Κόμβοι & παγίδες θανάτου
- Επαναφέρουμε το πρόβλημα στο κόμβο Ατσιπόπουλου γιατί κάποια πράγματα δεν πρέπει να ξεχνιούνται
- Λάβαμε χθες στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή, όπου και δημοσιεύουμε:
11/10/09
“Κύριε Διευθυντά,
αναφορικά με το θέμα σας “Παγίδες θανάτου κατά μήκος της εθνικής οδού”, που δημοσιεύεται στο φύλλο της “ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ” του 2ου 15ημέρου Οκτωβρίου, θα ήθελα να πω δυο λόγια.
Πολύ καλά αναφέρεστε στο θέμα του ΒΟΑΚ και μπράβο σας γιατί δεν είναι η πρώτη φορά. Θα σταθώ συγκεκριμένα στη λεπτομέρεια “Κόμβος Ατσιποπούλου”. Την εποχή που ολοκληρώθηκε το έργο του κόμβου, το οποίο για μένα είναι ακόμα ημιτελές, έστειλα στις εφημερίδες το άρθρο που σας επισυνάπτω για να δείτε πόσο απλή είναι η λύση στο συγκεκριμένο σημείο κι αν θέλετε το δημοσιεύεται ξανά“.
Η αρχική δημοσίευση έγινε στις 21 απριλίου 2007
___________________________________________________________________
του Γαβριήλ
Τσουντάνη Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα για την κυκλοφορία στον καινούριο κόμβο Εθνικής οδού και Ατσιποπούλου, από τότε που ολοκληρώθηκε το έργο.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι συνεχείς δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, από ανθρώπους που καθημερινά χρησιμοποιούν τον κόμβο στη μετακίνησή τους.
Πρόσφατα μάλιστα, είδαμε αποτυπωμένες τις ανησυχίες κάποιων, ενόψει της τουριστικής περιόδου λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κίνησης των οχημάτων σε κόμβους και διασταυρώσεις.
Οι διαμαρτυρίες αυτές και τα παράπονα κάνουν λόγο, κυρίως, για καθυστέρηση της εγκατάστασης των φαναριών.
Δε γνωρίζουμε, αν υπάρχει μελέτη που προβλέπει την εγκατάσταση φαναριών στον κόμβο, η ουσία είναι πως, αν μπουν φανάρια, θα χρειαστεί να σταματήσει η λειτουργία τους μέσα στην πρώτη εβδομάδα γιατί δε θα βοηθήσουν. Θα αποδειχθεί παρακάτω γιατί.
Πρώτα ας δούμε που είναι το πρόβλημα και γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος. Στον κόμβο έχουμε 4 εισόδους και 7 εξόδους. Καθεμιά από τις 4 εισόδους έχει 4 πορείες, δηλαδή 16 πορείες σύνολο, προς τις 7 εξόδους.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι με τόσες πορείες, δημιουργείται ένα μπέρδεμα μεταξύ των οδηγών για το ποιος έχει προτεραιότητα, ποιος πρέπει να σταματήσει και το αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, ευτυχώς, είναι μόνο μικροατυχήματα.
Ακόμα και στην περίπτωση που οι οδηγοί γνωρίζουν ποιος έχει προτεραιότητα, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που κάνει δύσκολο το πέρασμα από τον κόμβο. Αυτό δεν είναι άλλο από το μέγεθος του κόμβου που δημιουργεί πολύ μεγάλες διαδρομές στα οχήματα.
Η διάμετρος δηλαδή του κόμβου φτάνει και τα 50 μέτρα. Αυτές οι αποστάσεις καθυστερούν τα οχήματα στο πέρασμά τους με αποτέλεσμα, καθυστερώντας το πρώτο όχημα, να καθυστερούν με τη σειρά τους και τα επόμενα.
Αυτές οι αποστάσεις, σε συνδυασμό με το πλήθος των πορειών, κάνουν τα φανάρια απαγορευτική λύση του προβλήματος. Η αναμονή στο κόκκινο φανάρι της καθεμιάς εισόδου, θα χρειαστεί να είναι πολύ μεγάλη, για να περάσουν με πράσινο τα οχήματα των άλλων τριών εισόδων.
Να σημειωθεί ότι, όταν ανάψει πράσινο σε μια από τις τέσσερις εισόδους, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 οχήματα, από την είσοδο αυτή, να διανύσουν από 30 μέχρι 50 μέτρα, όπως προαναφέρθηκε, άρα, μπορούμε να αναλογιστούμε πόσος θα είναι ο χρόνος αναμονής για τις υπόλοιπες εισόδους;
Εύκολα συμπεραίνουμε πως η λύση “φανάρια” καταργείται, λόγω μεγάλης καθυστέρησης της ροής της κυκλοφορίας. Ποια μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα, χωρίς να δημιουργήσει άλλα παρελκόμενα;
Μία προτεινόμενη λύση είναι να γίνει ο κόμβος κυκλικός. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Πολύ απλά, όλα τα οχήματα που θα εισέρχονται στον κυκλικό κόμβο, θα υποχρεούνται στην κυκλική πορεία και θα εξέρχονται από την εκάστοτε έξοδο όταν φτάσουν σε αυτή.
Όπως φαίνεται και στο σχέδιο, θα καταστεί αναγκαίο να περιοριστούν στο μισό τα υπάρχοντα τμήματα πεζοδρομίου ανατολικά και δυτικά του κυκλικού κόμβου.
Ο κυκλικός κόμβος περιορίζει κατά πολύ την ταχύτητα των διερχομένων οχημάτων και κατά συνέπεια περιορίζεται και το ποσοστό επικινδυνότητας.
Στατιστικά, αξίζει να αναφερθεί, επειδή αυτού του είδους οι κυκλικοί κόμβοι είναι πολύ διαδεδομένοι στο εξωτερικό, και μάλιστα με τρεις και τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, (ακόμα και φανάρια υπάρχουν σε λωρίδα μέσα σε κόμβο), τα ατυχήματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί! Και όλα είναι μικροατυχήματα υλικών ζημιών!
Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, τη χρήση του κόμβου την καλοκαιρινή περίοδο και τα ενοικιαζόμενα οχήματα που διέρχονται από το σημείο.
Οι τουρίστες, μη γνωρίζοντας τις κατευθύνσεις, πολλές φορές, εκτός ότι δημιουργούν ατυχήματα, παίρνουν λανθασμένη πορεία με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν και να πάρουν τη σωστή κατεύθυνση.
Σε τέτοιους δρόμους είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σημείο που να επιτρέπεται η αναστροφή. Και σ? αυτήν την περίπτωση, ο κυκλικός κόμβος, μας δίνει τη λύση επιτρέποντας τη δυνατότητα να κάνουμε τον κύκλο, να μη βγούμε απ? αυτόν, αν δεν είμαστε σίγουροι, και στο δεύτερο πέρασμα να βγούμε πλέον διαλέγοντας τη σωστή έξοδο. Προϋπόθεση βέβαια είναι, να τοποθετηθούν εμφανέστατες κατευθυντήριες πινακίδες.
Το άρθρο είναι μια παρέμβαση, που σκοπό έχει να προτείνει μια λύση, σε οποιονδήποτε αρμόδιο θα χειριστεί το θέμα του κόμβου, η οποία θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό, λόγω και της επικείμενης θερινής περιόδου.