Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, μαζί με την αρμόδια Αντινομάρχη κα Γιάννη Κεφαλογιάννη - Μπιρλιράκη, μετέβησαν στην Αθήνα, για την καθιερωμένη ετήσια ενημερωτική συνάντηση με τα σωματεία Αποδήμων Αττικής.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην “Κρητική Εστία” και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι των Ρεθεμνιώτικων Σωματείων Αττικής, πλήθος αποδήμων και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, κ. Μανώλης Αρχοντάκης. Με την ευκαιρία της συνάντησης ο Νομάρχης Ρεθύμνου ενημέρωσε το απόδημο στοιχείο για την τρέχουσα αναπτυξιακή κατάσταση του Νομού αλλά και την προοπτική και ετοιμότητά του ενόψει του ΕΣΠΑ. Οι εκπρόσωποι των αποδήμων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημερωτική αυτή συνάντηση και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν τον προβληματισμό τους για σειρά ζητημάτων του Νομού, όπως η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, η ασφάλεια του πολίτη και η κατάσταση του ΒΟΑΚ.
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
“Πιστοί και φέτος στο “ραντεβού” μαζί σας, ήρθαμε στην πρωτεύουσα για να μοιραστούμε από κοινού την αγωνία και τον προβληματισμό για την προοπτική του τόπου μας που όλοι μας αγαπάμε και νοιαζόμαστε.
Με όλους τους εκπροσώπους και φορείς των Αποδήμων διατηρούμε στενές επαφές και επιδιώκουμε τη συνεργασία και την αλληλοενημέρωση, γιατί ξέρουμε ότι και θέλετε να προσφέρετε.
Θεωρούμε ότι η τακτική και έγκυρη ενημέρωσή σας για όλα όσα γίνονται στο Νομό μας είναι χρήσιμη και επιβεβλημένη, αλλά και καθήκον όλων όσοι ασχολούνται με τα κοινά του τόπου.
Για αυτό το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με συνεργάτες, για να σας ενημερώσουμε για το πού ακριβώς βρίσκεται αναπτυξιακά αυτή τη στιγμή ο Νομός Ρεθύμνου, την πορεία σημαντικών ζητημάτων του, αλλά και την προοπτική του, ενόψει μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου, του ΕΣΠΑ.
Η διετία 2007 - 2008 υπήρξε κρίσιμη για την ανάπτυξη του τόπου μας με το Γ ΚΠΣ να ολοκληρώνεται και την πρόκληση της νέας κρίσιμης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) να ανατέλλει.
Το διάστημα από το 2003 και μετά υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν υποδομές, οι οποίες συμβάλλουν στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του νομού μας. Με συντονισμό και ενεργοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων και Φορέων του τόπου, επιτύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει για απορρόφηση πάνω του 20% του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το ιδιαίτερα αυτό υψηλό ποσοστό απορρόφησης του ΠΕΠ Κρήτης 20,33% (141,6 εκ.ευρώ) καθώς και το ύψος των πιστώσεων (352,8 εκ. ευρώ) των Τομεακών Προγραμμάτων των Υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων και των Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Νομό στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ, μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον του νομού μας με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία και κυρίως αποδεικνύει ότι οι αρχές της συναντίληψης, συναπόφασης και συνεργασίας συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων μας και υλοποίησαν συνολικά 657 μικρά και μεγάλα έργα.
Επιπρόσθετα από τους αυτοτελείς πόρους της Νομαρχίας Ρεθύμνου υλοποιήθηκανέργα ύψους 12.231.601 ευρώ που αφορούν υποδομές - οδικό δίκτυο - σχολικά συγκροτήματα και λοιπές παρεμβάσεις.
Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του Νομού μας ενισχύθηκε σημαντικά και η Νομαρχία Ρεθύμνου καθιερώθηκε τόσο ως ένας αξιόπιστος εταίρος όσο και ως ένας αποτελεσματικός επικεφαλής εταίρος, που μπορεί να υλοποιήσει οποιαδήποτε δράση προς όφελος των πολιτών μας. Συμμετείχαμε σε διακρατικά προγράμματα INTERREG III και άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες, που αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και έγκαιρα, για να εισρεύσουν στο Νομό περισσότερα από δύο εκατομμύρια Ευρώ.
Στο νομό μας επίσης την τελευταία διετία εισέρευσαν 150 εκατομμύρια ευρώ, που κατεβλήθησαν στους αγρότες μας για στήριξη του εισοδήματός τους και την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα γενικότερα.
Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) η νέα Προγραμματική Περίοδος 2007 – 2013 αποτελεί αναμφίβολα μία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία, παρότι υπολείπεται σε πόρους του Γ ΚΠΣ και είναι σαφώς πιο συγκεντρωτικό και κυρίως πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με το προηγούμενο.
Παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες, με όπλα μας την εμπειρία μας, την έγκαιρη προετοιμασία μας και τη συνεργασία όλων των αρχών, δυνάμεων και φορέων του τόπου μας, ο Νομός μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει του ΕΣΠΑ. Έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις, που θέτει το νέο κοινοτικό διαχειριστικό πλαίσιο, έργα απολύτως «ώριμα» συνολικού προϋπολογισμού 116.103.162 Ευρώ, των οποίων μάλιστα οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από ίδιους πόρους.
Επίσης η Νομαρχία έχει προχωρήσει καισεεκπόνηση κι άλλων μελετών που θα ετοιμάσουν σημαντικά έργα επιπρόσθετου συνολικού προϋπολογισμού ύψους 43.000.000 ευρώ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά και δραστικά τη διεκδικητική μας “φαρέτρα” για έργα, που δικαιούται και έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Έχοντας ήδη πιστοποιήσει το σύνολο των υπηρεσιών της Νομαρχίας Ρεθύμνου κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 90001:2001, που είναι απαραίτητο για τη δυνατότητα εκτέλεσης και διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων και παράλληλα διαθέτοντας ? από τις πρώτες Νομαρχίες της χώρας- τη Διαχειριστική Επάρκεια τύπου “Α” και “Β”, είμαστε πλέον ως Νομός “έτοιμοι” τυπικά αλλά και ουσιαστικά για να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλαίσιο 2007 - 2013.
Οι προκλήσεις των επόμενων ετών είναι πολλές και ο Νομός μας έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί με επάρκεια και να επιτύχει τα αναπτυξιακά στοιχήματα, που έχουν να κάνουν με τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, την απόκτηση γνώσης και καινοτομία, την αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και την προστασία του Περιβάλλοντος. Στοιχήματα που είναι αναγκαίο να κερδηθούν προκειμένου να ενισχυθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Τη χρονιά που μας πέρασε ο Νομός μας βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σειρά γεγονότων, που έφεραν ανατροπές σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και υπονόμευσαν την αναπτυξιακή του πορεία, και με τα οποία ασχολήθηκε το κορυφαίο όργανο του Νομού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των δυνάμεων του τόπου: Μερικά απ αυτά σας αναφέρω .
- Το «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» για το οποίο εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας μιας και δεν οδηγεί στην ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης με το περιβόητο δίπολο ανάπτυξης [Χανιά-Ηράκλειο] μετατρέποντας κατ? αυτόν τον τρόπο το νομό μας δορυφόρο δεύτερης ταχύτητας ανάπτυξης. Εξαφανίζοντας τον ΝΟΑΚ από τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. Χωροθετώντας διαμετακομιστικό λιμάνι στην Αγία Γαλήνη. Ζητήσαμε και απαιτήσαμε παράλληλα να διορθωθούν αυτά τα τμήματα του σχεδίου προβαίνοντας ακόμη και στο κλείσιμο της Νομαρχίας και των υπηρεσιών της καθώς και των 12 Δήμων ως ένδειξη της άνισης μεταχείρισης του νομού μας.
- Το Λιμάνι Νότου Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας απ?αρχής για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού λιμένος στον κόλπο της Μεσσαράς , όπως προβλέπει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Ο Νομός επιθυμεί ένα λιμάνι τουριστικό, επιβατικό, εμπορικό που μαζί με την πολιτική χρήση του αεροδρομίου του Τυμπακίου και την κατασκευή του ΝΟΑΚ θα συμβάλλει στην ενίσχυση του νότιου τμήματος του νομού και στην ισόρροπη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξης της Κρήτης. Σε επίσκεψή του στο Νομό μας στις 26 Ιανουαρίου 2009 ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Βλάχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει, καθώς το Υπουργείο δεν προτίθεται να κάνει κάτι που θα έρχεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες.
- Η Ακτοπλοϊκή Σύνδεση του Νομού με τον Πειραιά Μετά από πολλά χρόνια καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, ο Νομός Ρεθύμνου, ένας Νομός 82.000 κατοίκων, ένας νομός τουριστικός, με χιλιάδες φοιτητές, με στρατευμένα νιάτα και έντονη επιχειρηματική δράση, μένει ορφανός από καράβι. Οι συνέπειες ? και εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά από προσωπική σας εμπειρία- δυσβάσταχτες για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, που έχασε πλέον και τη μοναδική πύλη εισόδου του. Οι διαμαρτυρίες μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπήρξαν έντονες και επαναλαμβανόμενες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πρόσφατα βέβαια δρομολογήθηκε το “Βιτσέντζος Κορνάρος”, που εκτελεί τη γραμμή “Ρέθυμνο – Πειραιάς- μέσω Κυθήρων, αλλά είναι πασιφανές και παραδεκτό από όλους τους Ρεθεμνιώτες ότι αυτό κάθε άλλο παρά λύση δεν αποτελεί. Το Ρέθυμνο χρειάζεται απευθείας και καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά για να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες του. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτό μια ομάδα συντοπιτών μας ξεκίνησε όπως γνωρίζετε την προσπάθεια για τη δημιουργία ναυτιλιακής εταιρίας λαϊκής βάσης. Πρόσφατα το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκλήρωσε και παρουσίασε στο Νομαρχιακό Μέγαρο τη μελέτη βιωσιμότητας της Γραμμής “Ρέθυμνο - Πειραιάς”, που χρηματοδότησε η Νομαρχία, η ΤΕΔΚ και το Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τη μελέτη η Γραμμή είναι κερδοφόρος και βιώσιμη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια εταιρία λαϊκής βάσης, όπως κατηγορηματικά τόνισαν οι μελετητές, είναι η στήριξη ηθική και οικονομική από το σύνολο των Ρεθεμνιωτών. Για την αγορά καραβιού, σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούνται ίδια κεφάλαια της τάξης των 17 εκ. Ευρώ, ώστε η νέα εταιρία να μπορέσει να δανειοδοτηθεί και προχωρήσει.
- Ζώνη των “800 μέτρων” Το ζήτημα αυτό - όχι άδικα- αποτελεί το “αγκάθι” της Ανάπτυξης του Νομού. Τα τελευταία δύο χρόνια ταλανίζει εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους να χάνεται ή να μην μπορεί να αξιοποιηθεί, παρότι ακολούθησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες, εξαιτίας παραλείψεων του κεντρικού κράτους, που χρονολογούνται από το 1987. Αυτή τη στιγμή ο Νομός μας πέρα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές οικονομικό τέλμα, λόγω των συνεπειών της μη νομιμοποίησης των 74 οικισμών.
Οι οικοδομικές δραστηριότητες βρίσκονται σε στασιμότητα, το ίδιο και η οικιστική ανάπτυξη του Νομού, ενώ οι επαγγελματικές τάξεις που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα και τον κατασκευαστικό κλάδο αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης.
Από το 2007 οπότε και διαπιστώθηκε το πρόβλημα, η Νομαρχία Ρεθύμνου ενημέρωσε όλες τις αρχές και φορείς του τόπου και σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης των διαγραμμάτων και η εξασφάλιση των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων προκειμένου να αποσταλούν στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει και την αρμοδιότητα υπογραφής της απόφασης.
Από την αρχή δηλώσαμε ευθαρσώς ότι η λύση του προβλήματος θα δοθεί μόνο με πολιτική βούληση και ρύθμιση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά από αλλεπάλληλες κρούσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, που δεν είχαν αποτέλεσμα, μετά από τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα-αποτελούμενη από φορείς του Νομού- μετά από το κλείσιμο των δρόμων, της Νομαρχίας και των Δήμων, μετά από επιστολή προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, συναντήσαμε τελικά τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη συνάντηση αυτή οι δύο Βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι οριστική λύση για το θέμα των 61 οικισμών θα είχε δοθεί μέχρι τις 15 Φλεβάρη. Τελικά φτάσαμε στο Μάρτιο για να ψηφιστεί το άρθρο 36, ενός Ν/Σ του Υπ. Οικονομικών, με το οποίο θα διευθετηθεί το πρόβλημα των 61 οικισμών. Από την επομένη μάλιστα της ψήφισης του άρθρου 36 η Νομαρχία Ρεθύμνου ήλθε σε επαφή με την Περιφέρεια Κρήτης και την υπηρεσία της (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ) δήλωσε ετοιμότητα και περιμένει τις οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης για την αποστολή των φακέλων με τα διαγράμματα.
Όσον αφορά τώρα στην επίλυση του προβλήματος των 13 οικισμών, πέραν των 61, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τη ΤΕΔΚ συνεχίζει τις προσπάθειές της (Μελέτες, έγγραφα, επισκέψεις στην Περιφέρεια Κρήτης και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ). Ελπίζουμε δε - παρά την επί μακρόν ολιγωρία των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ ( π.χ. για την τακτοποίηση των οικισμών Αγ. Ανδρέας και Γωνιά ενώ έχουν σταλεί τα σχετικά έγγραφα από 9-1-2008 και έγινε και υπόμνηση για την μεγάλη καθυστέρηση, ακόμη δεν υπάρχει ανταπόκριση) - σύντομα να δοθεί δίκαια λύση.
- Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση Συζητήσαμε το πολύ σημαντικό ζήτημα για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που σχετίζεται με την Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Στηρίξαμε τεκμηριωμένα και με απόλυτη γνώση του αυτοδιοικητικού περιβάλλοντος ότι η Κρήτη μπορεί και πρέπει να γίνει μία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο αμέσου εκλογής, και διατήρηση των τεσσάρων νομαρχιακών διαμερισμάτων και των τοπικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η εγγύτητα με τον πολίτη. Σε καμία περίπτωση ο Νομός Ρεθύμνου δε μπορεί να δεχτεί τη δημιουργία δύο Νομαρχιών (ανατολικής και δυτικής Κρήτης) σε επίπεδο Κρήτης. Για να πετύχουμε την πραγματική αποκέντρωση θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να έχει αυτοτέλεια και αυτοδυναμία. Οι διοικητικές αρμοδιότητές της θα πρέπει να είναι απόλυτα διακριτές κα οι οικονομικοί πόροι ενισχυμένοι και αυτοτελείς .
Με στόχο τη νέα και ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο προγραμματική περίοδο 2007–2013 η Νομαρχία Ρεθύμνου έγκαιρα δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να καταστούμε έτοιμοι για να μπορούμε να δημοπρατήσουμε έργα μετά την ένταξη τους στο νέο ΠΕΠ Κρήτης.
Η ετοιμότητά μας σήμερα ως νομός και η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων για έργα υποδομής ανέρχεται στα 116 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα
Α) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έχει έτοιμα για δημοπράτηση έργα συνολικού προϋπολογισμού 51.900.000 ευρώ
Β) οι Διανομαρχιακές Υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου του Νομού μας (ΔΕΣΕ, ΤΕΙ, Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ.α) έργα συνολικού προϋπολογισμού 43.100.000 ευρώ
Γ) οι ΟΤΑ του Νομού έχουν έτοιμα έργα προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου έχει έργα ώριμα προς υλοποίηση αναμένοντας τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α και μέσα από το Ενιαίο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στα εξής έργα:
ΕΡΓΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
1 |
Οδικό τμήμα Απόστολοι – Φουρφουράς |
12.000.000 ευρώ |
2 |
Οδικό τμήμα Φουρφουράς – Μάνδρες |
26.000.000 ευρώ |
3 |
Οδικό τμήμα Παλέ – Κάνεβος |
5.500.000 ευρώ |
4 |
Γέφυρα Ροδακίνου |
1.400.000 ευρώ |
5 |
Πειραματικό σχολείο Πανεπιστημίου Κρήτης (Νηπιαγωγείο) |
7.000.000 ευρώ |
6 |
Παράκαμψη Αξού |
4.000.000 ευρώ |
7 |
Ολοκλήρωση δρόμου Φράγμα - Παντάνασσα (Τμήμα Πατσός - Παντάνασσα) |
4.500.000 ευρώ |
ΣΥΝΟΛΟ(Α) 51.900.000 ευρώ
Επιπρόσθετα έργα ώριμα Υπηρεσιών και Φορέων του Νομού μας ειδικότερα είναι
1 |
Οδικό τμήμα Τυμπάκι - Πλατύς Ποταμός |
10.000.000 ευρώ |
2 |
Παράκαμψη Αγ. Γαλήνης |
2.800.000 ευρώ |
3 |
Τμηματικές βελτιώσεις στην Π.Ε.Ο Ηρακλειο - Πέραμα |
7.000.000 ευρώ |
4 |
Τμηματικές βελτιώσεις στην Π.Ε.Ο Πέραμα όρια Ν. Χανίων |
7.000.000 ευρώ |
5 |
Παρεμβάσεις 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Εκκλησίες και Μονές |
10.000.000 ευρώ |
6 |
Στερέωση Βορειοδυτικής πτέρυγας Ι.Μ Πρέβελη |
1.000.000 ευρώ |
7 |
Ανέγερση νέου κτιρίου στο παράρτημα ΤΕΙ Ρεθύμνου |
5.300.000 ευρώ |
ΣΥΝΟΛΟ (Β): 43.100.000 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ (Α) 51.900.000ευρώ Ώριμα έργα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
ΣΥΝΟΛΟ (Β) 43.100.000ευρώ Ώριμα έργα Υπηρεσιών και Φορέων
ΣΥΝΟΛΟ (Γ) 50.000.000ευρώ Ώριμα έργα ΟΤΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 145.000.000 ευρώ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου εκπονεί και ολοκληρώνει σε λίγους μήνες νέες μελέτες με προεκτιμημένο προϋπολογισμό εκτέλεσης έργων 61.500.000 ευρώ, όπως παρακάτω
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ 12.000.000ευρώ
ΑΛΩΝΕΣ - ΚΑΛΗ ΣΥΚΙΑ 15.000.000ευρώ
ΓΑΡΑΖΟ-ΑΞΟΣ-ΑΝΩΓΕΙΑ 20.000.000ευρώ
ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΜΒΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ 4.500.000ευρώ
ΑΡΜΕΝΟΙ - ΠΑΛΕ 10.000.000ευρώ
Ενόψει της Δ χρηματοδοτικής ευκαιρίας (ΕΣΠΑ) ο Νομός Ρεθύμνου έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του. Έχοντας έτοιμα προς ένταξη έργα (προϋπολογισμού 116.103.162 Ευρώ), αλλά και ώριμες μελέτες, (προϋπολογισμού 43.000.000 Ευρώ) και με όπλο την εμπειρία από το Γ ΚΠΣ, είναι σε θέση να διεκδικήσει τεκμηριωμένα, υποδομές που θα αλλάξουν την εικόνα του Νομού αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του προς το καλύτερο.
Πιστεύω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλες οι δυνάμεις του τόπου [πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, παραγωγικές, επιστημονικές] να συνεχίσουμε συντονισμένα και συλλογικά την προσπάθειά μας για το που πρέπει να πάει το Ρέθυμνο την προσεχή 10ετία τουλάχιστον.
- Το βάρος πέφτει σε μας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προβούμε σε πρωτοβουλίες, να συντονίσουμε, να συνεργαστούμε, να αναδείξουμε, να τεκμηριώσουμε, να συναποφασίσουμε, να διεκδικήσουμε
Όλοι νομίζω θέλουμε ένα Ρέθυμνο με ασφάλεια, ανάπτυξη, ανταγωνιστική παραγωγική διαδικασία, ποιότητα ζωής, προοπτική, όμορφο φυσικό περιβάλλον, κοινωνική συνοχή.
- Θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σε συνεδριάσεις του ΝΣ ή άλλες συναντήσεις, επισκέψεις, συσκέψεις, ημερίδες, συνέδρια είναι:
- Η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη [που να αφορά όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα, όλους τους τομείς οικονομίας και όλες τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στο περιβάλλον ].
- ανάπτυξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ [δημιουργία σχολής τουρισμού, διεύρυνση της παρέμβασης του Πανεπιστημίου στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι, ολοκλήρωση στέγασής του )
- Η γνώση [αποτελεί τη μεγάλη δύναμη της εποχής] να γίνει διάχυση της σύγχρονης τεχνογνωσίας/τεχνολογίας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία.
- Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων
- ΒΟΑΚ [αποτελεί τη σημαντικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του νησιού, την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των Κρητικών, αλλά και τη συνοχή της Κρήτης)
- Υδάτινο δυναμικό [Χρήση ΕΣΠΑ και προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ για την αξιοποίηση του Πλατύς ποταμού, Κουρταλιώτη, 5 λιμνοδεξαμενών]
- Νοσοκομείο [στελέχωση του υπάρχοντος και οικοπεδική έκταση για την ανέγερση νέου]
- Σχολική στέγη
- Χωροταξικό [αντίδραση στη δημιουργία δίπολου, ΝΟΑΚ, αξιοποίηση μνημείων του Νομού]
- 800 μ.
- Διοικητική μεταρρύθμιση [αποκέντρωση, διακριτές αρμοδιότητες, πόροι)
- Νεολαία [επαγγελματικό προσανατολισμό, Ανεργία, Ναρκωτικά]
- έννομη τάξη [σιγουριά, ποιότητα ζωής)
- Περιβάλλον [όχι μόνο ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά ευαισθητοποίηση κοινωνίας μέσα από την παιδεία και την ενημέρωση)
- Αγροτικό ζήτημα [αναδιαρθρώσεις, παραγωγική διαδικασία, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, υποδομές, προϊόντα, κόστος/ποιότητα/τιμές)
- Κρητικό σύμφωνο Ποιότητας [Κρητική κουζίνα, πιστοποίηση ποιότητας Κρητικών προϊόντων και υπηρεσιών]
- Τουρισμός
- Πολιτισμός [παράδοση, μνημεία)
- Διοίκηση [εκσυγχρονισμός, εξυπηρέτηση πολιτών)
- Διοικητήριο [εκπόνηση μελέτης για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών της Νομαρχίας)
- Σύνδεση με Πειραιά
- Αντιμετώπιση θεομηνιών [πυρκαγιές, ευαισθητοποίηση κοινωνίας)
Πολλά από αυτά δεν ανήκουν - κακώς βέβαια - στις διακριτές αρμοδιότητες μας. Ωστόσο όμως έχουμε χρέος να τα αναδεικνύομε και να διεκδικούμε την λύση τους. Όπως και χρέος μας είναι να τα προσεγγίζουμε με τεκμηρίωση και υπεύθυνα από πολιτικής, κοινωνικής, διοικητικής, επιστημονικής πλευράς για να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τον τόπο.