free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Σήμα κινδύνου για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ
(9/4/2009)

«Σήμα κινδύνου» για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Είμαστε αναγκασμένοι για πολλοστή φορά να αναφερθούμε στα οξυμμένα προβλήματα του Νοσοκομείου και γενικότερα της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό. Πρόθεση μας δεν είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, η κριτική στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ή πολύ περισσότερο η υποτίμηση του αξιόλογου έργου που προσφέρουν, παρά τις αντιξοότητες, οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ακόμα «σήμα κινδύνου» για τη πορεία του Νοσοκομείου, τόσο προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όσο κυρίως προς την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της. Γιατί για την αναμφισβήτητη υστέρηση του Νομού μας σε υπηρεσίες υγείας και για την εγκατάλειψη του Νοσοκομείου, ευθύνη δεν έχουν μόνο οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά μερίδιο ευθύνης έχει και η τοπική εξουσία για την οποία ποτέ η Υγεία δεν αποτέλεσε πολιτική προτεραιότητα. 

Δυστυχώς λοιπόν, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τα πράγματα στον τομέα της Υγείας γενικότερα, αλλά και στον τόπο μας ειδικότερα, πάνε από το κακό στο χειρότερο. 

Αντί να αντιμετωπίζονται τα γνωστά ελλείμματα ( υποδομών-εξοπλισμού-στελέχωσης) των δημόσιων υπηρεσιών περίθαλψης του Ρεθύμνου, αντί να γίνονται μεγάλα βήματα προς τα μπρος για να καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει από γειτονικούς Νομούς, παρατηρούμε μια εξοργιστική στασιμότητα σε όλα τα μεγάλα θέματα του Νοσοκομείου : 

  • Η επέκταση έχει πάλι «βαλτώσει», γιατί αποδείχθηκαν αναληθείς οι διαβεβαιώσεις ότι έχει εξασφαλιστεί η εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου. Όχι μόνο δεν πρόκειται σύντομα να παραδοθεί το κτίριο, αλλά έχουν εμφανιστεί ένα σωρό άλλα προβλήματα (διαμόρφωση της πρόσβασης στο ΤΕΠ, πολεοδομικές άδειες για ύδρευση και ηλεκτροδότηση, εξοπλισμός, εργασίες για την ανακατανομή τμημάτων στο παλιό κτίριο κλπ) που αν δεν αντιμετωπιστούν σύντομα και αν δεν εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, η λειτουργική αξιοποίηση του νέου κτιρίου θα καθυστερήσει πάρα πολύ.     
  • Η κατάσταση των κλινικών από πλευράς ιατρικής στελέχωσης, είναι επίσης απογοητευτική. Η Παθολογική Κλινική παίρνει «τρίμηνη παράταση ζωής» με δανεικό γιατρό από άλλο νομό, η Πνευμονολογική, σε μια περίοδο μάλιστα έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, δεν μπορεί με 2 μόνο γιατρούς να καλύψει τις εφημερίες όλου του μήνα, το ίδιο ακριβώς και η ΩΡΛ, το ΤΕΠ υπολειτουργεί με 2 γιατρούς ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 4-5, ενώ η ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί οριακά με το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το προβλεπόμενο με βάση τα κρεβάτια που διαθέτει. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις περισσότερες κλινικές και τα Εργαστήρια του Νοσοκομείου, αλλά και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και το Επιστημονικό Συμβούλιο έχουν προτείνει μια «δέσμη» ιατρικών θέσεων άμεσης ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων, που περιλαμβάνει 16 Επιμελητές Β? και 9 ειδικευόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Η διεκδίκηση τους είναι για μας ζήτημα αιχμής. Η έγκριση επίσης του νέου Οργανισμού, που θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη στελέχωση του Νοσοκομείου με γιατρούς και λοιπό προσωπικό, καθυστερεί εδώ και 2 χρόνια και κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις ή να απολογηθεί.
  • Η ψυχιατρική περίθαλψη στο Ρέθυμνο, παρά το ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, έχει ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν οι κρίσεις για 3 ακόμα θέσεις ψυχιάτρων ( 1 στην Κλινική και 2 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας ) αλλά και να συμπληρωθεί ο Οργανισμός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με τις απαραίτητες θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού.
  • Τα προβλήματα με τις καθημερινές ελλείψεις υγειονομικού υλικού που έχει προκαλέσει η συγκεντρωτική και γραφειοκρατική «μεταρρύθμιση» του κ.Αβραμόπουλου, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη δουλειά μας χωρίς να υπάρχει το παραμικρό οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλεγχος, οι υπερτιμολογήσεις υλικών συνεχίζονται, τα χρέη των νοσοκομείων διογκώνονται και απλώς μετατίθεται χρονικά η αποπληρωμή τους. 

Τέλος, δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω λειτουργικά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, έχουμε και το γνωστό θέμα που ανακύπτει κάθε χρόνο, δηλαδή την προκλητική καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων μας.
Είμαστε στον 4ο μήνα του χρόνου και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι πιστώσεις για τις εφημερίες του 2009 ! 

Η εκτίμηση μας ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που συνειδητά απαξιώνει το ΕΣΥ και με ένα αναξιόπιστο Υπουργό Υγείας, επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο. 

Γι αυτό το λόγο, δεν ελπίζουμε πια στις «καλές προθέσεις» και τις υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν περιμένουμε τίποτα από τις διαμεσολαβήσεις των παραγόντων, δεν μπορούμε να αρκεστούμε στις δηλώσεις συμπαράστασης.

Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν οι τύχες της Δημόσιας Περίθαλψης και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου υπόθεση όλης της κοινωνίας. Να συγκροτηθεί ένα σταθερό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ στο Νομό μας. Ένας συστηματικός «πολιορκητικός κριός» που θα υπερνικά τις αντιστάσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής υγείας και τις αγκυλώσεις της κρατικής γραφειοκρατίας.




Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή