free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Οδοιπορικό στην Αμνάτο του Δήμου Αρκαδίου. Της Μόνικας Ζουγανέλη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οδοιπορικό στην Αμνάτο

 

Συνεχίζοντας τις διαδρομές μας κατευθυνόμαστε στον Δήμο Αρκαδίου και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Αμνάτος.

Σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων και σε μία θέση που θα ζήλευε ο καθένας για την θέα που διαθέτει, ξεπηδά η όμορφη Αμνάτος.


της Μόνικας
Ζουγανέλη
Η Αμνάτος απέχει μόνο 18χλμ από το Ρέθυμνο και μόλις 5χλμ από την Ιστορική Μονή Αρκαδίου. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Μονή αφού από την Αμνάτο κατάγονταν πολλοί από τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της. Χαρακτηριστικά  αναφέρεται από τον Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Βενιέρη ως «η γενέθλιος κώμη των τριών Αμνατσιανών αδερφών Δασκαλάκηδων» που με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους έμειναν αλησμόνητοι. Αυτό αποτελεί και έναν από τους λόγους που οι Τούρκοι πυρπόλησαν το χωριό προσπαθώντας να το σβήσουν από τον χάρτη. Δεν ήταν τόσο εύκολο όμως για έναν Κρητικό τόπο σαν την Αμνάτο.

Το όνομα του χωριού πιθανολογείται πως έχει μινωικές ρίζες καθώς κοντά στην Αμνάτο βρέθηκαν μινωικοί οικισμοί. Στον τόπο σώζονται ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και αρκετά ενετικά κτίρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θύρωμα του αναστηλωμένου ενετικού μεγάρου που χρονολογείται πριν από τον 16ο μ.Χ. αιώνα, των Sanguinazzo, στην πλατεία του χωριού. Στο τύμπανο σώζεται το επίγραμμα: INITIUM SAPIENTIE TIMOR DOMINI (ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΥΡΙΟΥ).

Στον Οικισμό Αμνάτου λειτουργεί λαογραφικό Μουσείο με την εποπτεία του τοπικού Εκπολιτιστικού συλλόγου καθώς και το «Δημοτικό Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Εκπαίδευσης».

Οι κάτοικοι του (περίπου 150 με 200) είναι κυρίως γεωργοί, ελαιοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφοι. Ως γνήσιοι Κρητικοί αγαπούν τον τόπο τους, σέβονται την ιστορία τους και προσπαθούν να διατηρούν το χαρακτηριστικό της φιλοξενίας ζωντανό, κάνοντας έτσι τον τόπο τους αγαπητό στον κόσμο.

Τολμήστε να μπείτε στα στενά δρομάκια με την σπάνια αρχιτεκτονική τους και σίγουρα θα αποκομίσετε εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Στην κεντρική πλατεία λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο το οποίο διαθέτει εκτός από την καλή παρέα, ρακί και γνήσιους τοπικούς μεζέδες.

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και η εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας που τιμάται από το χωριό.

Όλη η διαδρομή για το χωριό αποτελεί μια περιήγηση στην χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης, καθώς περνάς μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο με ρεματιές γεμάτες βελανιδιές, δρύες, κυπαρίσσια, αιωνόβιες ελιές, χαρουπιές αλλά και λαχανόκηπους. Για τους φανατικούς του είδους υπάρχουν ολόκληρες πλαγιές δασωμένες με μυρωδάτους θάμνους, μυρτιές, δάφνες, θύμους, ρίγανη και κυρίαρχο την φασκομηλιά.

Όπως σε κάθε σημείο του Ρεθύμνου έτσι και στην Αμνάτο μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί τις ομορφιές της Ελληνικής Επαρχίας αποκομίζοντας εικόνες που καλό θα είναι να μην τις ξεχνάμε και να τις τιμάμε στο βαθμό που τους αρμόζουν.

Γιατί και αυτός ο προορισμός είναι πολύ κοντά στην πόλη και παρόλα αυτά με τον καιρό χάνει τους ανθρώπους του, λόγω των απαιτήσεων μας.

Μακάρι να μην ερημώσει και αυτός ο τόπος της Κρήτης που κρατά ζωντανές μνήμες ηρώων και όχι μόνο.

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή