Κωστής Σχοινάς Unplugged!!!
Το ζεστό, φιλόξενο και χαλαρό κλίμα εξελίχθηκε σε μία ενδιαφέρουσα και ζωηρή πολιτική συζήτηση, το βράδυ της Παρασκευής, στο ετήσιο εθιμοτυπικό τραπέζι του Κωστή Σχοινά προς τους δημοσιογράφους του Ρεθύμνου. Με χαλαρή διάθεση και χωρίς να πολιτικογήσει, ο Κωστής Σχοινάς μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα.
Έτσι, είχαμε την ευκαιρία μάθουμε για την επαγγελματική και εκπαιδευτική πορεία του Κωστή Σχοινά. Για τα βιώματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ενώ μεγάλωνε στο Ρέθυμνο, και το πώς αυτά έχουν επηρεάσει και καθορίσει το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα.
Μάθαμε ότι ο κ. Σχοινάς αντιλαμβάνεται την έννοια της “θεσμικής θωράκισης” ως μόνοδρομο για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας και ως αναγκαία πολιτική συνέχεια στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις των δομών του κράτους, προκειμένου να θεμελιωθεί η επιζητούμενη “Επανίδρυση”. Είχε ενδιαφέρον να ακούμε τον κ. Σχοινά να προβληματίζεται υπέρ συγκεκριμένων θεσμικών αλλαγών, όπως:
- η επιβολή ορίου θητειών στους θεσμικούς εκπροσώπους Αυτοδιοίκησης και Κοινοβουλίου
– η κατοχύρωση μίας σταθερής και συγκεκριμένης, μικρής και ευέλικτης οργανωτικής δομής για την εκάστοτε κυβέρνηση
– ο περαιτέρω διαχωρισμός της Νομοθετικής από την Εκτελεστική Εξουσία, ακόμα και με την καθιέρωση ασυμβίβαστου στις ιδιότητες Βουλευτή και Υπουργού
– ο περαιτέρω εξορθολογισμός του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα με την ενίσχυση του ρόλου και των δυνατοτήτων του ΑΣΕΠ
– η υποχρεωτική στράτευση πριν από τυχόν σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κ. Σχοινά να περιγράφει – χωρίς ξύλινη γλώσσα – το Όραμα του για το νομό Ρεθύμνου. Πράγματι, ο Κωστής Σχοινάς μπόρεσε να αναπτύξει και ιεραρχήσει τις μεγάλες ανάγκες του νομού και της Κρήτης με τρόπο κατανοητό, αλλά και πιστευτό σε ότι αφορά την κάλυψη τους μέσω:
1. της εκπόνησης συγκεκριμένου πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να λυθούν οι μεγάλες εκκρεμότητες για τις οικιστικές (πρόβλημα στάσιμων οικισμών), γεωργικές και βιοτεχνικές-βιομηχανικές ανάγκες, για τη διαχείριση απορριμμάτων, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
2. της αποκατάστασης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νομού με τον Πειραιά
3. της ανάπτυξης ενός νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου και τον εξορθολογισμό του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας
4. της υλοποίσης του νομαρχιακού σχεδιασμού σε εκπαιδευτικές μονάδες και εγκαταστάσεις πολιτισμού και αθλητισμού
5. της δρομολόγησης της μετατροπής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης – που αφορά όλο το νησί – σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με αυτοχρηματοδότηση και την προώθηση των αντίστοιχων κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε οδικά έργα της ενδοχώρας
6. της χρηματοδότησης ενός συνολικού πλαισίου αστικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου όπου θα ενταχθεί το νέο Μουσείο, την κατασκευή του νότιου περιφερειακού δρόμου, τη δημιουργία διοικητικού κέντρου όπου θα συγκεντρωθούν υπηρεσίες και οργανισμού,
7. της επαναθεμελίωσης της σχέσης με τα εκπαιδευτικά (Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ) και ερευνητικά (Σχολή Ασωμάτων) κέντρα του νομού
8. της επανεξέτασης του Αγροτικού Συνεταιριστικού Περιβάλλοντος για την αναμόρφωση των συνθηκών αγροτικής ανάπτυξης του νομού.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο ζεστό και πολύ φιλικό κλίμα των παρευρισκομένων. Προσκεκλημένοι ήταν κυρίως οι επαγγελματίες που ασχολούνται στο Ρέθυμνο με το πολιτικό ρεπορτάζ.
Να πούμε λοιπόν εδώ ότι οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του πολιτικού ρεπορτάζ του Ρεθύμνου έχουν μια σπάνια σχέση μεταξύ τους.
Και λέω σπάνια διότι συνήθως τέτοιο κλίμα δε συναντούμε σε άλλες περιοχές. Είναι άλλωστε γνωστές και ίσως ακόμα και επικές οι κόντρες των αντίστοιχων επαγγελματιών της πρωτεύουσας.
Εδώ όμως στο Ρέθυμνο οι άνθρωποι του Τύπου και της ενημέρωσης είναι πάνω από όλα φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι και κυρίως ενωμένοι στον ίδιο προμαχώνα, αυτό της δημοσιογραφίας.
Είναι γεγονός ότι με τη συζήτηση παρασυρθήκαμε και το ρολόι έδειχνε περασμένα μεσάνυχτα, όταν παραγγείλαμε τη ρακή με το γλυκό, Έτσι, μετά από λίγο θα φεύγαμε με μια γλυκιά γεύση από την όμορφη βραδιά, Να ήταν άραγε η σφακίανόπιττα με το κυδώνι ή μήπως η χαλαρή συζήτηση με τον Κωστή Σχοινά; Μάλλον και τα δύο!