Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008 την πρώτη της εισήγηση νομοσχεδίου στη Βουλή.
Πρόκειται για το Σχέδιο Νόμου με θέμα «Κύρωση και Εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις».
Η ανάθεση της σοβαρής αυτής ευθύνης σε ένα νέο Βουλευτή δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, γεγονός, που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία το κόμμα και η Κυβέρνηση περιβάλλουν τη Βουλευτή του Ρεθύμνου.
Η κυρία Κεφαλογιάννη κατά την εισήγηση της στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, παρουσίασε το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των παιδιών και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές αναφέροντας τα εξής :
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αναγκαιότητά του, απορρέει από ορατά και επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία, για μια πολύπλευρη και πλούσια σε ριζοσπαστικές ρυθμίσεις νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που επιδιώκει να προσεγγίσει τις ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Τις ανάγκες και τα αιτήματα εκείνων, που η ίδια η κοινωνία πολλές φορές έχει την τάση να ξεχνά και να περιθωριοποιεί.
Εκείνων, που ο λόγος τους δεν ακούγεται τόσο δυνατά, όσο θα έπρεπε.
Εκείνων, που χρειάζονται συστηματική φροντίδα και διαρκή υποστήριξη από την πλευρά
>> της Πολιτείας και των κομμάτων,
>> της Κοινωνίας των Πολιτών,
>> των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.
Αναφέρομαι καταρχήν στην πρώτη ομάδα στόχο του νομοθέτη:
τα παιδιά – θύματα γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης από ενήλικες.
Αυτό το νοσηρό φαινόμενο όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι καινούργιο.
Έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στο παρελθόν, και με την πάροδο του χρόνου, αλλάζει μορφές και διογκώνεται.
Σήμερα, δε θα πρέπει να θεωρούμε σε καμία περίπτωση τυχαίο ή υπερβολικό, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για τη «μάστιγα του αιώνα μας».
Η παιδική πορνογραφία, πράγματι, εξαπλώνεται ταχύτατα.
Με εκρηκτική την κατάσταση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την παράνομη αγορά πορνογραφικού υλικού να οργιάζει παγκοσμίως και τα κρούσματα γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων να πολλαπλασιάζονται ραγδαία στις χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου ανεπτυγμένου κόσμου, έχουμε πράγματι να κάνουμε με κάτι ογκωδέστερο και σοβαρότερο από ένα «απλό πρόβλημα».
Βρισκόμαστε χωρίς αμφιβολία ενώπιον μιας σύγχρονης μάστιγας.
Το διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό, συμβάλλει σε αυτό.
Προσφέρει ανωνυμία, ευελιξία και ταχύτητα στη μετάδοση της εικόνας.
Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι
> Οι ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας έχουν αυξηθεί κατά 1500% μεταξύ 1997 – 2005[1], σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
> Tα έσοδα από την ηλεκτρονική διακίνηση παιδικής πορνογραφίας υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δις δολάρια σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των σχετικών ιστοσελίδων ξεπερνά τις 200.000. [2]
> Συμπληρώνω επιπλέον, ότι 1 στους 6 έφηβους στην Ευρώπη πέφτει κάθε χρόνο
θύμα online εξύβρισης, σεξουαλικής παρενόχλησης, προσβολής και εκφοβισμού από ανήλικο.[3]
Και μπορεί την Ελλάδα να μην την αγγίζει αυτή η πραγματικότητα, στο βαθμό που ήδη πλήττει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το «μικρόβιο» είναι ανύπαρκτο.
Ούτε ότι εκμηδενίζεται ο φόβος μελλοντικής του έξαρσης.
Αυτό τον κίνδυνο επιδιώκει να προλάβει, να καταστείλει και να αντιμετωπίσει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.
Εναρμονίζοντας την εθνική νομοθεσία με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, η Κυβέρνηση συμπληρώνει τα υφιστάμενα μέτρα καταστολής της παιδικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης και επιχειρεί την πάταξη του «ανεξέλεγκτου» σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικού εγκλήματος εις βάρος ανηλίκων.
Το πρώτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, κυρώνει και θέτει σε ισχύ τη Σύμβαση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα για….
>> Την προστασία των δικαιωμάτων των ανήλικων θυμάτων γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
>> Την εγγύηση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών και αρχών, για τον εντοπισμό των ανήλικων θυμάτων γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, την προστασία και την ψυχολογική υποστήριξή τους.
>> Την εξασφάλιση της προστασίας για όλα τα θύματα, χωρίς καμία διάκριση αναφορικά με τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, πιθανή αναπηρία, το γενετήσιο προσανατολισμό και άλλα προσωπικά δεδομένα.
Επιπλέον, ο νομοθέτης προβαίνει σε καθοριστικής σημασίας ρυθμίσεις, που υπόσχονται περιορισμό των κρουσμάτων παιδικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Μεταξύ των άλλων
· Αποτρέπει την επαφή των παιδιών με τους έχοντες ήδη διαπράξει σχετικό αδίκημα:
απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος ?στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- που συνεπάγεται επαφή με παιδιά σε άτομα που διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για γενετήσια εκμετάλλευση ή κακοποίηση παιδιών.
· Επενδύει στην πρόληψη:
Εισάγει προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναφορικά με τους κίνδυνους, αλλά και τις μορφές που ενδέχεται να προσλαμβάνει η γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση.
Παράλληλα, μεριμνά για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με ανήλικους, αλλά και για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού ως προς την αναγνώριση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα ανήλικα θύματα γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
· Εστιάζει στη μέριμνα για το μέλλον των θυμάτων:
Προβλέπει την παροχή βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης συνδρομής για τη σωματική και ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.
· Αναζητά δυνατότητες συλλογικής δράσης:
Προσδιορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από το ζήτημα της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και για την από κοινού εξεύρεση λύσεων για την καταστολή του φαινομένου.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου,
· Τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Εισάγει πιο αυστηρές ποινές σε όσους προσβάλλουν μέσα από το Διαδίκτυο -ή οποιοδήποτε άλλο μέσο- την αξιοπρέπεια ανηλίκων, επιταχύνει την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων, προσθέτει την ειδικότητα των παιδοψυχιάτρων στον Πίνακα Πραγματογνωμόνων, και θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των μαρτύρων.
Ένα βήμα παραπέρα, το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου πραγματεύεται λύσεις για άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα.
Εκείνο της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.Μιας ακόμα μάστιγας με ανυπολόγιστες διαστάσεις, τεράστια έκταση και σίγουρα,
Επιδιώκοντας κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ, το προς συζήτηση σχέδιο νόμου
περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση - πλαίσιο 2004/757 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη θέσπιση ελάχιστων διατάξεων «σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών». Στόχος του εθνικού νομοθέτη είναι, να συμπληρώσει τον 3459/2006 «Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά» με νέες, πραγματικά αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις για όσους εμπορεύονται και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.
Το σχέδιο νόμου, επιγραμματικά περιλαμβάνει
> Το χαρακτηρισμό της αποστολής, παράδοσης και εκχύλισης ναρκωτικών ως αξιόποινες πράξεις.
> Τη θέσπιση αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης όταν η διακίνηση αφορά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ή ουσίες, που βλάπτουν σοβαρά την υγεία και προξενούν σωματικές βλάβες.
> Τον ορισμό αυστηρότερων ποινών όταν η εμπορία και διακίνηση γίνεται στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και την αναγνώριση ελαφρυντικών, όταν ο δράστης έχει διακόψει την εγκληματική δραστηριότητα ή στην περίπτωση που συνεργάζεται με τις αρχές.
Για την αποφυγή κατάχρησης του χαρακτηρισμού ως «τοξικομανών» κατά την αυτόφωρη σύλληψη κατηγορουμένων που επιδιώκουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση,
> προβλέπει την άμεση λήψη βιολογικού υλικού, ούτως ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου βάσει αποτελεσμάτων. Θέλω να σταθώ, στο σημείο αυτό, στο γεγονός ότι ο προηγούμενος νόμος για τα ναρκωτικά ψηφίστηκε μόλις προ δύο ετών. Ο ν. 3459/2006 (για τον ορισμό των ναρκωτικών ουσιών, για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της διάθεσής τους, καθώς και για τον προσδιορισμό ποινικών διατάξεων, θεραπευτικών και ασφαλιστικών μέτρων) αποτελεί πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας, που επιβεβαιώνει την πρόθεσή της
να προσεγγίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία αυτό το ζήτημα.
Η παρούσα νομοθετική δραστηριότητα για το διαχωρισμό των τοξικομανών και από τους εμπόρους, καθώς και για την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των μεγαλεμπόρων, δύο μόλις χρόνια μετά από τον προηγούμενο νόμο αποδεικνύει ξεκάθαρα, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε ξεχνά, ούτε περιθωριοποιεί τους τοξικομανείς.
Αντιθέτως, η μέριμνα και η θεσμική προστασία τους, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα.
Στο τρίτο Κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
>> Ένας στόχος, που ανταποκρίνεται σε μια οριακή πραγματικότητα.
>> Ένας στόχος, που έπειτα και από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κρατουμένων, έγινε αντιληπτός από όλους τους πολίτες.
Μας έφερε όλους, την Κοινωνία και την Πολιτεία, πιο κοντά στις προβληματικές συνθήκες, υπό τις οποίες εκτίουν την ποινή τους οι κρατούμενοι στα καταστήματα κράτησης της Χώρας μας.
Με μεγαλύτερο πρόβλημα την ανεπάρκεια υποδομών, οι υπεράριθμες φυλακές -υπό τις παρούσες συνθήκες- σίγουρα δεν μπορούν ούτε σήμερα, ούτε και στο μέλλον να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, στους κατάδικους και τους εργαζόμενους.
Αυτή η παραδοχή στάθηκε η αφετηρία στην προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη ριζοσπαστική διαμόρφωση ενός νέου, ανθρώπινου περιβάλλοντος διαβίωσης των κρατουμένων.
Ειδικότερα, το παρόν σχέδιο νόμου..
> Προβλέπει τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, για όσους δεν έχουν καταδικαστεί σε πλέον των πέντε ετών. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε καταδίκες για οποιοδήποτε έγκλημα, και δεν εφαρμόζεται μόνο εάν αποφασίσει σχετικά το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση.
> Προβλέπει εναλλακτικά τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής φυλάκισης, σε ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας.
> Καθιερώνει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της υφ?όρον απόλυσης, των καταδικασθέντων για πλημμελήματα που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους -το 1/5 για ποινή έως δύο έτη και το 1/3 για ποινή άνω των δύο ετών-
> Επεκτείνει την υφ? όρον απόλυση για κρατούμενους με επίκτητη ανοσοποιητική ανεπάρκεια, επεκτείνεται στις περιπτώσεις της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, της ανθεκτικής φυματίωσης και της τετραπληγίας.
> Αυξάνει κατά πέντε ημέρες τη συνολική ετήσια άδεια των καταδίκων, και
> καθιερώνει, για πρώτη φορά, την συγχώνευση των πειθαρχικών ποινών των καταδίκων, έπειτα από απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του εκάστοτε καταστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα μέτρα αυτά πρόκειται να αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
>> Συνολικά 3.720 [4]κρατούμενοι με μικρές ποινές αναμένεται να αποφυλακιστούν.
>> Μέχρι το Μάρτιο- Απρίλιο, αναμένεται να αποφυλακιστούν 5.500 κρατούμενοι,
>> Μέχρι τον Φεβρουάριο 2009, 511 υπόδικοι κρατούμενοι θα έχουν συμπληρώσει τους 12 μήνες προφυλάκισης και μεγάλο μέρος τους θα μπορεί να αποφυλακιστεί σύμφωνα με τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου.
Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των κρατουμένων πρόκειται να πέσει από 12.315 σε 6.815. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική χωρητικότητα
>> με νέες κτιριακές υποδομές,
>> αναβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής,
>> καλύτερες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αποτοξίνωσης,
>> περισσότερες δυνατότητες επιμόρφωσης και απασχόλησης κατά την έκτιση της ποινής.
Ας μην ξεχνάμε, και θέλω να σταθώ σε αυτό, ότι η εικόνα των φυλακών είναι ένα αξιόπιστο δείγμα πολιτισμού.
Είναι, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο, ένα σημάδι εξέλιξης και προόδου των κοινωνιών.
Φτάνει να δούμε τις φυλακές μιας χώρας, για να φανταστούμε την ανάπτυξή της-
την πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Και το αντίστροφο. Η ελληνική κοινωνία λοιπόν, δε γίνεται να πηγαίνει μπροστά, αφήνοντας τους κρατουμένους στο περιθώριο της πολιτικής μέριμνας. Αυτό, είναι κάτι που αντιλαμβάνεται η Κυβέρνησή μας και ο αρμόδιος Υπουργός. Είναι κάτι, απέναντι στο οποίο στεκόμαστε με συναίσθηση των αιτημάτων, με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Με το παρόν σχέδιο νόμου, αποδεικνύουμε ότι ακούμε όσους «φωνάζουν» χωρίς να ακούγονται.
Βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας όσο υπάρχουν δικαιώματα και ελευθερίες που δεν αναγνωρίζονται.
Σας ευχαριστώ»