O Βουλευτής Ηλίας Λαμπίρης τοποθετήθηκε στις 10.11.09 στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση σχετικά με τη δωρεά οργάνων σώματος και τις μεταμοσχεύσεις.
Το κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να συγχαρώ με τη σειρά μου τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία που πήρε να φέρει ένα τόσο σοβαρό θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εκεί που η χώρα μας έχει κάνει προόδους, είναι αναμφισβήτητα στην αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων. Πριν από μερικά χρόνια ελάχιστα ήταν τα κέντρα αιμοκάθαρσης στη χώρα μας. Πρόβλημα όμως, εξακολουθεί να αποτελεί για τη χώρα μας η πρόληψη.
Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των κέντρων αυξήθηκε κατακόρυφα και αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένα αίτια, όπως είναι η πολυφαρμακία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται. Είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών σε όλη την Ευρώπη. Από 5 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για το φάρμακο πριν από τέσσερα χρόνια, σήμερα η δαπάνη για το φάρμακο φθάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, διπλασιάστηκαν.
Όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Και βέβαια και ο αριθμός εκείνων που έχουν ανάγκη για μεταμόσχευση είναι αρκετά μεγαλύτερος από εκείνον στο παρελθόν.
Το νομοθετικό πλαίσιο που έγινε το 1999-2000, έθεσε ορισμένους κανόνες που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσει στη χώρα μας ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Οι κυριότεροι ήταν ότι καθόρισε τα μεταμοσχευτικά κέντρα και τους συντονιστές.
Έβαλε ορισμένα κριτήρια που αφορούν τον εγκεφαλικό θάνατο, γιατί υπάρχουν κριτήρια και δεν συμφωνώ μ? αυτά που αναφέρθηκαν από τους προλαλήσαντες, ότι δηλαδή υπάρχουν προβλήματα στα πλαίσια του εγκεφαλικού θανάτου. Όχι, υπάρχουν κριτήρια. Εάν χρειάζονται βελτιώσεις, αυτές θα πρέπει να συμβαδίζουν με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να πω ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων το 2000 ήταν τριάντα πέντε. Το 2003 έφθασε τις εκατόν ογδόντα. Υπήρξε, δηλαδή, μία ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε κάποια στασιμότητα, αλλά μετά, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Κωστάκη, παλαιότερα ήταν του κ. Βλαχογιάννη, άρχισε πάλι ο αριθμός αυτός να αυξάνει. Και βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο, θα έλεγα.
Το 2007 έγινε μία προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Τότε, μας υποσχέθηκε ο κύριος Υπουργός- όχι εσείς κ. Σαλμά, αλλά ο κ. Αβραμόπουλος- ότι σε ένα μήνα θα έφερνε το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Δεν το έχει φέρει ακόμα μέχρι σήμερα, 2 χρόνια μετά.
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Κέντρο Μεταμοσχεύσεων που συζητείται για να γίνει στη χώρα μας, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα αφενός στον δημόσιο χαρακτήρα των μεταμοσχεύσεων και αφετέρου στην δωρεάν περίθαλψη. Για το δεύτερο, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος έλεγχος από πλευράς πολιτείας.
Εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί, επίσης, είναι η λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θα πρέπει, δηλαδή, να πλαισιωθούν από ψυχολόγους και από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα συμβάλλουν εις την αύξηση εκείνων που θα γίνονται δότες για μεταμόσχευση. Νομίζω ότι γι? αυτό το σοβαρό θέμα των μεταμοσχεύσεων χρειάζεται βελτίωση η στελέχωση και η εκπαίδευση των στελεχών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν οι διασυνοριακές ανταλλαγές οργάνων.
Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία αναφέρει ότι το 10% των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως γίνονται με παράνομο τρόπο.
Επίσης, πρέπει να ελεγχθούν οι τράπεζες βλαστοκυττάρων από πλευράς πολιτείας εννοώ, οι ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούν και οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες από την πολιτεία.
Σας ευχαριστώ πολύ.»