free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Η Όλγα για τα Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί παραδοσιακών μουσικών οργάνων, οι οποίοι εργάζονται στα Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Η Βουλευτής του νομού ερωτά επίσης για τις προθέσεις του Υπουργείου γενικότερα ως προς τα ζητήματα της διδασκαλίας των παραδοσιακών μουσικών οργάνων στα Μουσικά Σχολεία και το κείμενο της ερώτησης της έχει ως εξής:

«Τα Μουσικά Σχολεία λειτουργούν στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και έχουν αναδειχθεί σε φυτώρια νέων μουσικών και σπουδαίων καλλιτεχνών.
Προκειμένου να προσληφθεί κάποιος καθηγητής για την διδασκαλία μουσικού οργάνου, καθώς δεν υπήρχαν πανεπιστημιακοί τίτλοι ειδίκευσης για αυτά, για τα μεν όργανα της ευρωπαϊκής μουσικής απλά χρειαζόταν το αντίστοιχο πτυχίο από ένα ωδείο, για τα δε όργανα της παραδοσιακής μουσικής, επειδή δεν υπήρχαν πτυχία από το κράτος, απαιτούνταν μόνο εμπειρία δεξιοτεχνίας ή πτυχίο Βυζαντινής μουσικής.

Στη συνέχεια και σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά όργανα άρχισαν να μπαίνουν ανάλογες ειδικότητες και κατευθύνσεις σε κάποια Πανεπιστημιακά τμήματα των μουσικών σπουδών και ιδρύθηκε το ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακή Μουσικής Άρτας με αντίστοιχες ειδικεύσεις, έχοντας ως σκοπό οι απόφοιτοι τους να διοριστούν στις αντίστοιχες θέσεις στα Μουσικά Σχολεία.

Στο μεταξύ στα Μουσικά Σχολεία η πρόσληψη μουσικών για την διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων συνεχίστηκε με το γνωστό καθεστώς αφού οι κενές θέσεις ήταν πολλές περισσότερες από αυτές που μπορούσαν να καλύψουν οι απόφοιτοι των νέων τμημάτων όπως του ΤΕΙ Άρτας.

Έως το 2005 η πρόσληψη μουσικών για τη διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων γινόταν κατ έτος με το καθεστώς του Αναπληρωτή Καθηγητή ενώ το 2006 ψηφίστηκε ο νόμος 3475, με το άρθρο 20 του οποίου καθορίστηκε η πρόσληψη τους με το σύστημα των ωρομισθίων.

Το γεγονός αυτό έχει έκτοτε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών παραδοσιακών οργάνων, καθώς ενώ σήμερα οι περισσότεροι συμπληρώνουν περίπου είκοσι χρόνια παρουσίας στα Μουσικά Σχολεία, όχι μόνο δεν έχει διευθετηθεί η μονιμοποίηση τους αλλά δυσχαιρένεται συνεχώς το έργο τους.

Πρόκειται για τους ανθρώπους, που στήριξαν τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων και ανέδειξαν με τη δουλειά τους εκατοντάδες νέους μουσικούς παρά του ότι δεν κατείχαν πανεπιστημιακούς τίτλους και η αποκατάσταση τους αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας.

Κατόπιν των παραπάνω :
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση των δασκάλων παραδοσιακής μουσικής, που εργάζονται στα Μουσικά Σχολεία εδώ και πολλά χρόνια έστω και αν δεν διαθέτουν τίτλους σπουδών και πως θα στηρίξει τη διδασκαλία των παραδοσιακών οργάνων στα σχολεία αυτά, γεγονός απαραίτητο σε μια χώρα με τη μουσική παράδοση της Ελλάδας.»

 

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή