα θύματα του υπέρμετρου δανεισμού και όχι μόνο για τις τράπεζες. Με προηγούμενες προτάσεις νόμων το ΠΑΣΟΚ επεδίωξε την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές συμβάσεις και την ανακούφιση τους από την υπερχρέωση, ενώ πρόσφατα πήρε και τη πρωτοβουλία για την εισαγωγή ενός θεσμού που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο και προοπτική στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Με τις διατάξεις που προτείναμε, καταναλωτές με αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το βάρος αυτό.

Προυπόθεση ότι θα εξοφλούσαν σε μία περίοδο από τρία έως πέντε έτη, με βάση το εισόδημα από την εργασία τους, ένα μέρος των χρεών που θα καθοριζόταν από το Δικαστήριο.

Παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στις ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Φιλανδία Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία κ.ά.

Για την Κυβέρνηση όμως φαίνεται πως θεωρούν προτιμότερη τη μόνιμη περιθωριοποίηση τους.

Στη Κρήτη πληρώνουμε τα ακριβότερα καύσιμα! Πρόκειται για τυπικό παράδειγμα λειτουργίας καρτέλ σε βάρος του καταναλωτή αλλά και των εξαρτημένων από τα καύσιμα επιχειρήσεων.

Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις αφορούν μονομερώς τους πρατηριούχους, αφήνει δηλαδή έξω τους ισχυρούς της κερδοσκοπικής εξίσωσης, τη διύλιση και την εμπορία.

Η σύνθλιψη μάλιστα των πρατηριούχων ίσως αποσκοπεί στη μετατροπή αυτής της αγοράς σε μονοπώλιο λίγων εταιριών, με στόχο τον εξοβελισμό κάθε έννοιας ανταγωνισμού.

Εδώ και χρόνια πάντως συντελείται μια πρωτοφανής κλοπή του οικογενειακού εισοδήματος με πρόσχημα την υψηλή διεθνή τιμή πετρελαίου. Χαρακτηριστικά, τον προηγούμενο μήνα υπήρχε μπρέντ φθηνότερο κατά 55% σε σχέση με πέρυσι αλλά στο τελικό προϊόν η μείωση ήταν μόνο 19%!

Ποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση ούτως ώστε να προστατεύσει το εισόδημα των καταναλωτών; Τι έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Δόθηκαν άραγε κίνητρα για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός; Στηρίχθηκαν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις απέναντι σε ολιγοπωλιακές πιέσεις; Όχι, πρόκειται για μια κυβέρνηση – παρατηρητή της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας!

Στην υπόθεση του ΤΕΜΠΜΕ, δεν είναι περισσότερες από 400 οι Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις (από τις 5500 περίπου) που επωφελήθηκαν. Αποκλείστηκαν ακόμη και επιχειρήσεις που κατέθεσαν Γενάρη ή Φλεβάρη την αίτηση, με το παλαιό καθεστώς για επιδότηση επιτοκίου.

Μολονότι εγκρίθηκαν τα δάνειά τους από τις τράπεζες ωστόσο οι φάκελοι δεν κατατέθηκαν σκοπίμως πριν τις 8 Απριλίου όπου έληξε η πρώτη φάση στο ΤΕΜΠΜΕ, ούτως ώστε να μην παίρνουν επιδότηση επιτοκίου.

Ενώ δηλαδή οι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχουν άμεση ανάγκη από ρευστό, πάσχοντας από ασφυξία αφότου έχουν πέσει οι πωλήσεις τους, η κυβέρνηση αρνείται τη στήριξη που τους οφείλει.  

Οι επιχειρήσεις παραμένουν έτσι εγκλωβισμένες στα προβλήματά τους γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά στα αιτήματα της πραγματικής οικονομίας.

Αποτέλεσμα, να έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική πτώση στις πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων, στην οικοδομή, στον τουρισμό, στις βιομηχανικές παραγγελίες αλλά και σε μια σειρά κλάδους. Θίγεται έτσι συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, η απασχόληση, τα έσοδα του δημοσίου.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τα διαφυγόντα έσοδα αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβάλει κεφαλικούς φόρους… Μονομέρεια και προκατάληψη χαρακτηρίζει λοιπόν τη κυβερνητική πολιτική και όχι βέβαια υπέρ του αδυνάτου.

Αντίθετα, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης διαπνέεται από τις εξής βασικές αρχές:

  • Η ρευστότητα να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.
  • Στήριξη της μικρής επιχείρησης και τόνωση της αγοράς.
  • Φροντίδα πρώτα όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Προστασία του δανειολήπτη

ΔΥΟ ΤΟΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, υπήρξαν και δύο σημαντικά τοπικά γεγονότα στο Ρέθυμνο.
Πρώτον, η απρεπέστατη και κολάσιμη επίθεση στον Πρόεδρο των εμπόρων κ Μ. Ψαρουδάκη, μέσα στον δήμο, που έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα. Τις διαδικασίες χορήγησης αδειών λαϊκής αγοράς και τη τήρηση της νομιμότητας.
Παρόμοια ζητήματα εμφανίζονται και σχετικά με τη λειτουργία κάποιων μεγάλων αλυσίδων στη πόλη του Ρεθύμνου, που επίσης αμφισβητείται το αν λειτουργούν σύννομα. Φαντάζομαι πως συμφωνούμε όλες οι παρατάξεις ότι οι τοπικές αρχές οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού εξουσία που λογοδοτεί δεν είναι μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και οι τοπικοί φορείς. Νομιμότητα - διαφάνεια - ακριβοδικία είναι το αίτημα των πολιτών προς όλους μας.

Το δεύτερο γεγονός αφορά στα εγκαίνια του ΒΙΟΠΑ. Δεν στέκομαι στα διπλά εγκαίνια ή στη βιασύνη να γίνουν εγκαίνια έστω και με γεννήτρια. Εξάλλου ο πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες εγκαινίασε ηλεκτρονική αίθουσα πρότυπου σχολείου με γεννήτρια, όπου η αίθουσα χρίσθηκε “ηλεκτρονική” χωρίς να είναι καν ηλεκτρική! Ας είναι. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή στο ΒΙΟΠΑ υπάρχει μια αίθουσα και δρόμοι ενώ πρέπει να μετεγκατασταθούν εκεί 80 επιχειρήσεις.

Ο νέος άνετος χώρος ελπίζουμε ότι θα επιφέρει ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αύξηση του τζίρου τους, νέες θέσεις εργασίας κοκ. Υπάρχει λοιπόν κοινωνικό όφελος από το να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση τους αλλά το περιβάλλον της κρίσης αποθαρρύνει για κάτι τέτοιο.

Προτείνω, λοιπόν, την εκπόνηση προγράμματος που θα επιδοτεί ισχυρά όποιον το πράξει. Μάλιστα πιστεύω ότι θα μπορούσε αυτό να είναι μια κοινή πρωτοβουλία των δύο βουλευτών του Ρεθύμνου μόλις ανοίξει η Βουλή.

Ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πολλά και σύνθετα προβλήματα που σήμερα εντείνονται και σίγουρα δεν εξαντλούνται σε μια παρέμβαση.

Η αγωνία τους πάντως μου είναι όσο δεν φαντάζονται οικεία, αφού μεγάλωσα στην ύπαιθρο και ο πατέρας μου ασχολούνταν με το εμπόριο. σε δύσκολους καιρούς και διατηρούνται στη μνήμη μου ταλαιπωρίες αλλά και κακουχίες που βίωναν οι κάτοικοι της υπαίθρου εκείνη την εποχή.

Όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του τόπου οφείλουμε να τους συμπαρασταθούνε και να προτείνουμε από κοινού λύσεις για ένα καλύτερο αύριο.”

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή