Παραλία Ρεθύμνου : Να βελτιώσουμε την εικόνα της!
- Άθλια η εικόνα των ομπρελών στη παραλία του Ρεθύμνου
- Παράδειγμα προς μίμηση: Οι ομπρέλες της Σαντορίνη
3/10/11
του Νίνου Νίνου
Επικεφαλής της δημοτικής
μειοψηφίας στο
Δήμο Ρεθύμνου
Η παραλία μας αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο του Καλού Θεού του Ρεθύμνου, είναι ένα
Ομπρέλες στην παραλία της Σαντορίνης κόσμημα της τουριστικής μας βιτρίνας, και έχει πρωτεύουσα θέση στο «εικονοστάσι» των οικονομικών προσευχών και του σεβασμού μας.
Η παραλία ,όπως νομοθετείται και αποφασίζεται από το Δημόσιο στο οποίο ανήκει, παραχωρείται ,(επί πολλά χρόνια), στον δήμο μας, για να την διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων του.
Δυστυχώς , μέχρι σήμερα, ο δήμος έβλεπε και βλέπει την παραλία με οικονομικίστικα κριτήρια και παραμέτρους, και ποτέ δεν προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για μια όπτιμη αξιοποίηση της.
Μέχρι σήμερα απλώς «κουταλομετρούσαμε» την παραχώρηση τμημάτων της παραλίας σε ιδιώτες μισθωτές σε συνδυασμό με τις παραχωρούμενες στα όμορα ξενοδοχεία, και τα υποχρεωτικά ελεύθερα τμήματα.
Όμως θα έπρεπε και όλοι ευθυνόμαστε γιατί δεν το κάναμε μέχρι σήμερα, να έχουμε παρέμβει στην οπτική κλπ εικόνα και στην συνολική λειτουργία που διαμορφώνεται στην παραλία, για αυτονόητους λόγους και σκοπό!
Τουτέστιν ,ο κανονισμός παραλίας, χρειάζεται να συμπληρωθεί με ένα παράρτημα υποχρεώσεων για όλους τους εκμεταλλευτές ( αλλά και για τον δήμο), ώστε να διαμορφώσουμε μια επιδιωκόμενη συνολική εικόνα της παραλίας μας.
Ετσι θα λέγαμε , σαν μια πρώτη προσέγγιση της παρούσης πρότασης, τα εξής :
1/ τα χρώματα και η σύνθεση των ομπρελλοξαπλωστρών.
Δηλ να υπάρχει μια μελετημένη δέσμευση των χρωματισμών που θα χρησιμοποιηθούν από τους εκμεταλλευτές κλπ της παραλίας, καθώς και της μορφής του συνόλου των μονάδων ομπρελλοξαπλώστρας ( ομπρέλλα, ξαπλώστρα, τραπεζάκι κλπ) κλπ.
[ προφανώς αυτό θα γίνει σε ένα βάθος χρόνου, ώστε να προσαρμόσουν τα υφιστάμενα εργαλεία τους οι επιχειρηματίες]
2/ ξύλινοι διάδρομοι.
Πού θα τοποθετούνται ποιο χρώμα θα έχουν, μέχρι που θα φθάνουν, πως θα διαμορφωθεί η απόληξη τους προς την θάλασσα κλπ
[ με συνυπολογισμό των αναγκών για τους έχοντες κινητικά προβλήματα]
3/ στοιχεία καθαριότητας.
Πού θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων ,ποια μορφή θα έχουν, ποιο χρωματισμό θα έχουν , ποια συχνότητα και τρόπο αποκομιδής θα έχουν κλπ
[ με συνυπολογισμό της μη όχλησης των κολυμβητών από οσμές , οπτική ρύπανση κλπ].
4/ στοιχεία άθλησης και ψυχαγωγίας, τόσον στην αμμουδιά όσον και μέσα στο νερό.
Χωροθέτηση τους, μορφή και μέγεθος, είδος και χρωματισμός, εποπτεία λειτουργίας κλπ
[ με συνυπολογισμό της μη όχλησης των κολυμβητών κλπ]
5/ υποδομές για αναπήρους.
Χωροθέτηση συγκεκριμμένων σημείων, ( όχι «στα λόγια» αλλά στην πράξη),για την χρήση των αναπήρων, σημείων συμβατών προς τις υπόλοιπες υποδομές που υπάρχουν ή θα υλοποιηθούν, ώστε όλοι οι πολίτες, ( συμπολίτες και επισκέπτες),να μπορούν με πλήρη άνεση ,να χαρούν την θάλασσα!
6/ χώροι υγειινής.
Τουτέστι καμπίνες για τους λουόμενους , ντούζ , τουαλέτες κλπ, χωροθετημένες έτσι που να εξυπηρετούν όλους τους λουόμενους.
[ με συνυπολογισμό της ύπαρξης πλήρους συστήματος συλλογής και απομάκρυνσης των αποβλήτων].
Αυτές οι λίγες και ενδεικτικές παράμετροι που καταθέσαμε, μπορούν να συμπληρωθούν και να ολοκληρωθούν μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο που προτείνουμε, για να καταλήξουμε στον όπτιμο σχεδιασμό ,που να υλοποιήσουμε.
Κάτι που δεν κάναμε μέχρι σήμερα, όμως είναι πολύ χρήσιμο και απαραίτητο να γίνει, ας το κάνουμε τώρα.
Αλλωστε υποχρεούμαστε να βελτιώνουμε καθημερινά τις διάφορες παραμέτρους της συνολικής λειτουργίας του τόπου μας, προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών, και της οικονομικοκοινωνικής μας ανάπτυξης.
Από κάπου οφείλουμε να αρχίσουμε. Ας αρχίσουμε τώρα ,ανταποκρινόμενοι στην παρούσα πρόταση μας.
3-10-2011 nikninos@yahoo.gr www.dimotiki-kinisi.gr