Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ.
«Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις»
Η Βουλευτής του νομού εστίασε στο άρθρο 36 με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα καθορισμού των πολεοδομικών ορίων οικισμών του Ρεθύμνου.
Στην ομιλία της είπε τα εξής :
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών
«Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις», εστιάζω σε μια πολύ σημαντική ρύθμιση, για πολλές περιοχές της Χώρας μας, και κυρίως για το Νομό Ρεθύμνου.
Αναφέρομαι στην τροπολογία που τελικώς εντάχθηκε ως αυτόνομο άρθρο στο νομοσχέδιο (άρθρο 36) και επιδιώκει να επιλύσει όλα εκείνα τα προβλήματα που απορρέουν από τον καθορισμό πολεοδομικών ορίων των οικισμών.
Και δε μπορώ να μην σταθώ με έμφαση σε αυτή την ενέργεια, καθώς η προβληματική πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση του Νομού ευθύνεται σήμερα για πολλά, κρίσιμα προβλήματα, που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικιστική και κατ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη.
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το πρόβλημα, καθαυτό.
Η αφετηρία του εντοπίζεται στο 1987, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξουσιοδότησε τους Νομάρχες να καθορίζουν τα όρια των «στάσιμων» οικισμών στα
Οι Νομαρχίες έγιναν αρμόδιες για το σχεδιασμό και την έγκριση πολεοδομικών θεμάτων, ωστόσο η ρύθμιση αυτή, δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη οργάνωση.
Χρόνιες παραλήψεις, γραφειοκρατία, κωλύματα τεχνοκρατικής φύσης, αλλά και κατάχρηση δυνατοτήτων που έδινε ο νόμος ευθύνονται σήμερα για σωρεία προβλημάτων.
Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε σωστά, οι υπηρεσίες προέβησαν σε λάθος χαρακτηρισμούς, με τον καιρό συσσωρεύονταν τα προβλήματα.
Σήμερα, σε συνέχεια της προχειρότητας και της κακής λειτουργίας των υπηρεσιών κατά το παρελθόν, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Η μη-νομιμοποίηση των ορίων 74 συνολικά οικισμών
Οι οικισμοί αυτοί, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Στην πρώτη κατατάσσονται 13 οικισμούς, για τους οποίους διαπιστώθηκε στα τέλη του 2003, ότι δεν είχαν δημοσιευθεί τα απαραίτητα συνοδευτικά διαγράμματα από τη Νομαρχία, ούτε οι σχετικές αποφάσεις.
Η περίπτωση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση, και είναι αλήθεια, ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση, για να ισχύσουν τα όρια αυτών των οικισμών εκτός από την διαδικασία του εξαρχής καθορισμού των ορίων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων όπως ισχύουν.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά 39 οικισμούς, για τους οποίους δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις πολεοδόμησης χωρίς συνοδευτικά διαγράμματα, αφού δεν υπήρχαν και η τρίτη αφορά 22 οικισμούς, για τους οποίους δημοσιεύθηκαν μεν οι αποφάσεις, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν τα διαγράμματα
Στο σημείο αυτό, εντοπίζω και τη συνεισφορά του άρθρου 36, του υπό συζήτηση νομοσχεδίου:
Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση θα λύσει το πρόβλημα για τους οικισμούς της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, των οποίων οι αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και μένει να δημοσιευθούν συμπληρωματικά
και τα διαγράμματα, ώστε να έχουν ισχύ τα όριά τους.
Με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, για πολλούς πολίτες του Ρεθύμνου, που είδαν τις άδειες δόμησης, τις αγοραπωλησίες, τις δανειοδοτήσεις, τις αποδοχές κληρονομιάς και τις υποθηκεύσεις από νόμιμες να χαρακτηρίζονται παράνομες.
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η στασιμότητα των οικοδομικών δραστηριοτήτων, που φέρνει το Ρέθυμνο μπροστά στο ολέθριο πάγωμα της οικιστικής ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ψήφιση του άρθρου 36 του νομοσχεδίου, μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι απλό.
Ένα πρόβλημα, που αναγκάζει τις τοπικές κοινωνίες του Ρεθύμνου σε οικονομικό μαρασμό, απειλεί με εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.
Φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι οι οικοδομικές δραστηριότητες στο Νομό μας εδώ και περίπου τρία χρόνια έχουν σταματήσει, ότι μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, εργολάβοι, συνεργεία, έμποροι οικοδομικών υλικών και βέβαια οι εργάτες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επαγγελματικής βιωσιμότητας, για να αξιολογήσει στη σωστή της βάση την αναγκαιότητα ρύθμισης, της προβληματικής σήμερα πολεοδομικής και χωροταξικής οργάνωσης στο Νομό μας.
Αυτό το χρόνιο πρόβλημα, που απειλεί με οικονομική κατάρρευση το Ρέθυμνο, ερχόμαστε σήμερα να λύσουμε, με τη ρύθμιση του άρθρου 36.
Επιτρέψτε μου κλείνοντας να επισημάνω, ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα λύσει “ως δια μαγείας” όλα τα προβλήματα.
Και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία το τονίζω, φέρει πολύ μεγάλο μέρος των ευθυνών για τις μέχρι σήμερα παρατηρούμενες παραλείψεις, θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποβάλει προς δημοσίευση τα σχετικά διαγράμματα και όλα όσα προβλέπονται από το νόμο.
Ειδικά στην περίπτωση των 13 οικισμών της πρώτης κατηγορίας, για τους οποίους δεν υφίστανται αποφάσεις,
Τέλος, σαν βουλευτής του Νομού Ρεθύμνου, στέκομαι στην ανάγκη συνεργασίας, ενότητας και σύμπνοιας όλων των τοπικών φορέων και εθνικών θεσμών.
Επισημαίνω το αυτονόητο, ότι δηλαδή το ζήτημα δεν είναι αυστηρά τοπικό, αλλά αφορά την ισόρροπη ανάπτυξης της Χώρας στο σύνολό της, γι αυτό και χρήζει συντεταγμένης, από κοινού αντιμετώπισης.
Είναι ευθύνη όλων μας, ψηφίζοντας το Νομοσχέδιο, να απεγκλωβίσουμε τους Ρεθυμνιώτες και όλους τους άλλους Έλληνες, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, από την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκονται σήμερα.»