free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Πρώτη συνάντηση Ψυχικής Υγείας στο Ρέθυμνο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πρώτη συνάντηση Ψυχικής Υγείας στο Ρέθυμνο

Ξεκίνησε σήμερα 20 Μαρτίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού», η διημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και ο Διευθυντής του κ. Αντώνης Λιοδάκης. Το θέμα της πρώτης συνάντησης ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο είναι «Κοινότητα και Ψυχική Υγεία», ενώ θα πρέπει να πούμε πως συγκεντρώνει πολλούς ομιλητές όπως πανεπιστημιακούς της Ψυχιατρικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, διευθυντές Κέντρων Ψυχικής Υγείας από πολλές πόλεις της Ελλάδας και άλλους αξιόλογους επιστήμονες.

Της Ελπίδας Δημακοπούλου

Βασικό ζήτημα συζήτησης της πρώτης μέρας της ημερίδας αποτέλεσε η αναγκαιότητα της αλλαγής στο χώρο της ψυχιατρικής που έχει αρχίσει ήδη να συντελείται μέσω της μεταρρύθμισης , αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένας άνθρωπος με ψυχικό πόνο από την κοινωνία και την επιστήμη.

Το μεγάλο βήμα στην Κρήτη, προς τη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τους ομιλητές έγινε το 2004 από τη στιγμή που έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων το οποίο φιλοξενούσε 250 έγκλειστους που σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κ.Ψ.Υ. Αγίων Αναργύρων «?γλίτωσαν από την κακομεταχείριση και τον χλευασμό και προσπαθούν τώρα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, μέσα σε ξενώνες, οικοτροφεία και καθαρά σπίτια».

Γενικό ήταν το αίσθημα της προόδου, σε σχέση με το παρελθόν, στον τομέα της ψυχιατρικής με βασική αιτία μια Αρχή της μεταρρύθμισης, την τομεοποίηση, κατά την οποία λήγει το θέμα των μεταγωγών σε ψυχιατρικά νοσοκομεία της Περιφέρειας. Σταματάει δηλαδή, η απάνθρωπη μεταφορά (απάνθρωπη λόγω του τρόπου που γινόταν) των ψυχικά νοσούντων αφού πλέον νοσηλεύονται στους Νομούς τους με την ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών δομών.   

Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα είναι σε θέση να απελευθερώσουν τον άνθρωπο από το καθημερινό βάρος του ψυχικού πόνου με τον προσδιορισμό της φυσιογνωμίας και του τρόπου λειτουργίας των Κ.Ψ.Υ., είναι ένας από τους νέους στόχους του κόσμου της Ψυχιατρικής.

Μια πολύ σημαντική αναφορά στη λογική κατασκευής του στίγματος και του αυτοστιγματισμού, έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο κ. Μπαϊρακτάρης υποστήριξε πως αυτοί που κατασκεύασαν την ψυχιατρική νόσο, κατασκεύασαν και το στίγμα, την απόρριψη δηλαδή του ανθρώπου με ψυχικό πόνο κι αυτό για να μπορούν οι ίδιοι να επιπλέουν σαν ερευνητές μέσα από την ενοχοποίηση του άλλου. Άμεσοι συνεργοί αυτής της πραγματικότητας είναι η κοινωνία μας και ο ίδιος μας ο εαυτός.

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή