free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Παγκόσμια Ημέρα κατα του ρατσισμού η 21η Μαρτίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά




ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Η 21η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού για να μας θυμίζει τα θύματα, τις κοινωνικές ταραχές, τις εκρήξεις, πολέμους και τα δεινά που υπέστησαν συνάνθρωποί μας, επειδή κάποιες κοινωνίες ορμώμενες από ρατσιστικές πεποιθήσεις προέβησαν σε τέτοιου είδους απάνθρωπες ενέργειες.

Ο ρατσισμός αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Προ πάντων όμως αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές κοινωνίες και τις πανανθρώπινες αξίες που τις διέπουν.

Οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, φυλετική, θρησκευτική ή κοινωνική προκαλεί ανθρώπινο πόνο, περιθωριοποίηση του ατόμου, μόνιμη ένταση και κρίση, φανατισμό, εκδηλώσεις βίας.

Σε ένα κοινωνικό σύνολο που καλλιεργείται η αντίληψη του ρατσισμού θα υφίστανται μόνιμα οι σοβαρές συνέπειές του που αφορούν στην παρεμπόδιση της δημιουργικής συμμετοχής των ατόμων αυτών στην κοινωνία, στη μη αρμονική συνεργασία τους, στη μη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, του πολιτισμού και της κουλτούρας τους, στην κατάλυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας αλλά και κάθε πνευματικής και ηθικής συνείδησης.

Ο φόβος της διαφορετικότητας μας κάνει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε ή τον πολιτισμό που ανατράφηκε έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης, την ίδια ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί να σκέπτεται, να χαίρεται, να ονειρεύεται.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να ανοίξουμε την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μας στον συνάνθρωπό μας για να πάψουμε να τον βλέπουμε διαφορετικό.

Η Ελλάδα είναι μια πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική και πολυεθνική κοινωνία. Αυτό για τις προηγμένες χώρες είναι πλούτος. 

Έτσι ως πολίτες μιας τέτοιας χώρας οφείλουμε να αγωνιστούμε για την εξάλειψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μη ανοχής. Και αυτό θα το πετύχουμε αν η παιδεία μας γίνει πιο ανθρωπιστική, αν διαθέτουμε στο εξής κοινωνική συνείδηση και αν καλλιεργηθούμε πνευματικά ώστε να σεβόμαστε την ανθρώπινη υπόσταση του κάθε ατόμου.




Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή