Στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων αναφέρθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, κατά τη συνεδρίαση του Α? Τμήματος Διακοπής της Βουλής την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».
Με αφορμή σχετική ρύθμιση για υδροηλεκτρικό φράγμα που περιλαμβάνει το παραπάνω νομοσχέδιο, ο κ. Λαμπίρης έκανε αναφορά στο έργο του Φράγματος των Ποταμών, επαναλαμβάνοντας στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης το αίτημα των Ρεθεμνιωτών να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του Φράγματος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες του Νομού, έργο που θα συμβάλει -εκτός των άλλων- και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Λαμπίρη έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της χιλιετίας που διανύουμε οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ένα δυναμικό ρόλο, προωθώντας την ανοχή και την κατανόηση της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας.
Γι αυτό και δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2004/113/ΕΚ στο ελληνικό δίκαιο, που όμως έγινε πάλι με καθυστέρηση, αφού έπρεπε να έχουμε εναρμονισθεί μέχρι το τέλος του 2007.
Το ίδιο κάνατε και με το κάπνισμα που ενώ η κοινοτική οδηγία ήταν από το 2003 εσείς την υιοθετήσατε μόλις πριν από λίγους μήνες και τώρα με μεγάλες τυμπανοκρουσίες τη διαφημίζετε.
Για την καθυστέρηση αυτή «εισπράξαμε» άλλη μια έγγραφη σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο 2008.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι τα άρθρα της Οδηγίας ενσωματώνονται στα πρώτα 15 άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου, ενώ τα άρθρα 16-20 αποτελούν μια συρραφή ετερόκλητων και άσχετων με την ισότητα των δύο φύλων άρθρων.
Ολες οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες έως τώρα είχαν αποκλειστικό πεδίο εφαρμογής ζητήματα ίσης μεταχείρισης στον τομέα εργασίας. Γι αυτό και θεωρούμε αυτήν την Οδηγία σημαντική αφού για πρώτη φορά επιχειρείται η ρύθμιση τέτοιων θεμάτων σε τομείς εκτός της αγοράς εργασίας.
Εχουμε όμως τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
ΑΡΘΡΑ 1-15
Άρθρο 3 - που αφορά το Πεδίο εφαρμογής:
Ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου ώστε να συμπεριλάβει την εκπαίδευση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη διαφήμιση, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Ο λόγος είναι ότι ιδιαίτερα στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της διαφήμισης, παρατηρείται συχνά ακραία χρήση αρνητικών προτύπων όσον αφορά τα φύλα.
Αρθρα 4, 6 και 14 - στο μέρος που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια
Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις εξαιρέσεις ως προς τα ασφάλιστρα που θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Ζητήθηκε κατά τις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής να προσκομισθούν τα στοιχεία βάσει των οποίων θα εγκρίνονται οι εξαιρέσεις αυτές και δεν προσκομίσθηκαν.
Αυτό μας δημιουργεί επιφυλάξεις.
Όσον αφορά τη χρήση του φύλου ως αναλογιστικού παράγοντα στις ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλισης ζωής και τροχαίων ατυχημάτων, φοβόμαστε μήπως από τις εξαιρέσεις αυτές μόνοι ωφελημένοι είναι τελικά οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Τέλος, η μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές και καλύψεις, το 2012 θεωρούμε ότι είναι πολύ μακριά και θα πρέπει να συντομευθεί.
ΑΡΘΡΑ 16-20
ΑΡΘΡΟ 16 - που αφορά Ρυθμίσεις υπαίθριου εμπορίου και Κυριακάτικες αγορές
Υπαίθριο εμπόριο και λαϊκές αγορές: Δεν κατανοούμε γιατί η κυβέρνηση έρχεται να τροποποιήσει έναν νόμο που…. ξανατροποποίησε πριν από 5 μήνες (Ν. 3734/2009) και που η ίδια είχε θεσπίσει πριν από 4 χρόνια (Ν. 3377/2005)!
Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες αφού είναι πολύ εξειδικευμένες και δεν προάγουν τη γενικότερη εμπορική δραστηριότητα.
Μήπως απλά εξυπηρετούν «πελατειακές σκοπιμότητες»;
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την προσθήκη στο άρθρο 19, παράγραφος 6, που αφορά το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης εγκαινίασε το μεγαλύτερο έργο της Κρήτης και αναφέρομαι στο Φράγμα των Ποταμών.
Όπως καλά θα θυμάται ο Υπουργός, έγινε ευρύτατη αναφορά στις δυνατότητες που έχει ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει τεκμηριώνουν ότι το Φράγμα αυτό μπορεί να καλύψει το 70% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ο Νομός Ρεθύμνου.
Αυτό, εκτός από την κάλυψη των αναγκών του Νομού, θα είναι και μια μεγάλη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν καθημερινά.
Αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας κάνω αυτήν την υπενθύμιση εδώ σήμερα, γιατί πολύ φοβάμαι ότι το αίτημα αυτό των Ρεθεμνιωτών μπορεί να μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Κλείνοντας και μια και το θέμα μας είναι η ισότητα των δύο φύλων, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρόσφατη έκθεση της UNICEF που έτυχε να διαβάσω και που αναλύει τον ρόλο των γυναικών στο πλαίσιο του σπιτιού και της κοινωνίας.
Με εντυπωσίασε - και γι αυτό σας το μεταφέρω - το βασικότερο συμπέρασμα της Έκθεσης αυτής.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί όφελος για την ανάπτυξη των παιδιών και αποτελεί κύριο στοιχείο της υγιούς ανάπτυξης των οικογενειών!
Σας ευχαριστώ.»