free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Παρέμβαση Κωστή Σχοινά για τα Ζωνιανά, 1 χρόνο μετά το περιστατικό της 5ης Νοεμβρίου 2007

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά




Κωστής Σχοινάς: «όχι σε διαμεσολαβητές - ναι στην πραγματική μέριμνα»

  

 
ο κ. Κωστής Σχοινάς
Ένας χρόνος κλείνει από την εγκληματική επίθεση που δέχτηκαν οι αστυνομικοί από ενόπλους στα Ζωνιανά και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν. Αποδείχτηκε, στους μήνες αυτούς, ότι τα παραπάνω δεν αποτελούσαν παρά την κορυφή του παγόβουνου της αυξημένης εγκληματικότητας του «πάνω Μυλοποτάμου», και της ορεινής Κρήτης γενικότερα.

        Προκειμένου ως εφημερίδα να κάνουμε ένα «απολογισμό» της περιόδου που μεσολάβησε, ζητήσαμε την άποψη ενός εκ των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί ταμάλα,  με την περιοχή και το φαινόμενο. Ενός πολιτικού, που όλο αυτό το διάστημα επισκέφθηκε επαλειμμένα τα χωριά της περιοχής, συμμετείχε σε εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας..  παίζοντας ακόμα και ποδόσφαιρο με τον Ερμή Ζωνιανών.., αλλά και δεν δίστασε να πάρει καθαρή θέση ενάντια στα κακώς κείμενα με τολμηρές πράγματι τοποθετήσεις και να ζητήσει την απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών (παραίτηση του τότε Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης).

       Ζητήσαμε λοιπόν την άποψη του κ. Κωστή Σχοινά, υποψήφιου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος δήλωσε στη ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, μεταξύ άλλων, τα εξής:

       «Πέρυσι τέτοια εποχή, τα Ζωνιανά βίωσαν επώδυνες στιγμές. Σήμερα, που έχει υποχωρήσει η ένταση, οφείλουμε όλοι -Πολιτεία, φορείς, πολίτες εντός και εκτός Ζωνιανών- να επιδείξουμε σύνεση, να σταθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα προβλήματα που αναδείχθηκαν όλο αυτό τον καιρό.
       Τώρα πια, οφείλουμε να κλείσουμε οριστικά τον αέναο κύκλο που πλήγωνε τα Ζωνιανά και τους κατοίκους τους. Οφείλουμε να επουλώσουμε τις πληγές τους, να αναλογιστούμε τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε όλοι μας. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε, προκειμένου να εγκαινιαστεί οριστικά η νέα εποχή για τα Ζωνιανά, για τους Ζωνιανούς, για ολόκληρη την περιοχή του Μυλοποτάμου.

       Ανέκαθεν πίστευα ότι η περιοχή δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να αποτελεί μια ξεχωριστή νησίδα της ελληνικής επικράτειας, της Κρήτης, του Ρεθύμνου. Η Πολιτεία όφειλε να επιστρέψει στα Ζωνιανά και τα Ζωνιανά όφειλαν να επιστρέψουν στην Πολιτεία. Και προκειμένου η περιχαράκωση, η απομόνωση, η αντιπαλότητα να περάσουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν, οφείλαμε όλοι μας να εργαστούμε γι? αυτό.
       Ακόμα και σήμερα, ο φόβος, η ανασφάλεια, η καχυποψία πρέπει να σταματήσουν να φωλιάζουν στις ψυχές των κατοίκων της περιοχής. Η βία, η εγκληματικότητα, η παρανομία πρέπει να σταματήσουν να ταλαιπωρούν, να υπονομεύουν, να εκθέτουν τα Ζωνιανά και τον ορεινό Μυλοπόταμο.
       Χωρίς νικητές και ηττημένους, χωρίς δικαιωμένους και ταπεινωμένους, χωρίς στιγματισμένους και διασυρμένους, όλοι μαζί καλούμαστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα σχέση των Ζωνιανών με τους θεσμούς και την Πολιτεία. Το κράτος δικαίου είναι η απάντησή μας στα όσα συνέβαιναν χρόνια τώρα στα Ζωνιανά και την περιοχή του Μυλοποτάμου.
       Δεν γυρίζουμε στο παρελθόν. Όλοι συμφωνούμε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και διακομματικές. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη απαίτηση είναι να στρέψουμε τα βλέμμα μας στο σήμερα και το αύριο.

       Και κάτι ακόμα: οι πολίτες των Ζωνιανών δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, κηδεμόνες, διαμεσολαβητές. Αυτό που χρειάζονται είναι η αμέριστη συμπαράσταση, η στήριξη, η αλληλεγγύη και η πραγματική μέριμνα για τα προβλήματά τους, για τις ανάγκες τους.
       Η μέριμνα της Πολιτείας για τα Ζωνιανά είναι υποχρέωση και καθήκον της. Η ανάπτυξη και η ευημερία της περιοχής μπορεί να στηριχθεί στα μεγάλα πλεονεκτήματά που διαθέτει, τόσο στον τομέα της γεωργίας, όσο και στις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.
       Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της πολιτικής, με πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, καλούμαστε να γράψουμε τις δικές μας προτάσεις, να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα, στη σελίδα που γύρισε για την περιοχή στις 5 Νοεμβρίου 2007! Στο χέρι μας είναι να μην επιστρέψουν οι κάτοικοι της περιοχής στην εγκατάλειψη και την απομόνωση, αλλά να ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό. Στο χέρι μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

       Μπορούμε να κερδίσουμε το δύσκολο αυτό στοίχημα, αρκεί να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με διορατικότητα και πραγματικό ενδιαφέρον.»


 

 

 


Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή