Ενόψει των Ολυμπιακών του 2012
Του Βασίλη Κασιμάτη
«Παράδειγμα προς αποφυγήν, η Ελλάδα» λένε οι Άγγλοι
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι πλέον παρελθόν και το Λονδίνο ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη. Οι Βρετανοί προετοιμάζονται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και κύριο μέλημά τους είναι να περιορίσουν το συνολικό κόστος.
Ως παράδειγμα προς αποφυγή παρουσιάζει το SkyNews τη διαχείριση του ελληνικού κράτους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για τους οποίους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πολίτες ακόμη πληρώνουν.
Στο ρεπορτάζ του SkyNews αναφέρεται πως πέρα από το υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ελληνική Πολιτεία δεν αξιοποίησε τις αθλητικές εγκαταστάσεις μετά τη λήξη τους, πράγμα εντελώς απαράδεκτο! «Τα περισσότερα από τα γήπεδα που χτίστηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένουν χρόνια τώρα κλειδωμένα και ανεκμετάλλευτα», αναφέρουν οι Βρετανοί.
Ντροπή και αίσχος για τους αρμοδίους. Οι Ελληνικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις «σαπίζουν» και αποτελούν σημεία για πλιάτσικο. Ήδη έχουν αναφερθεί δεκάδες κρούσματα κλοπών και έχει αφαιρεθεί εξοπλισμός ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς ξεφτιλιζόμαστε και πάλι στη διεθνή κοινότητα και φτάσαμε τελικά να αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγήν ως αναφέρεται παραπάνω.
Ακόμη, στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Στέφανου Καλοπίση, ο οποίος ήταν μέλος της ελληνικής ομάδα του Καγιάκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν απόλυτα επιτυχημένοι, αλλά το κόστος ήταν τεράστιο. Η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και έχει πολλά προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται ακόμη, αν άξιζε τον κόπο αυτή η διοργάνωση».
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Δήμαρχος του Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης. Στην περιοχή του Ελληνικού, άλλωστε, φιλοξενήθηκαν πολλά από τα Ολυμπιακά αγωνίσματα και χτίστηκαν πολλά νέα γήπεδα: «Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευθούν αθλητικοί σύλλογοι και η νεολαία θα είχε χώρους για να αθληθεί. Ωστόσο, φαίνεται πως για αυτούς το πιο σημαντικό ήταν το προσωπικό τους οικονομικό όφελος».
Ίσως συμπληρώνουμε εμείς, να ακολουθηθεί το ίδιο γνωστό όπως πάντα σχέδιο. Να περάσουν τα χρόνια, να τα ξεχάσουμε και ύστερα να τα «μοιράσουν» μεταξύ τους οι αρμόδιοι ως.. οικόπεδα. Μη ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτά μιλάμε και για τη περιοχή του Ελληνικού με χιλιάδες στρέμματα και ανυπολόγιστη οικοπεδική αξία. Χρόνια τώρα παρατηρούμε τη Κρατική αδιαφορία και όλοι σιγοψιθυρίζουμε.. «πάει, θα τα μοιράσουν πάλι μεταξύ τους»
Οι Βρετανοί θέλουν να διδαχθούν από τα ελληνικά λάθη και αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να εκμεταλλευθούν τα Ολυμπιακά έργα, μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.
Οι διοργανωτές επιθυμούν να αφήσουν παρακαταθήκη τα Ολυμπιακά έργα στους κατοίκους του Λονδίνου και μένει να δούμε αν σε αντίθεση με την Ελλάδα, θα τα καταφέρουν.