ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΣΕΙΣΜΟΣ & ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ” ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
28/04/2009
Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο “Σπίτι του Πολιτισμού” οι εργασίες της Διημερίδας με θέμα “Σεισμός και Μέτρα Προστασίας”, που διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.
Στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, ανέφερε τα εξής:
“Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη διημερίδα με θέμα “Σεισμός και μέτρα Προστασίας” που διοργανώνει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στο πλαίσιο της Πρόληψης - ετοιμότητας για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και των πιθανών επιπτώσεών του.
Τα τελευταία γεγονότα και συγκεκριμένα ο πρόσφατος - και με θλιβερό απολογισμό- σεισμός, που έπληξε την πόλη Λ? Άκουιλα της γειτονικής Ιταλίας, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα τέτοιων συναντήσεων. Για άλλη μια φορά ο Εγκέλαδος έδειξε την καταστροφική του μανία, που ισοπέδωσε κτίρια σαν χάρτινους πύργους, θάβοντας στα συντρίμμια τους εκατοντάδες ψυχές. Αυτό το σκηνικό του ολέθρου η χώρα μας, το έχει βιώσει αρκετές φορές στο παρελθόν και βάσει των επιστημονικών δεδομένων, και το μέλλον εγκυμονεί ανάλογους κινδύνους, καθώς η Ελλάδα ανήκει στις έξι περισσότερο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και κατέχει τα “πρωτεία” σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο ανέδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την αναγκαιότητα αντισεισμικής πολιτικής για τη θωράκιση απέναντι στο φυσικό αυτό φαινόμενο, που σκορπά τον τρόμο και τον πανικό.
Μια αντισεισμική πολιτική, που θα βασίζεται στην παρακολούθηση, την πρόληψη και την ετοιμότητα. Τα μόνα όπλα, που μπορούμε να αντιτάξουμε απέναντι στο Σεισμό, προκειμένου να περιορίσουμε τις καταστροφές και να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και έχοντας γνώση του τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από ένα Σεισμό, είμαστε πραγματικά σε θέση να διαχειριστούμε ψύχραιμα και αποτελεσματικά κάθε σεισμικό κίνδυνο, που μας απειλεί.
Στα 23 χρόνια λειτουργίας του, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έχει φροντίσει να γίνει η σημασία της αντισεισμικής πολιτικής, αντιληπτή από την ελληνική κοινωνία. Έχοντας στο δυναμικό του άρτια καταρτισμένους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και με οδηγό τη γνώση και την εμπειρία, επεξεργάζεται, σχεδιάζει και συντονίζει τις ενέργειες, που αφορούν στην αντισεισμική πολιτική της χώρας. Παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τον σεισμικό κίνδυνο στην Πολιτεία και στην Κοινωνία. Ενημέρωση πολύτιμη και ταυτόσημη με την Προστασία και Πρόληψη.
Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ως εισηγητές της διημερίδας αυτής τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή κ. Κων/νο Μακρόπουλο και το επιτελείο του, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας, και τους ευχαριστούμε θερμά.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου στο συντονιστικό της ρόλο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα αυτοπροστασίας, την προώθηση του Εθελοντισμού και την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου. Και στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε την παρούσα Διημερίδα, η οποία κατά κύριο λόγο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Σχολείων του Νομού.
Ελπίζουμε ότι και με τη συμμετοχή όλων εσάς, ο σκοπός της Διημερίδας θα επιτευχθεί απόλυτα, δίδοντας το μήνυμα ότι “Στο Σεισμό η γνώση αποτελεί την πιο ισχυρή και αποτελεσματική ασπίδα προστασίας”.”
Στην τοποθέτησή του ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αντώνης Μπαγιαρτάκης επισήμανε τα εξής:
“Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στην πολύ σημαντική διημερίδα που ξεκινά σήμερα με θέμα “Σεισμός και Μέτρα Προστασίας” και με τη συνεργασία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού μας. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή, κ. Μακρόπουλο Κωνσταντίνο που μαζί με στελέχη του Οργανισμού μας έκαναν την τιμή να είναι μαζί μας, βασικοί εισηγητές της διημερίδας, που σε συνδυασμό με την αυριανή άσκηση, στόχο έχει να παρέξει επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις και εμπειρίες για την αντιμετώπιση του σεισμού και των συνεπειών του, στους χώρους της σχολικής κοινότητας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε το αίτημα προς τον ΟΑΣΠ για την πραγματοποίηση αυτής της εκπαίδευσης κατ? ουσία των εκπαιδευτικών στα θέματα αντισεισμικής προστασίας, κατανοώντας την ευαισθησία όλων μας για τη σχολική κοινότητα και την υποχρέωσή μας, να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε προληπτικά τα Σχολεία και τους μαθητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το σεισμό και τις συνέπειές του.
Με το δεδομένο ότι η αντισεισμική προστασία απαιτεί συνεχή, καθημερινή προετοιμασία αλλά και ενημέρωση των πολιτών, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και συγκεκριμένα:
- Έχει συντάξει το Σχέδιο “Ξενοκράτη” βασικό σχέδιο για τους σεισμούς, επικαιροποιημένο και ενημερωμένο με τα νέα δεδομένα.
- Σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου έχουν συνταχθεί οι νέοι χάρτες με τους νέους χώρους καταφυγής, όπου θα προστρέξουν οι πολίτες αμέσως μετά το Σεισμό. Οι χάρτες αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαίσια στους χώρους αυτού, για να υπάρξει η δυνατότητα καθημερινής πληροφόρησης των πολιτών, τι θα κάνουν, πού και πώς θα πάνε σε περίπτωση σεισμού. Ήδη κεντρικός χάρτης έχει τοποθετηθεί έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.
- Εκδίδει και διανείμει πληροφοριακά φυλλάδια για το σεισμό και άλλα φυσικά φαινόμενα και έκτακτες καταστάσεις τόσο στους πολίτες του νομού όσο και σε ξένους επισκέπτες.
- Συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς, και οργανισμούς για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση απέναντι στο σεισμό. Μέσα σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας για καλύτερη προετοιμασία, εντάσσεται και η εκπαίδευση που ξεκινά σήμερα, γιατί θέλουμε, πρώτα από όλα τα σχολεία, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας, να είναι εγκρατείς και πανέτοιμοι για το τι θα κάνουν και πως θα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο το φαινόμενο του σεισμού. Είναι καθήκον όλων μας.
Κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσω και πάλι, όλους τους συντελεστές αυτής της διημερίδας με πρώτο βέβαια τον ΟΑΣΠ αλλά και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους συνεργάτες στην πολιτική προστασία και το Δήμο Ρεθύμνου για τη φιλοξενία στον καταπληκτικό αυτό χώρο, θα ήθελα να προτρέψω όλους να έχουμε ενεργό ρόλο το διήμερο αυτό, παίρνοντας όσο το δυνατό περισσότερα από τη διημερίδα αυτή, δίνοντας το στίγμα ότι είναι μια εκπαίδευση ζωής για όλους εμάς και τα παιδιά μας”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο Σεισμικό πρόβλημα της Ελλάδας και στο ρόλο του Ο.Α.Σ.Π.
Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις με θέμα “ Επιπτώσεις των Σεισμών”, ”Μέτρα Αυτοπροστασίας” και ”Σχέδια Εκκένωσης Σχολικών Μονάδων -Ασκήσεις Ετοιμότητας σε Σχολεία” από επιστημονικούς συνεργάτες του ΟΑΣΠ, και η πρώτη ημέρα της διημερίδας ολοκληρώθηκε με συζήτηση.
Αύριο, οι εργασίες της διημερίδας θα συνεχιστούν στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, όπου θα γίνει ομιλία στους μαθητές για το Σεισμό και τα Μέτρα Προστασίας, θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Σχολείου και θα πραγματοποιηθεί Άσκηση Εκκένωσης.