Η Cretan Lines ζήτησε απαγόρευση βιβλίου
- Το αίτημα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου «CretanLines. Το χρονικό της ολίσθησης», απορρίφθηκε από την Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου
19/12/12
Έπειτα από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου «CretanLines. Το χρονικό της ολίσθησης» η Ρεθυμνιώτικη ναυτιλιακή εταιρία (Cretan Lines) έκρινε σκόπιμο να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του συγγραφέα (δημοσιογράφου) Βασίλη Κασιμάτη ζητώντας επίσης μέτρα και για την προσωρινή διαταγή απαγόρευσης του βιβλίου του.
Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν χθες Τρίτη (18/12) στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, η δικαστής του οποίου δεν χορήγησε τελικά την «απαγόρευση» της κυκλοφορίας του εν λόγω βιβλίου.
Ακολούθως και κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια Ρεθύμνου, ο πληρεξιούσος δικηγόρος, κ. Θωμάς Λεχωβίτης ανέφερε:
«Ορθώς εξεδόθη η απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου επί της αιτήσεως για έκδοση προσωρινής διαταγής, εφόσον η αίτηση κατά του εντολέα μου κ. Βασίλη Κασιμάτη ερίζετο σε αβάσιμα στοιχεία, όταν μάλιστα δια αυτής επλήττετο βάναυσα η ελεύθερη έκφραση δια του Τύπου.
Εταιρίες λαϊκής βάσης όπως η Cretan Lines δεν έχουν ουδένα λόγο να φοβούνται, ούτε την κριτική ούτε τον έλεγχο, όταν μάλιστα γίνεται καλόπιστα και εμπεριστατωμένα, όπως στο συγκεκριμένο βιβλίο του εντολέα μου “CretanLines. Το χρονικό της ολίσθησης“.»
Ο συγγραφέας/δημοσιογράφος κ. Βασίλης Κασιμάτης αμέσως μετά την «ΜΗ» απαγόρευση του βιβλίου του, ανέφερε:
«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν δικαιώνει μόνο εμένα, αλλά και το σύνολο του Τύπου γενικότερα, αφού η ελευθερία της έκφρασης και των απόψεων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, η δε εμπεριστατωμένη ενημέρωση είναι επιβεβλημένη πρακτική στις μέρες μας.
Το να προσπαθούν κάποιοι να θυμούνται παλιές εποχές, τότε που η Χούντα είχε αφαιρέσει το δικαίωμα της «Ελευθερίας του Τύπου», είναι το λιγότερο, ατυχές! Το να ευαγγελίζονται ή να ζητούν «απαγόρευση» της ενημέρωσης συνάδει μόνο με φίμωση του Τύπου.
Το βιβλίο μου δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δημοσιογραφική έρευνα και η οποία διήρκησε 5 ολόκληρα χρόνια. Στο βιβλίο δεν θίγεται ή σπιλώνεται σε κανένα του σημείο, ο Ρεθυμνιώτικος συνεταιρισμός και οι 2.500 περίπου συνέταιροι της Cretan Lines, ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ!
Βασίζεται μόνο σε ντοκουμέντα, τα οποία μοναδικό στόχο έχουν την ενημέρωση του ευρύτατου κοινού, αφού πρόκειται για μια εταιρία λαϊκής βάσης με χιλιάδες συνεταίρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως κραυγάζουν εντόνως για ελλιπή ενημέρωση και αδιαφάνεια από μέρους της συγκεκριμένης τωρινής διοίκησης , ως αυτό καταγγέλλεται σχεδόν καθημερινά δια των τοπικών και όχι μόνο, μέσων ενημέρωσης!
Ταυτόχρονα στο βιβλίο μου κατατίθενται αμέτρητα ιστορικά στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε ο ναυτιλιακός αυτός συνεταιρισμός στο Ρέθυμνο, η άδοξη κατάληξη του οποίου μέχρι στιγμής, έτσι κι αλλιώς αποτελεί ένα δεδομένο, καθόσον πλοίο στο νομό τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρχε και τώρα … απλά ΔΕΝ υπάρχει!
Τα δύο ερωτήματα όμως που θέτω είναι τα εξής:
- πως αλλιώς θα ενημερωνόταν ο κόσμος αν δεν έβγαινε το βιβλίο και αφού μέχρι σήμερα η αδιαφάνεια είναι και δια του ιδίου του τοπικού τύπου δεδηλωμένη;
- έως πότε θα πληρώνουν οι 2.500 συνέταιροι τις δικαστικές δαπάνες των “χαμένων υποθέσεων” ;
αφού ως γνωστόν έχει να γίνει Γενική Συνέλευση «μετόχων» από τον Ιούνιο του 2012 και ως εκ τούτου τελούν όλοι υπό πλήρη άγνοια;
Δευτερευόντως … δεν έχει δοθεί νωπή εντολή για τις όποιες τούτες ενέργειες προς το νέο προεδρείο της Cretan Lines. Επί παραδείγματι, βάση ποίας «εντολής» των 2.500 συνεταίρων ζητήθηκε η απαγόρευση του βιβλίου, όταν όλοι σχεδόν επιθυμούν να το διαβάσουν για να ενημερωθούν. Πότε έγινε διοικητικό συμβούλιο για να παρθεί τέτοια απόφαση; Άρα υπό ποίο σκεπτικό δαπανήθηκαν χρήματα του συνεταιριστικού ταμείου, για μια “απαγόρευση” ενημερωτικού (δημοσιογραφικού) βιβλίου;»