free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Να σαλτάρω ή να … σαλπάρω?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά
Να σαλτάρω ή να … σαλπάρω?




Μια τεράστια πλατφόρμα αποδοχής Πολυεθνικών εταιριών κατάντησε η χώρα μας.
Εμείς τελικά τι ακριβώς είμαστε ικανοί να κάνουμε? Greek souvlaki – Greek kamaki?
Γερμανικό Αεροδρόμιο : ο “Ελ.Βενιζέλος”.
Γερμανικός αυτοκινητόδρομος: η “Αττική Οδός”
(η τσεπούλα μας μόνο ξέρει πόσα τους πληρώνουμε για τη χρήση!!!)
Τώρα και Κινέζικο Λιμάνι : o “Κίτρινος Πειραιάς”!

Τι άλλο θα δούμε?  Διαχειριστής του Εθνικού λιμανιού μας…οι Κινέζοι (και πάλι)!
Δηλαδή οι Κινέζοι έπρεπε να έρθουν από την άλλη πλευρά του πλανήτη να μας διδάξουν 



διαχείριση λιμένος?
Εμείς τόσες χιλιάδες χρόνια στη θάλασσα και με τόσα λιμάνια μικρά & μεγάλα σήμερα, τελικά δεν έχουμε μάθει τίποτα? του Βασίλη Κασιμάτη *


Σαν να μην έφτανε λοιπόν η Κινεζική "καταιγίδα του εμπορίου" τώρα θα έχουμε και Κινέζους - αφεντικά στο λιμάνι του Πειραιά!

Είχαμε επισημάνει προ καιρού σε άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει σχετικά με τα Κινεζικά μαγαζιά στο Ρέθυμνο και ένα απόσπασμα από το τι γίνεται στα ξένα λιμάνια & αεροδρόμια θέλοντας να δείξουμε ότι οι Κινέζοι διαχειρίζονται τέλεια το "Επεκτατικό τους στρατηγικό σχέδιο"
Απόσπασμα από το άρθρο  "Η κάθοδος των (Κινέζων) Μυρίων" από το τεύχος της Ρ.Α. Οκτωβρίου 2008 . "....κι ακόμα, Κινεζικά Τσιφλίκια όπως σε άλλα σημεία της Ελλάδας χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη Πλατεία Κουμουνδούρου, δεν θέλουμε να δούμε στο Ρέθυμνο. Παραδειγματικά σας αναφέρουμε ότι στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα 2 αεροδρόμια της Ρώμης το Fumiccino, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα διότι η Κινεζική λαίλαπα εκεί, έχει λάβει ανεξέλεγκτες και γιγάντιες διαστάσεις και πλέον στο Τελωνείο και στις αποθηκευτικές αποβάθρες όπως μας λένε οι οδηγοί φορτηγών, δε κάνεις τίποτα αν δεν ελέγχεται από τη εκεί Κινέζικη «φαμίλια»."

Τέτοια φαινόμενα πρέπει να προσπαθήσουμε "πάση θυσία" να αποφύγουμε στο εδώ - δικό μας Ρέθυμνο. Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ σας παραθέτει το παρακάτω δημοσίευμα, εντούτοις όμως τάσσεται στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων, αμφισβητώντας τις εξαγγελίες του Κινεζικού κολοσσού, ότι δεν θα προσλάβει Κινέζους.
Μπορεί η συμφωνία αυτή να αποδώσει αρκετά χρήματα στη Ελληνική Κυβέρνηση αλλά εμείς κρίνουμε ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι να κερδίσεις χρήματα, μερικοί εξ?αυτών ....  ο τζόγος και η πορνεία!!

Στο δια ταύτα
Υπογράφεται σήμερα η σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά ( ΟΛΠ) και του κινεζικού κολοσσού CΟSCΟ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους για τα επόμενα 35 χρόνια.

Oι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ ωστόσο αντιδρούν και συνεχίζουν για δέκατο τρίτο μήνα τις κινητοποιήσεις τους απέχοντας από την υπερωριακή εργασία. Σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και πορεία στη Βουλή ζητώντας να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. «Αντί να αναπτύξουν το λιμάνι, αντί να εκμεταλλευτούν τη στρατηγική του θέση, το παραδίδουν σε ξένα συμφέροντα» αναφέρουν. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της CΟSCΟ κάπτεν Γουάι Ζιάφου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, ανάπτυξη και προσλήψεις προσωπικού. «Η κινεζική διοίκηση που αναλαμβάνει τα ηνία του λιμανιού τον Οκτώβριο του 2009 διαθέτει τα μέσα και την τεχνογνωσία ούτως ώστε να μετατρέψει αμέσως τον Πειραιά σε σύγχρονο διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο της Ευρώπης». Κυριότερη πύλη στην Ευρώπη
«Θα δημιουργηθούν δύο σύγχρονες προβλήτες, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ταυτοχρόνως έξι κοντέινερ, δυναμικότητας 10.000 εμπορευματοκιβωτίων έκαστο» είπε ο πρόεδρος της CΟSCΟ και πρόσθεσε ότι «στο λιμάνι του Πειραιά θα έρχονται πλοία και φορτία από ακόμη τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται στενά με τον κινεζικό όμιλο». Ο κ. Ζιάφου συμπλήρωσε ότι το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά δεν είναι η μόνη επένδυση που θα πραγματοποιήσει η CΟSCΟ στην Ελλάδα. «Θεωρούμε τη χώρα σας ως την κυριότερη πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών- μελών. Ήρθαμε για να μείνουμε» δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν επενδύσεις σε αποθήκες logistics (διαχείριση αποθηκευτικών χώρων) και οδικές μεταφορές. Δεν απέκλεισε επενδύσεις και σε άλλα λιμάνια της χώρας, πλην της Θεσσαλονίκης, εάν ανοίξει τέτοιο θέμα στο μέλλον. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο όμιλος σχεδιάζει να υλοποιήσει πρόγραμμα μεταποίησης προϊόντων στη χώρα- εξέλιξη που αν συμβεί θα σημαίνει ότι χιλιάδες κινέζικα προϊόντα θα διοχετεύονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν ελληνικά, χωρίς δηλαδή οι Κινέζοι να καταβάλλουν δασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, «η εταιρεία θα έχει εξασφαλισμένα κέρδη, με την ενοικίαση μέρους μίας μόνο δραστηριότητας, 3,4 δισ. ευρώ σε 35 χρόνια. Δηλαδή ετήσια κέρδη 120 εκατ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα σήμερα από την άσκηση της ίδιας δραστηριότητας δεν ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τα κέρδη για τον ΟΛΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερα αφού στο τίμημα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις στις υποδομές που θα γίνουν την επόμενη 5ετία, ύψους 620 εκατ. ευρώ.

"... 2-3 Κινέζοι θα έλθουν μόνο"

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο πρόεδρος της CΟSCΟ υποστήριξε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς στα σχέδια δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή, όπως η αντικατάστασή τους από Κινέζους. «Δεν θα προσλάβουμε Κινέζους εργάτες, ούτε ως μεσαία στελέχη, αλλά Έλληνες. Οι μόνοι Κινέζοι που θα προσλάβουμε θα σταλούν από τα κεντρικά μας γραφεία και θα είναι 2-3 άτομα που θα αναλάβουν τη διοίκηση. Σύμφωνα πάντως με τα σχέδια του ομίλου, υπολογίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι 1.000.
"Θα επανέλθει η ζήτηση στη ναυτιλία" 

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ , η οποία διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, είδε τις τιμές των ξηρών φορτίων να μειώνονται περισσότερο από 90% έπειτα από πέντε χρόνια ευημερίας. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον πανικό με την εμπιστοσύνη, ώστε να ανακάμψει ο κλάδος, επισήμανε ο πρόεδρος της CΟSCΟ κ. Ζιάφου, σε δηλώσεις του χθες στην Αθήνα.
«...Το χρηματοπιστωτικό τσουνάμι επηρεάζει την πραγματική ζήτηση στη ναυτιλία. Η ναυτιλία βυθίζεται εξαιτίας του πανικού των επενδυτών... αλλά θα πρέπει να βγει και πάλι στην επιφάνεια. Η επιβράδυνση του κλάδου της ναυτιλίας δεν θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Ελπίζω ότι η ζήτηση θα επανέλθει στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους» δήλωσε χθες. Πολύ όμορφα μου ακούγονται αυτά.
Τι πρέπει να πιστέψουμε από τα παραπάνω και τι τελικά θα γίνει... ίδομεν!
Με τσι γειές μας. * Εκδότης/Διευθυντής
Εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή