Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!
Τα υπέρ και τα κατά των δύο διοργανώσεων.
Ομολογουμένως η Αθήνα τα πήγε καλύτερα. Εάν δε, φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για τοΠεκίνο της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου με τη μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως,,, ε, τότε θα δούμε ότι οι Ελληνες τα πήγαμε πολύ καλά!!!
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη των
Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, τα πρώτα δείγματα της διοργάνωσης έχουν ήδη φανεί και μπορούν να αποτιμηθούν, ώστε να επιχειρηθεί ένας κατ´ αρχήν απολογισμός. Πλησιάζοντας προς το μισό των αγώνων οι δημοσιογράφοι, οι επισκέπτες αλλά και η κοινή γνώμη διεθνώς, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, που δύσκολα θα ανατραπούν τις επόμενες μέρες. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, θεωρείται απίθανο η ανατροπή να είναι προς το καλύτερο. Αντίθετα, μέχρι την τελευταία μέρα υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι δυσάρεστο που μπορεί να αμαυρώσει τους αγώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς τους Ελληνες έχει η πρώτη σύγκριση της Ολυμπιάδας του Πεκίνου με αυτή της Αθήνας.
Εμείς επιλέξαμε 10+1 τομείς για το crash test που βγάζει νικήτρια με διαφορά την Αθήνα.
1. Προετοιμασία
Πεκίνο 10
Οι Κινέζοι έσπασαν κάθε ρεκόρ όσον αφορά την προετοιμασία των αγώνων. Ηταν έτοιμοι εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η ΔΟΕ να τους ζητήσει να «παγώσουν» τα έργα γιατί πήγαιναν πολύ γρήγορα! Αξιοποίησαν ανθρώπους-«κλειδιά», που είχαν εργαστεί στην Αθήνα και ήταν σε όλα συνεπείς και αποτελεσματικοί.
Αθήνα 5
Ακόμα και λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 κανείς δεν ήταν βέβαιος αν τα έργα θα ήταν έτοιμα. Η προετοιμασία είχε καθυστερήσει τόσο πολύ που τα περισσότερα φαινόταν ότι έγιναν στο παρά πέντε. Ακόμα και η «στέγη Καλατράβα» τοποθετήθηκε λίγους μήνες πριν την τελετή έναρξης.
2. Εγκαταστάσεις – υποδομές
Πεκίνο 10
Οι Κινέζοι κατασκεύασαν τις καλύτερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της ιστορίας. Το επιβλητικό ολυμπιακό στάδιο με το όνομα «φωλιά του πουλιού» είναι το κέντρο των αγώνων. Με αριστοτεχνική αρχιτεκτονική, υπερσύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες και χωρητικότητα 91.000 θεατών, είναι το καμάρι των Κινέζων. Δίπλα του το εντυπωσιακό κλειστό κολυμβητήριο προκαλεί θαυμασμό και έκπληξη, αφού στο εξωτερικό του μέρος περνούν σε βίντεο εικόνες ψαριών, σαν να πρόκειται για ένα τεράστιο ενυδρείο. Το ολυμπιακό χωριό είναι “όπως λένε οι αθλητές” το καλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ και όλα τα υπόλοιπα στάδια, έχουν ήδη αποσπάσει κολακευτικότατα σχόλια. Το κέντρο Τύπου είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά εξαναγκάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από την ενδοχώρα να μεταναστεύσουν, προκειμένου να εργαστούν στα εργοτάξια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν.
Αθήνα 9
Το ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ανακαινίστηκε και σε τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό του εαυτό. Η «στέγη Καλατράβα», που με επεισοδιακό τρόπο τελικά τοποθετήθηκε, έδωσε «ταυτότητα» στο ΟΑΚΑ και τεχνικές δυνατότητες που χρησιμοποιήθηκαν στην τελετή έναρξης. Νέες εγκαταστάσεις, πραγματικά «στολίδια», κατασκευάστηκαν και φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο αθλητές και θεατές. Προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο στη λειτουργικότητα και την ετοιμότητα των εξωτερικών χώρων κάποιων σταδίων. Το χώμα, αντί για γκαζόν που προφανώς δεν πρόλαβαν να τοποθετήσουν, στον περιβάλλοντα χώρο του ολυμπιακού σταδίου σήκωνε σκόνη και έδειχνε προχειρότητα. Το ολυμπιακό χωριό εξαιρετικό και λειτουργικό, όπως και το υπερσύγχρονο κέντρο Τύπου. Το νέο αεροδρόμιο, το μετρό και η Αττική Οδός ήταν έργα απαραίτητα που έγιναν ταχύτερα λόγω των Ολυμπιακών και άλλαξαν την όψη της πόλης.
3. Ασφάλεια
Πεκίνο 6
Από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Πεκίνου. Ηδη τη δεύτερη μέρα των αγώνων πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση με 11 νεκρούς σε επαρχία της Κίνας και μια δολοφονία Αμερικανού με μαχαίρι από Κινέζο, που στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης είχαν σκοτωθεί 18 αστυνομικοί σε άλλη βομβιστική επίθεση. Στη διάρκεια των αγώνων ισλαμιστική οργάνωση διατύπωσε απειλές για επιθέσεις, μέσω του Διαδικτύου. Το Πεκίνο θυμίζει εμπόλεμη ζώνη σε σημείο που στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ακόμα και τεθωρακισμένα! Η παρουσία της αστυνομίας διαρκής και οι έλεγχοι εξοντωτικοί. Συχνά επιβάλλονται απαγορεύσεις ακόμα και σε δημοσιογράφους.
Αθήνα 10
Κυριολεκτικά «δεν άνοιξε μύτη». Παρά την κινδυνολογία των ξένων ΜΜΕ, επρόκειτο για τους ασφαλέστερους αγώνες της ιστορίας. Η παρουσία της αστυνομίας διακριτική και αποτελεσματική. Οι έλεγχοι αυστηροί, αλλά με σεβασμό στον κάθε επισκέπτη και μεγάλη ταχύτητα (έξω από τα στάδια). Καμία απειλή δεν διατυπώθηκε δημοσίως και η εγκληματικότητα εξαφανίστηκε! Το σοβαρότερο περιστατικό ήταν η καταγγελία τουρίστα για ξυλοδαρμό του από ταξιτζή. Αργότερα έγινε γνωστό ότι υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις τρομοκρατών, ωστόσο επρόκειτο για φάρσες. Μία απ´ αυτές ανέφερε επίθεση με εκρηκτικά στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
4. Τελετή έναρξης
Πεκίνο 9
Αναμφισβήτητα οι Κινέζοι μας «θάμπωσαν». Επιβλητική η τελετή έναρξης του Πεκίνου, με χιλιάδες συμμετέχοντες, απόλυτη ακρίβεια, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και έξυπνο άναμμα της φλόγας. Η ιστορία τους ξετυλίχθηκε με έξοχο τρόπο πάνω σε ένα τεράστιο κομμάτι πάπυρο. Οι τυμπανιστές και οι άνθρωποι-πλήκτρα υπολογιστή, απόλυτα συγχρονισμένοι. Τα οπτικά εφέ άψογα προσαρμοσμένα και το αισθητικό αποτέλεσμα του συνόλου της τελετής ναι μεν ήταν ασιατικό, αλλά όχι ξένο προς το δυτικό θεατή. Ο όγκος των συμμετεχόντων μαρτυρούσε τη δυναμική μιας ανερχόμενης υπερδύναμης. Ωστόσο, ο άνθρωπος υποκλίθηκε στο σύνολο, γι? αυτό και υπήρχαν ελάχιστα κοντινά πλάνα σε πρόσωπα. Στα αρνητικά η μουσική, που είχε δευτερεύοντα ρόλο, τα κενά στο πρόγραμμα, η μεγαλύτερη διάρκεια και η έλλειψη κάποιας έκπληξης. Πολλά στοιχεία ήταν καθαρή αντιγραφή της τελετής της Αθήνας (τυμπανιστές, άνθρωποι που αιωρούνταν, το παιδάκι, χρήση καταπακτής, ανθρώπινα «χωρίσματα» από τους εθελοντές κ.ά.). Μελανό σημείο οι στρατιώτες που πήραν την ολυμπιακή σημαία από τα παιδιά και την τοποθέτησαν στον ιστό με βήμα χήνας!
Αθήνα 9 ½
Μαγική τελετή. Ο Δημήτρης Παπαιωάννου έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και παρουσίασε με μοναδικό, ποιητικό τρόπο την ιστορία της χώρας μας. Κάθε στιγμή είχε το συμβολισμό της. Τα κοστούμια και το μακιγιάζ άξιζαν βραβείο Οσκαρ. Η παρουσία του ιπτάμενου Ερμή, το ευφυέστερο τέχνασμα που μπορούσε κανείς να φανταστεί. Κατάφερε σε τόσα λίγα λεπτά να πει τόσα πολλά και να αναδείξει με σεβασμό και λιτότητα την ιστορία 3.000 ετών, χωρίς να παραλείψει καμιά ιστορική περίοδο. Η δημιουργία της τεχνητής θάλασσας έκανε τον κάθε θεατή να «ταξιδέψει». Η υπόκλιση της τεχνολογίας στον άνθρωπο με το άναμμα της φλόγας έστειλε το μήνυμα των «αγώνων της ανθρωπιάς» και σηματοδότησε την επιστροφή στα ολυμπιακά ιδεώδη. Ατμόσφαιρα νοσταλγική, κλίμα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο και μουσική απίστευτα ταιριαστή. Στα αρνητικά η κακή τηλεοπτική μετάδοση και η αδυναμία να ανυψωθεί η Μπιόρκ κατά τη διάρκεια του τραγουδιού της.
5. Συνθήκες – καιρός
Πεκίνο 5
Πολύ κακές οι καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω της υγρασίας. Αστατος καιρός και βροχή, που προκάλεσε ακόμα και τη διακοπή αγωνισμάτων. Το νέφος και η μόλυνση δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ η ζέστη τις μέρες που δεν βρέχει είναι αφόρητη. Στα ανοιχτά στάδια επηρεάζεται η απόδοση των αθλητών. Οι Κινέζοι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, χωρίς ωστόσο να το πετύχουν. Πάντως, με ειδικές ρουκέτες απέτρεψαν τη βροχή κατά την τελετή έναρξης.
Αθήνα 9
Ιδανικές καιρικές συνθήκες. Ηλιοφάνεια όλες τις μέρες των αγώνων, χωρίς νέφος ή υγρασία. Οι επισκέπτες απόλαυσαν το κλίμα της Αθήνας και αρκετοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα. Ρύπανση δεν υπήρχε ούτε στο κέντρο της πόλης, ούτε στις ακτές που είχαν καθαριστεί κατάλληλα. Κάποιες μέρες η ζέστη ήταν περισσότερη από όσο θα έπρεπε για τη διεξαγωγή ορισμένων αθλημάτων. Δεν βοήθησαν οι άνεμοι τα θαλάσσια σπορ.
6. Πόλη – ατμόσφαιρα
Πεκίνο 8
Οι Κινέζοι το διασκεδάζουν και αισθάνονται περήφανοι. Το Πεκίνο έχει «φορέσει τα καλά του» και παντού αφίσες μεταδίδουν κλίμα γιορτής. Ευγενείς, φιλόξενοι και χαμογελαστοί οι περισσότεροι κάτοικοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις και η έλλειψη κάποιου σημείου αναφοράς-διασκέδασης στην πόλη δεν δίνουν τη δυνατότητα για μεγάλο «πανηγύρι». Οι υποδομές στη βιτρίνα των αγώνων είναι υπερσύγχρονες, όμως λίγα μέτρα πιο μακριά άνθρωποι ζουν σε παράγκες, που καλύφθηκαν εντέχνως με το χτίσιμο τοίχων. Η επικοινωνία είναι δύσκολη, αφού ελάχιστοι Κινέζοι μιλούν Αγγλικά, ενώ ακόμα και με τους ταξιτζήδες είναι θέμα τύχης αν κάποιος θα μπορέσει να συνεννοηθεί. Τα φαγητά που πωλούνται απολύτως… κινέζικα, όπως ψητά φίδια, έντομα κ.λπ. Οι αγώνες θυμίζουν περισσότερο μια κινέζικη γιορτή, παρά μια παγκόσμια συνάντηση ανθρώπων και πολιτισμών.
Αθήνα 10
Το μοναστηράκι, η Πλάκα και το Καλλιμάρμαρο σίγουρα θα έχουν μείνει αξέχαστα σε όλους τους επισκέπτες. Ολη η πόλη ήταν για 15 ημέρες ένα ατελείωτο πανηγύρι χαράς και κεφιού. Πάνω στα μπαρ του κέντρου της Αθήνας διασκέδαζαν χρυσοί Ολυμπιονίκες με το μετάλλιο στο στήθος. Ανθρωποι χόρευαν μέσα και έξω από τα στάδια παρέα με τους εθελοντές. Ακόμα και η Γιάννα Αγγελοπούλου χόρευε κατά την τελετή λήξης στην εξέδρα των επισήμων. Η ατμόσφαιρα των αγώνων νοσταλγική και η Αθήνα παντού σου θύμιζε ότι οι Ολυμπιακοί ήταν μια απέραντη γιορτή. Καμιά δυσκολία στις μετακινήσεις, απόλυτη ελευθερία σε όλους, μεγάλη εξυπηρετικότητα και προθυμία των Αθηναίων και ευγένεια ακόμα και από τους ταξιτζήδες! Φαγητό για όλα τα γούστα και διασκέδαση μέχρι πρωίας. Οι αρχαιολογικοί χώροι προσεγμένοι και παντού ξεναγοί για τους τουρίστες.
7. Πολιτική
Πεκίνο 6
Ισως οι πιο πολιτικοποιημένοι αγώνες μετά τη Μόσχα. Οι διαδηλώσεις υπέρ του Θιβέτ επισκίασαν τη διοργάνωση. Την ημέρα της τελετής έναρξης πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του πλανήτη. Εντονη κριτική ασκείται στην Κίνα για την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας και ελευθερίας του Τύπου. Διαδηλωτές που άνοιξαν ένα πανό στην πλατεία Τιεν Αμεν απομακρύνθηκαν βίαια μέσα σε δευτερόλεπτα και την επόμενη μέρα απελάθηκαν. Το καθεστώς είναι έντονα αυταρχικό έναντι όποιου το αμφισβητεί. Δεν δίστασαν να διαμηνύσουν σε ξένους ηγέτες ότι ήταν ανεπιθύμητοι επειδή είχαν στο παρελθόν ασκήσει κριτική εναντίον της χώρας τους. Ακόμα και τον Τζορτζ Μπους τον υποδέχθηκαν «παγωμένα». Ωστόσο, δεκάδες ηγέτες έσπευσαν στο Πεκίνο με στόχο να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με την ανερχόμενη υπερδύναμη.
Αθήνα 9
Αγώνες συμφιλίωσης των λαών με την πολιτική να απουσιάζει. Η Ελλάδα ήταν φιλική με όλους ακόμα και με τους γείτονες Τούρκους και Σκοπιανούς. Οι άριστες σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους. Ολοι οι αθλητές και οι επισκέπτες, ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος και θρησκείας ήταν ευπρόσδεκτοι. Δημιουργήθηκαν χώροι λατρείας για μουσουλμάνους και βουδιστές. Υπήρχε απόλυτη ελευθερία σε όλους να εκφράζονται όπως θέλουν ακόμα και να ασκούν κριτική (πολλές φορές άδικη). Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τους ξένους ηγέτες και τις προσωπικότητες που έφτασαν στη χώρα μας. Πολιτικά παιχνίδια βέβαια υπήρχαν, αλλά εξαντλήθηκαν κυρίως στις συμφωνίες που έγιναν κατά την περίοδο ης προετοιμασίας.
8. Επισκέπτες
Πεκίνο 6
Πρόκειται ίσως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους λιγότερους επισκέπτες στην ιστορία. Το μακρινό ταξίδι, το άγνωστο, οι απαγορεύσεις και ο φόβος των τρομοκρατών έκανε πολλούς να μην ταξιδεύσουν στο Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας σε πολλούς επισκέπτες για άγνωστους λόγους. Ωστόσο, οι Κινέζοι είναι τόσοι πολλοί που από μόνοι τους φθάνουν για να γεμίσουν τα στάδια.
Αθήνα 7
Στην Αθήνα ο φόβος των πρώτων Ολυμπιακών μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 απέτρεψε πολλούς τουρίστες. Η ακρότητες περί έλλειψης ασφάλειας επηρέασαν τη διεθνή κοινή γνώμη. Ηρθαν αρκετοί, αλλά ήταν σημαντικά λιγότεροι από όσους περιμέναμε. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η δυσφήμιση των αγώνων και της Αθήνας από τα διεθνή ΜΜΕ κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Πάντως όσοι δεν ήρθαν μάλλον το μετάνιωσαν.
9. Συμμετοχή – αθλητές – ρεκόρ
Πεκίνο 10
Τα στάδια είναι γεμάτα ακόμα και στα πρωινά αγωνίσματα. Οι Κινέζοι αθλητές σαρώνουν. Τα ολυμπιακά ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Απόλυτη επιτυχία εντός των αγωνιστικών χώρων. Οι διοργανωτές και… η ΔΟΕ έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.
Αθήνα 6
Τα άδεια στάδια της πρώτες μέρες των αγώνων προκάλεσαν αρνητικά σχόλια. Οι αθλητές μας έκαναν την καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών, όμως τους αγώνες επισκίασε το σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου. Επιμέρες τα διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τη «φαρσοκωμωδία» του ατυχήματος με τη μηχανή και οι δημοσιογράφοι αντί να είναι στα γήπεδα, ήταν έξω από το Hilton, όπου συνεδρίαζε η ΔΟΕ. Ο διασυρμός της χώρας ήταν μεγάλος από τους δύο πιο αγαπητούς Ελληνες πρωταθλητές.
10. Εθελοντές
Πεκίνο 8
Ευγενέστατοι και χαμογελαστοί οι εθελοντές. Συνολικά στους αγώνες εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες περίπου 1 εκατ. άνθρωποι! Αρκετοί δεν μιλούν Αγγλικά, ενώ ορισμένοι άλλοι «μιλούν» τόσο κακά Αγγλικά που δεν τους καταλαβαίνει κανείς… Εχουν μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλλά τους λείπει το κέφι. Αντιμετωπίζουν την εθελοντική τους προσφορά περισσότερο «επαγγελματικά» από όσο θα έπρεπε.
Αθήνα 10
Το μεγάλο κερδισμένο στοίχημα της Αθήνας. Οι εθελοντές ήταν το «Α και το Ω» των αγώνων. Το κέφι, το χαμόγελο και η ευγένειά τους θα μείνουν σε όλους αξέχαστα. Απόλυτα εξυπηρετικοί, ακούραστοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δώσουν τις σωστές οδηγίες σε άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά ή και Γερμανικά.
11. Μεταολυμπιακή αξιοποίηση σταδίων & εξοπλισμού.
Πεκίνο (;)
Το Πεκίνο έχει έτοιμο το σχέδιο της επόμενης μέρας. Ηδη έχει ανακοινωθεί ποια κτίρια θα γκρεμιστούν και πώς θα αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα. Αν η εικόνα της πόλης θ? αλλάξει θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως, το σχέδιο είναι έτοιμο και οι Κινέζοι σπανίως δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματά τους…
Αθήνα 0!!!
Σχέδιο αξιοποίησης ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει!! Τα περισσότερα στάδια ρημάζουν αφημένα στη φθορά του χρόνου. Η τεράστια περιουσία του ελληνικού λαού καθημερινά απαξιώνεται. Οι μοναδικοί χώροι που διασώθηκαν είναι όσοι παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες. Για τους υπόλοιπους οι αρμόδιοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει… Αθάνατο ελληνικό πνεύμα!
Σύνολο: Πεκίνο 78 – Αθήνα 84,5