Κάδοι ανακύκλωσης & τι πρέπει να γνωρίζουμε!
10/11/09
της Βάϊο
Κασιμάτη Ήθελα να πω δυό λόγια σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης, και κάποια από αυτά, σίγουρα αρκετοί δεν θα τα γνωρίζουν.
Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, είναι ότι η διαλογή των αντικειμένων των κάδων ανακύκλωσης γίνεται σε μεγάλο βαθμό στο χέρι.
Παραθέτω περιληπτικά αυτά που πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε, με την ελπίδα να δώσουμε περισσότερη σημασία στο θέμα της ανακύκλωσης:
1. Πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες που σκοπεύουμε να ρίξουμε στους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να μην υπάρχουν μέσα υπολείμματα φαγητών, επειδή αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο.
2. Πρέπει τα αντικείμενα να μπαίνουν χύμα στον κάδο ανακύκλωσης, κι όχι σε σφιχτοδεμένες σακούλες. Στη περίπτωση που ο κάδος είναι γεμάτος, τότε αν χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά σακούλα, τότε το δέσιμό της πρέπει να είναι χαλαρό.
3. Πρέπει να ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά υλικά, κι όχι να τα βάζουμε ενωμένα (πχ. το νάιλον χωριστά από το πακέτο τσιγάρων, το αλουμινόχαρτο χωριστά από το περιτύλιγμα της σοκολάτας, το μεταλλικό καπάκι χωριστά από το γυάλινο μπουκάλι, κτλ.).
4. Δεν πρέπει να πετάμε λάθος υλικά, όπως τρόφιμα, έπιπλα, ρούχα, αποτσίγαρα, και βιοδιασπώμενες σακούλες.
5. Δεν πρέπει να βάζουμε ογκώδη αντικείμενα στους κάδους αυτούς. Π.χ. όταν πρόκειται για χαρτόκουτα, καλό είναι να τα διπλώνουμε.
6. Δεν πρέπει να πετάμε επικίνδυνα αντικείμενα (όπως τζάμια ή σπασμένους καθρέφτες) γιατί επειδή η διαλογή γίνεται στο χέρι είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
7. Δεν πρέπει να πετάμε χαρτιά μικρότερα του μεγέθους Α4 (όπως εισιτήρια) γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους. Μπορούμε να πετάμε εφημερίδες, φακέλους, περιοδικά, ακόμα και αυτά που έχουν γυαλιστερές σελίδες.
Με λίγα λόγια:
α. Συμπιέζω τα πλαστικά μπουκάλια
β. Πλένω τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων
γ. Βγάζω καπάκια από τα γυάλινα μπουκάλια
δ. Δεν σκίζω χαρτιά για να μην είναι μικρότερα του μεγέθους Α4.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για αντικείμενα που σκοπεύουμε να ρίξουμε μόνο στους κάδους ανακύκλωσης.
Ελπίζω αυτές οι οδηγίες – συμβουλές να βοηθήσουν κι άλλους, για να αποκτήσουμε έναν πιο σοβαρό ρόλο στο θέμα του περιβάλλοντος.