free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, με θέμα τη στήριξη των Ελλήνων σεισμοπαθών φοιτητών της πόλης Λ Άκουϊλα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μαζί με τους Βουλευτές, Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Κορινθίας κ. Κωνσταντίνο Κόλλια και Χανίων κ. Στέλιο Νικηφοράκη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη στήριξη των Ελλήνων σεισμοπαθών φοιτητών της Ιταλικής πόλης Λ Άκουϊλα.

Η ερώτηση απευθύνεται προς την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, από τους οποίους οι Βουλευτές ζητούν την μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών από την Ιταλική πόλη σε Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στο κείμενο της ερώτησης τους οι Βουλευτές Αναφέρουν τα εξής:
«Ο σεισμός της 6ης Απριλίου 2009 στην πόλη Λ Άκουϊλα της Ιταλίας προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, μεταξύ των
ο βουλευτής των Χανίων
κ.Στέλιος Νικηφοράκης
οποίων συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας φοιτητής, ενώ μεγάλο μέρος των υπαρχόντων των χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών της σεισμόπληκτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστράφηκε. Δεδομένο είναι ότι η εκτενής καταστροφή έχει προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους πληγέντες και τις οικογένειές τους, καθώς η αποκατάσταση των υλικών ζημιών και η αντικατάσταση της κινητής περιουσίας των φοιτητών είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ομαλή συνέχιση των σπουδών τους. Επιπροσθέτως, η κατάρρευση των Πανεπιστημιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου, είναι σχεδόν καθολική και η μόνη λύση που έχει διατυπωθεί μετά την μερική κατάρρευση και των νέων κτηρίων του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι η μετεγγραφή των φοιτητών σε μακρινά Ιδρύματα, αφού τα κοντινά Πανεπιστήμια των Τέρραμο, Κιέτι και Πεσκάρας ήταν συμπληρωματικά της πρωτεύουσας Λ Άκουϊλα.


ο βουλευτής Ηρακλείου
κ.Λευτέρης Αυγενάκης
Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον προβλέπεται η μετακίνηση των φοιτητών ούτως ή άλλως, είναι κρίσιμο να εξεταστεί και η δυνατότητα επιστροφής των πληγέντων Ελλήνων φοιτητών σε ομότιμα και ομοταγή Ελληνικά Ιδρύματα, στα αντίστοιχα έτη φοιτήσεως, μέτρο που θα αποτελούσε ικανή αποκατάσταση στην άνευ προηγουμένου οικονομική, ψυχική και σωματική τραγωδία που βίωσαν οι συμπολίτες μας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν και σχετικά νομικά προηγούμενα, καθώς:
(α) με το νόμο 2109/92 αρ.47 §1 προβλέπεται η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών της Βοσνίας από την περίοδο 1991-92 και πρωτύτερα, με εξετάσεις εκτός των εξαιρέσεων της παραγράφου §2. Επόμενος, όμως, νόμος (2188/94 αρ.1 §9α) προβλέπει την μετεγγραφή των Ελλήνων που εμπίπτουν στο ως άνω αρ.47 και απέτυχαν στις εξετάσεις, χωρίς νέες εξετάσεις στα ομότιμα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

(β) Με το νόμο 1966/91 αρ.4 §1α που τροποποιήθηκε το 2000, προβλέπεται η μετεγγραφή των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ένεκα της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε τότε στις χώρες καταγωγής τους. Ως εκ τούτου μετεγγράφονται απρόσκοπτα, επί 9 περίπου έτη, ομόγενεις του Εξωτερικού.

(γ) Υπάρχει το προηγούμενο της άνευ εξετάσεων επιστροφής των 800 περίπου Ελλήνων της Πρίστινα σε αντίστοιχα Ιδρύματα. (Ν. 2740/99 αρ. 9 § 1-5).

Σε περίπτωση που η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών των πληγεισών περιοχών καθίσταται δύσκολη, οφείλει να εξεταστεί από πλευράς κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών μέσω χορήγησης υποτροφιών ή και αύξησης των ήδη χορηγούμενων υποτροφιών.

Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προωθηθεί η κατάλληλη ρύθμιση για τη μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών των Ιταλικών Σχολών από τις πληγείσες περιοχές σε αντίστοιχα ομότιμα και ομοταγή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της ημεδαπής;
  2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός για τη στήριξη των Ελλήνων φοιτητών από τις πληγείσες περιοχές μέσω της χορήγησης υποτροφιών ή αύξησης των ήδη χορηγούμενων υποτροφιών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σεισμοπαθών φοιτητών;
  3. Ποια προβλέπεται να είναι η διαμεσολάβηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιταλική κυβέρνηση για την ταχεία αποκατάσταση των προβλημάτων και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να διευκολύνει τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την επίσπευση των μεταγραφών μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Ελληνικού Προξενείου;»


Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή