Οι πρώτες συζητήσεις για δημιουργία “Αεροπορικού Πεδίου”
στην επαρχία Αμαρίου
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της 27ης Μαΐου, στην περιοχή Σχολής Ασωμάτων στο Αμάρι, μεταξύ του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Λαμπίρη, των Δημάρχων Συβρίτου και Κουρητών κ.κ. Πετρακάκη και Σημαντήρα, του Αντιδήμαρχου Συβρίτου κ. Θωμαδάκη και μελών της Αερολέσχης Ρεθύμνου κ.κ. Μανολακάκη και Μπαρμπούνη.
Στη συνάντηση βρέθηκε και η «Ρ.Α.» προκειμένου να καταγράψει αποκλειστικά τα όσα ειπώθηκαν.
Το θέμα της συνάντησης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και πρόκειται να αποτελέσει στο μέλλον, εάν όλα πάνε καλά, ένα ακόμη βήμα προόδου, αναβάθμισης και ανάπτυξης για την περιοχή του Αμαρίου.
Πρόκειται για μια προκαταρκτική συζήτηση πάνω στο θέμα δημιουργίας του μοναδικού επίσημου “Αεροπορικού Πεδίου” (διαδρόμου προσγείωσης) στο Νομό Ρεθύμνου. Το σημείο στο οποίο συζητείται να κατασκευαστεί ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων, βρίσκεται στην περιοχή Σχολής Ασωμάτων στην επαρχία Αμαρίου το οποίο και επισκεφθήκαμε μετά τη συζήτηση.
Η δυναμική του αεροπορικού πεδίου υπολογίζεται να απαρτίζεται από έναν διάδρομο
Από αριστερά οι κ.κ. Κασιμάτης, Μπαρμπούνης, Μανολακάκης,Λαμπίρης,Πετρακάκης,Χριστοδουλάκης, στην υποψήφια περιοχή του αεροπορικού πεδίου μήκους 500μ. περίπου, με 60μ. πλάτος ελεύθερη περιοχή στον οποίο θα μπορούν να προσγειώνονται δύο τύποι αεροπλάνων, τα ελαφρά (τετραθέσια/εξαθέσια) με μέγιστο βάρος απογείωσης 1200 κιλά μικτά και τα υπερελαφρά (διθέσια) με μέγιστο βάρος 450 κιλά μικτά. Σύμφωνα με τα μέλη της Αερολέσχης Ρεθύμνου, αρχικά ο διάδρομος προσγείωσης μπορεί να είναι από χώμα καλυμμένο με κοντοκουρεμμένο γρασίδι ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον αν και η καλύτερη των περιπτώσεων θα ήταν μια ελαφριά ασφάλτινη επικάλυψη. Ένα τέτοιο πεδίο, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αεροδρόμιο, δεν απαιτεί για τη λειτουργία του εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα πύργο ελέγχου ή γραφεία, που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Με τη δημιουργία ενός τέτοιου πεδίου τα πλεονεκτήματα είναι οφθαλμοφανή για μια περιοχή, όπως την περιοχή του Αμαρίου που μέχρι στιγμής δεν έχει κανέναν λόγο στην τουριστική επισκεψιμότητα και στην τουριστική ανάπτυξη καθώς δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ακούσαμε από τους ειδικούς που η εμπειρία από την ενασχόλησή τους με την Αερολέσχη, τους έχει διδάξει: «όσοι μετακινούνται με τα υπερελαφρά αεροπλάνα, αναζητούν πρωτίστως τέτοια αεροπορικά πεδία αφού δεν τους ενδιαφέρει να προσγειωθούν σε αεροδρόμια όπως των Χανίων και του Ηρακλείου που έχουν μεγάλη κυκλοφορία και πολλές διαδικασίες προσγείωσης άλλα αναζητούν ένα πεδίο ήσυχο που θα πραγματοποιήσουν την προσγείωση του αεροπλάνου τους με ευκολία». Επομένως θα
Της Ελπίδας
Δημακοπούλουυπάρξουν πολλοί ιδιοκτήτες μικρών αεροσκαφών, Έλληνες και ξένοι που θα φτάσουν στην περιοχή του Αμαρίου όπου θα τους προσφέρεται η δυνατότητα προσγείωσης. Και όπως μας είπε ο κ. Μανολακάκης είναι πολλοί οι ξένοι που θέλουν να μετακινηθούν με το αεροπλάνο τους και να κάνουν τις πολυήμερες διακοπές τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Επιπλέον υπάρχουν και Αερολέσχες του εξωτερικού, που απαρτίζονται από δέκα έως δεκαπέντε άτομα και που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν το χειμώνα στην περιοχή του Νομού Ρεθύμνου, για μερικές ημέρες και να κάνουν εκπαιδεύσεις. Οπωσδήποτε το οικονομικό όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην περιοχή ή που θα δημιουργηθούν στο μέλλον θα είναι αυξημένο. Γενικότερα το σίγουρο είναι ότι η δημιουργία του επίσημου αεροπορικού πεδίου θα φέρει στα χωριά του Αμαρίου περισσότερη ζωή, περισσότερο κόσμο και μια αυξημένη κινητικότητα.
Η περιοχή στην οποία συζητιέται να δημιουργηθεί το αεροπορικό πεδίο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, διαπιστώσαμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς αρκετών νυν και μελλοντικών κατόχων μικρών αεροσκαφών και σημείο ανάπτυξης σχετικών δραστηριοτήτων όπως παράδοση μαθημάτων σε όσους κατοίκους του Νομού Ρεθύμνου ενδιαφέρονται να μάθουν να πιλοτάρουν. Όπως μάθαμε, ήδη τρεις Ρεθυμνιώτες είναι κάτοχοι τέτοιων πτυχίων ενώ κάποιοι άλλοι παρά το ότι επιθυμούν να μάθουν να πιλοτάρουν, δεν το αποφασίζουν λόγω του ότι θα πρέπει να μετακινούνται κάθε τόσο σε Χανιά και Ηράκλειο.
Επιπλέον μεγάλο όφελος μέσα από την υλοποίηση αυτής της σκέψης μπορεί να έχει και το περιβάλλον του Νομού μιας και θα μπορούν να πραγματοποιούνται πτήσεις αεροπαρατήρησης κατά τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τις ημέρες υψηλού κινδύνου, με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Οι αεροπαρατηρήσεις είναι κάτι που γίνεται από τις αερολέσχες των Χανίων, εδώ και χρόνια.
Σοβαρότατο μάλιστα στοιχείο αποτελεί και η δυνατότητα αεροδιακομιδής ασθενών μιας αρκετά χωριά της επαρχίας Αμαρίου είναι αρκετά απομακρυσμένα και αυτός ο αεροπορικός διάδρομος, ενίοτε θα αποτελέσει λύση ζωής.
Η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Μανολακάκη, που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να αποκτήσει το Αμάρι ένα επίσημο αεροπορικό πεδίο, είναι να παραχωρηθεί για χρήση η υποψήφια περιοχή, από αυτόν που την ορίζει - στην Αερολέσχη Ρεθύμνου – ώστε να γίνουν τα σχετικά έγγραφα, όπως σχέδιο της περιοχής που θα χρησιμοποιηθεί, περιβαλλοντική μελέτη και άλλα τα οποία και θα κατατεθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΥΠΑ). Αμέσως μετά η ΥΠΑ με κλιμάκιο που θα στείλει για έλεγχο της περιοχής θα είναι σε θέση να κρίνει εάν μπορούν οι διαδικασίες να προχωρήσουν.
Είναι βέβαιο ότι προσπάθειες ανάπτυξης τέτοιων δραστηριοτήτων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται και στους ανθρώπους που επηρεάζονται ποικιλοτρόπως από αυτές τις δραστηριότητες ανάπτυξης και δημιουργίας. Θα ήταν αφελές λοιπόν να μην γίνει μια συλλογική προσπάθεια υλοποίησης της σκέψης του διαδρόμου προσγείωσης αεροσκαφών, ώστε να γίνουν κατ αυτόν τον τρόπο και τα πρώτα βήματα για να ξαναζωντανέψει τουριστικά η επαρχία Αμαρίου που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παρουσιάζει έντονα σημάδια ερήμωσης στα χωριά της.