Μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση στον επικοινωνιακό τομέα του τουρισμού
Τελματική καθίζηση με πτωτικές τάσεις στο Ρέθυμνο
της Μαρίνας
Λάζη
Ρεπορτάζ: Ελπίδα Δημακοπούλου
Τελευταίως στα Μ.Μ.Ε διαβάζουμε για την τουριστική πορεία του Νομού Ρεθύμνου διάφορα ενώ κάποιες απόψεις διίστανται. Ξεκινήσαμε ένα ρεπορτάζ με σκοπό να προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στο πρόβλημα και όχι απλώς να καταγράψουμε μια πραγματικότητα που αναμφισβήτητα υπάρχει στο μείζον θέμα του τουρισμού στον νομό μας και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Ρεθύμνου.
Τα Αθηναϊκά ΜΜΕ παρουσιάζουν το Ρέθυμνο μαζί με 3 ή 4 άλλους προορισμούς όπως τη Ρόδο και τη Μύκονο να έχουν αυξητικές τάσεις στη τουριστική κίνηση δείχνοντας μια άκρως θετική εικόνα των πεπραγμένων ενώ αντίθετα τα τοπικά ΜΜΕ παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Βάση των στοιχείων του
o γραμματέας του Ξενοδοχειακού Συλλόγου
κ. Ευγένιος Φραγκιαδάκηςρεπορτάζ, όχι μόνο δεν υπάρχει αύξηση αλλά παρατηρείται σημαντική μείωση των ξένων που επιθυμούν να επισκεφτούν τον τόπο μας. Θεωρήσαμε πως ο καταλληλότερος για να μας δώσει τα ακριβή μετρικά στοιχεία ήταν ο γραμματέας του Συλλόγου ξενοδόχων του Ρέθυμνου ο κ. Ευγένιος Φραγκιαδάκης τον οποίο και εντοπίσαμε σήμερα στον χώρο εργασίας του για να μας δώσει μία πραγματική εικόνα.
Αρχικά όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Φραγκιαδάκης πραγματικά υπάρχει κρίση και στον τομέα του τουρισμού καθώς οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες φέτος καθυστέρησαν να ανοίξουν τις πόρτες για να υποδεχτούν τους πελάτες τους, όπως είχαμε επισημάνει και εμείς πριν από δύο μήνες στην εφημερίδα μας.. Στη φετινή τουριστική περίοδο σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο παρατηρήθηκε μείωση έως και 20% και προβλέπεται πως και οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος σύμφωνα με τα συμβόλαια τύπου allotment σε συνάρτηση με τις τάσεις, θα να κινηθούν στους ίδιους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα που απορρέει έχει στηριχθεί σε έρευνα η οποία πραγματοποιείτε κάθε μήνα και συμπεριλαμβάνει 33 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών και όλων γεωγραφικών σημείων από δυτικά του Ρεθύμνου μέχρι το Πάνορμο. Το συγκεκριμένο δείγμα είναι άκρως αντιπροσωπευτικό και διακρίνεται από επαγγελματική εγκυρότητα.
Συνεπώς οποιαδήποτε πληροφορία περί ανοδικής τάσεως του τουρισμού στο Ρέθυμνο κρίνεται εντελώς αβάσιμη.
Όσων αφορά τις συμφωνίες και τα συμβόλαια που κλίνονται μεταξύ των ξενοδόχων και των ταξιδιωτικών πρακτόρων δεν παρατηρείται διαφορά αντίθετα κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Σημαντική μείωση όπως μας είπε ο κ. Φραγκιαδάκης παρατηρείται και στις πτήσεις του εξωτερικού. Αλλά και τα αεροπλάνα που φτάνουν στους αερολιμένες του Ηρακλείου και των Χανίων παρουσιάζουν μειωμένη πληρότητα
Όσον αφορά την έλλειψη επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με το λιμάνι του Πειραιά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στον εξωτερικό τουρισμό όσο στην διακίνηση του εσωτερικού μας τουρισού δηλαδή τους Έλληνες. Ουσιαστικά η έλλειψη καραβιού στο Ρέθυμνο δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα για την μείωση του τουρισμού καθώς το λιμάνι της Σούδας δεν απέχει πολύ από το Ρέθυμνο. Η χρονική απόκλιση Σούδα-Ρέθυμνου είναι σχεδόν ισόποση με την απόσταση Σούδα-Πλατανιάς Χανίων, εντούτοις όμως το πρόβλημα φαίνεται να υφίσταται μόνο στις προτιμήσεις αυτών που ταξιδέυουν μόνο προς Ρέθυμνο. “…Ισως είναι εντέλει ψυχολογικό αλλά σε καμία περίπτωση τα 30 και τα 40 λεπτά που απέχει το λιμάνι της Σούδας δεν θα πρέπει να αποτελούν πρόβλημα, όταν σε άλλες περιοχές είναι ακόμα μεγαλύτερηες οι αποστάσεις και δίχως να υπάρχει πρόβλημα“, μας είπε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Ρωτήσαμε το γραμματέα να μας πει τη γνώμη του σχετικά το τι μπορεί να φταίει και το Ρέθυμνο παρουσιάζει μείωση και αν θέλετε ακόμα συγκριτικά με τους άλλους τρεις Νομούς της περιφέρειας Κρήτης.
Ο κ. Φραγκιαδάκης εστιάζει το πρόβλημα στην ελλιπή επικοινωνιακή πολιτική από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης που όπως υποστήριξε οφείλεται σε ανεπάρκεια κονδυλίων.
Επισήμανε δε, την αναγκαιότητα ενός τυχόν ιδιωτικού φορέα που θα αναλάμβανε υπό μορφή μιας εταιρίας προώθησης και διαχείρισης τουριστικών περιοχών, το νομό μας με συνέπεια, υπευθυνότητα και πάνω από όλα επαγγελματική γνώση στο δύσκολο κατά τα άλλα αντικείμενο της τουριστικής βιομηχανίας.