ΣΟΚ: Ναυαγοσώστες των 27.500 ευρώ στην Σαντορίνη!!!
Μεταγραφές μαμούθ στο Baywatch του νησιού της γκλαμουριάς.
Τον David Hasselhoff και την Pamela Anderson της πασίγνωστης και παλαίφατης τηλεοπτικής σειράς «Baywatch» να πλήρωνε ο δήμος Σαντορίνης, πολύ πιο λίγα θα έδινε.
Του Βασίλη Κασιμάτη
Κεραυνός εν αιθρία στις 9 Ιουλίου, ημερομηνία που υπογράφτηκε μια πολύ περίεργη σύμβαση με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών Δήμου Θήρας, κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο –Σεπτέμβριο για το έτος 2020».
Πιο συγκεκριμένα και όπως βλέπουμε στη σύμβαση που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», μια σύμβαση που ΔΕΝ … και το τονίζουμε ΔΕΝ (!!!) πέρασε από κανένα δημοτικό συμβούλιο, μια σύμβαση για την οποία δεν έγινε κανένας διαγωνισμός, μια σύμβαση που πέρασε άρον-άρον από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θήρας, αυτό που λέμε δηλαδή … «πέρασε νύχτα» (!!!), πραγματεύεται την συνεργασία του δήμου με την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία (Ε.Ν.ΑΚ.) ιδιοκτησίας κ. Νίκου Γιοβανίδη και για την οποία πληρώθηκε το ποσό των 246.760 για την στελέχωση 9 ναυαγοσωστικών πύργων … όλων κι όλων στο νησί για 3 μήνες μόνο.
Με μια απλή διαίρεση, πράξη που έχει την ικανότητα να κάνει κι ένας μαθητής της Α’Δημοτικού, διαπιστώνουμε ότι έκαστο πόστο που στελεχώνει ένας ναυαγοσώστης κοστίζει στο ταμείο της Σαντορίνης ούτε λίγο ούτε πολύ…. 27.417 ολόκληρα Ευρώ, χρήματα που πληρώνει ο Σαντορινιός κάτοικος από τα δημοτικά του τέλη.
Με αυτό το ποσό θα μπορούσε ο δήμαρχος να προσλάβει ακόμα και τους τηλεοπτικούς αστέρες του δημοφιλούς σειράς «Baywatch», David Hasselhoff και Pamela Anderson. Θα τους βγάζαμε όμως στη Πλατεία των Φηρών και θα μαζεύαμε εισιτήρια!
Μα τρελαθήκαμε τελείως. 250.000 ευρώ για 3 μήνες!!!!!!!!!!!!
Η σύμβαση υπογράφτηκε όπως προαναφέραμε στις 9 Ιουλίου 2020 και το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου με διάρκεια έως τη 30 Σεπτεμβρίου!
Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες της εφημερίδας μας, και επειδή οι μισθολογικές απολαβές υπαλλήλων αποτελούν προσωπικά δεδομένα, εμείς θα σας παρουσιάσουμε το μισθολογικό κόστος συναθροιστικά για τα 9 πόστα. 13.500 ευρώ σύνολο ανά μήνα.
Συν τα επιπλέον έξοδα (χονδρικά) της εταιρίας το συνολικό ποσό των εξόδων αυτού του επιχειρήματος ανέρχεται στα 45.000 ευρώ. Όλα μέσα! Έως τα 250 περίπου χιλιάρικα της σύμβασης απομένουν 205.000 ευρώ τα οποία διαφαίνεται ότι είναι και το κέρδος της επιχείρησης… εν μέσω πανδημίας, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ασθμαίνουσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, ρίχνουν τις τιμές στο «πάτωμα» προκειμένου να επιβιώσουν.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα. Τα 205.000 ευρώ καθαρού κέρδους ταμιεύονται μόνο στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη της ΕΝΑΚ ή μοιράζονται και σε … τρίτα πρόσωπα; Τρίτα δημοτικά πρόσωπα για να είμαστε πιότερο συγκεκριμένοι;;;;;
Και μη πει κανείς κουβέντα για τον εξοπλισμό (διότι το ακούσαμε κι αυτό). Για να αναλάβει μια εταιρία, ένα τέτοιο έργο εξυπακούεται ότι οφείλει να έχει τα απαραίτητα εργαλεία. Τα απαραίτητα, όχι τα απλά, παρωχημένα, βασικά. Αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφημερίδα μας (“Σ”) συνομίλησε με τον κ. Γιοβανίδη, ιδιοκτήτη της Ε.Ν.ΑΚ. σε μια προσπάθεια να αντλήσει κάποια πληροφορία που να «αλάφραινε» τη θέση της δημοτικής αρχής έναντι αυτής της τραγελαφικής σύμβασης. Από αυτά που ο λίαν ευγενής διαχειριστής της Ε.Ν.ΑΚ. μας ανέφερε δεν διαπιστώσαμε κάτι ανάλογο. Μας παρέπεμψε στο πρόεδρο της πανελλήνιας ένωσης ναυαγοσωστικών εταιριών, ώστε να ενημερωθούμε για το πολύ σημαντικό έργο που τελείται στις Ελληνικές παραλίες, έργο που αποτυπώνεται με τους καλύτερους τίτλους καθώς τα τελευταία χρόνια μειώνονται ολοένα και περισσότερο οι πνιγμοί.
Όμως εμείς στεκόμαστε στο value for money, ήτοι στο κόστος αυτής της κατά τα άλλα λίαν σημαντικής υπηρεσίας, την οποία σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουμε στην απομείωση της. Επίσης να τονίσουμε ότι ο κ. Γιοβανίδης όπως και ο κάθε επιχειρηματίας που καταφέρνει να αποσπάσει μεγάλα κέρδη για την εταιρία του, δεν μπαίνουν σε καμία περίπτωση στο δημοσιογραφικό στόχαστρο. Όλοι εκείνοι καλά το κάνουν για τις εταιρίες τους.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι δημοτικοί άρχοντες που συνάπτουν τέτοιες συνεργασίες εις βάρος των πολιτών τους.
Η πολιτεία με την ΚΕΔΕ σχεδιάζουν την αναδιάθρωση του νόμου.
Από τη συζήτηση με τον κ. Γιοβανίδη, πήραμε τη χρήσιμη πληροφορία ότι αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη και κατασπαταλώνται τεράστια ποσά, γίνεται και αλλού και μάλιστα μας ανέφερε ακολούθως ότι ο πρόεδρος της Ένωσης των ναυαγοσωστικών εταιριών κ. Μάριος Μυρωνάκης απεργάζεται σχέδιο για την αύξηση των ποσών αυτών!!!
Μας εκμυστηρεύτηκε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι σύμφωνος με αυτή τη κατεύθυνση. Εμάς βέβαια μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Όμως η πληροφορία αυτή θα πρέπει να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για να ερευνηθούν τα υπέρογκα ποσά με τα οποία καλύπτεται το ναυαγοσωστικό έργο στη χώρα, προκειμένου να εξορθολογιστεί πάραυτα! Σημαντικό σημείο αναφοράς οι ώρες του έργου είναι λιγες. Πρέπει να επιμηκυνθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και όχι το δημοσιο-υπαλληλικό οκτάωρο 10 πρωί με 6 απόγευμα που υφίσταται τώρα, λες και μπορούμε να πούμε του τουρίστα… πότε να πάει να πνιγεί!!
Πάμε τώρα να δούμε και ένα άλλο μείζον ζήτημα που σχετίζεται με το θέμα αυτό.
Έχουμε πολλάκις τονίσει και αποδείξει, ότι ο δήμαρχος Θήρας αναθέτει εργολαβίες σε κατόχους επιχειρήσεων εκτός νησιού, εργολαβίες που θα μπορούσαν να είχαν παραδοθεί σε επιχειρηματίες του νησιού, σε δικά μας παιδιά!!!
Και μιλάμε για αμέτρητες πλέον τέτοιες απευθείας αναθέσεις δίχως ποτέ να ζητηθεί η σύννομη γνώμη αντιπολίτευσης, φορέων, κλπ.
«Αποφασίζομεν και διατάσομεν», «Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει», «κυρα-Γιώργενα ο Γιώργος σου που πάει…» είναι ατάκες που «κουμπώνουν» στην απολυταρχική αλλά και λίαν αδιαφανή πρακτική του αυτοκράτορα κ. Σιγάλα.
Γιατί τα κάνει αυτά; Μήπως γιατί αν δοθούν όλες αυτές οι αμέτρητες (απευθείας αναθέσεις) εργολαβίες σε ντόπιους, το νησί είναι μικρό και όπως έχουμε ξαναπεί, οι αναθέσεις τέτοιων εργολαβιών είναι σχεδόν αδύνατο να υπερχρεωθούν ή υπερτιμολογηθούν με το όποια οφέλη για τους … «αποδέκτες»;;;
Πάμε τώρα να δούμε ποιος θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο με σαφέστατα καλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ας δούμε όμως πρώτα πως έχουν τα πράγματα σήμερα με την Ε.Ν.ΑΚ.
Κάθε πόστο – Ναυαγοσωστικός Πύργος (που αποτελεί δημοτική περιουσία και όχι του κ. Γιοβανίδη) έχει τοποθετηθεί δίχως απολύτως κανένα master plan, δίχως καμία μελέτη και εντελώς στο «ποδάρι» από την δημοτική αρχή ως ένα άλλο ακόμα κίβδηλο γονατογράφημα! Σύμφωνα με κοινή αποδοχή των ίδιων των ναυαγοσωστών, βρίσκονται πολύ μακριά από την ακτογραμμή και σε περίπτωση πνιγμού ο ναυαγοσώστης πρέπει να διανύσει αρκετή απόσταση. Όσο για το βαρκάκι που έχει τοποθετηθεί παρακείμενα σε μερικούς από τους πύργους… ούτε λόγος. Ούτε ψύλλος στο κόρφο του θύματος. Για να το σπρώξει ο ναυαγοσώστης μέχρι τη θάλασσα… θα έχει χειμωνιάσει! Κι αν έχει και κακό καιρό, με τέτοιο βαρκάκι κινδυνεύει και η ζωή του ναυαγοσώστη.
Σε τελική ανάλυση, εμείς αξιολογώντας το έργο της συγκεκριμένης ναυαγοσωστικής εργολαβίας, απλά λέμε το έξης. Ευτυχώς που δεν έχει τολμήσει να πνιγεί ακόμα κανένας.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική μας ερώτηση ένας ναυαγοσώστης για το τι θα πράξει αν του τύχει κάποια περίπτωση πνιγμού φέτος, μακριά από τη παραλία, η απάντηση ήταν… «Θα πάρουμε κάποιο jet-ski από τις κοντινές σχολές θαλασσίων σπορ αναψυχής». Λαμπρά λέμε εμείς. 250.000 ευρώ από το δημοτικό μας κορβανά κάνουν φτερά, για να τρέχουν όπως έτρεχαν άλλωστε πάντα εδώ και 25 χρόνια, οι σχολές θαλασσίων μέσων αναψυχής στα περιστατικά πνιγμών.
Πάμε τώρα τι θα μπορούσε να γίνει και με πόσα.
Σε αντιδιαστολή λοιπόν με αυτά που η δημοτική αρχή πλήρωσε για τις μεταγραφές των θαλασσίων Maradonna, Ronaldo και Messi για τις παραλίες της Σαντορίνης, υπάρχει και η λύση των … δικών μας παιδιών, των Σαντορινιών. Με χίλιες φορές καλύτερα αποτελέσματα και σε κόστος δραματικά χαμηλότερο!!!
Στη Σαντορίνη εδρεύουν 6 σχολές θαλασσίων μέσων αναψυχής που λειτουργούν με βαρύτατες άδειες και πιστοποιήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας, 5 εταιρίες ενοικίασης σκαφών που λειτουργούν με το Κανονισμό Λιμένος 38 και αρκετές άλλες ναυτικές εταιρίες Ν.Ε.Π.Α.
Συναθροιστικά αυτές οι ντόπιες επιχειρήσεις αριθμούν χιλιάδες υπαλλήλους στη Σαντορίνη.
Τους ρώτησε κανείς αν επιθυμούν να αναλάβουν αυτοί το Ναυαγοσωστικό έργο; Έγινε κάποιος διαγωνισμός που να καλέσει κανείς να συμμετάσχουν αυτά τα ντόπια ΑΦΜ; Να φτιάξουν κι αυτοί ένα καθεστώς Σχολής και να συμμετάσχουν; ΟΧΙ!
Οι επιχειρήσεις θαλασσίων μέσων αναψυχής έχουν ενεργό τέτοιο στόλο στις παραλίες μας αυτή τη στιγμή, που αν μοιραζόντουσαν το έργο ανά πόστο με καμιά 50ριά χιλιάδες ευρώ τη σαιζόν (όλοι μαζί) θα είχαμε χίλιες φορές καλύτερα αποτελέσματα, αφού αυτοί έχουν άρτιο και ικανό υπερσύγχρονο και ταχύτατο στόλο κι όχι όπως τώρα με βαρκάκια της πλάκας παρκαρισμένα στην άμμο και μακριά από την ακτή!!
Επίσης οι επιχειρηματίες αυτοί γνωρίζονται δεκαετίες τώρα με τις παρακείμενες και όμορες παραθαλάσσιες επιχειρήσεις και σε περίπτωση περιστατικού, τους γνωρίζουν όλοι και με ένα τηλεφώνημα ο εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης / υπάλληλος αυτών των ντόπιων επιχειρήσεων θα μπορεί να δράσει σε δευτερόλεπτα.
Επιπλέον, το νησί το κατέχουν γεωγραφικά, πολύ καλύτερα. Ποιος ναυαγοσώστης της ομάδας της Ε.Ν.ΑΚ του κυρίου Γιοβανίδη (που ηγείται της ομάδας του από την Αθήνα), γνωρίζει π.χ. τα «κρυφά» σημεία του βράχου της Περίσσας, εκεί που εδώ και χρόνια έχουν πνιγεί πολλοί. Σε ερώτηση που κάναμε… Κανένας!!
Εν κατακλείδι και για να μην κουράζουμε άλλο, η σύμβαση που υπογράφτηκε από την Οικονομική Επιτροπή, για το ναυαγοσωστικό έργο για 2,5 μήνες με 250.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 100.000 το μήνα για 9 (στελέχη) πόστα, δηλαδή 27.500 ευρώ ο υπάλληλος/πόστο (!!!) κρίνεται με γενικό βαθμό … το απόλυτο μηδέν.
Αποτελεί δε, τεράστιο σκάνδαλο για το τόπο μας. Με 4/5 ακόμα τέτοιες συμβάσεις (δίχως να ερωτηθεί κανείς) συν το όργιο των απευθείας αναθέσεων που πολλάκις έχουμε δημοσιεύσει, όχι μόνο δεν προστατεύονται τα 22 εκατομμύρια ευρώ που παρέλαβε ο κ. Σιγάλας ως δημοτική αρχή, όχι δεν θα βρούμε ούτε δραχμή στο ταμείο σε λίγους μήνες… αλλά θα χρωστάμε κιόλας έτσι όπως το πάνε, για πολλά χρόνια.
Υ.Γ. Αυτά οι «συνάδελφοι» που εξυμνούν το έργο της δημοτικής αρχής για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους… δεν τα βλέπουν; Τίποτα δεν βλέπουν επιτέλους να καταγγείλουν και αυτοί έστω και για τα μάτια του κόσμου, τώρα που μετά από δεκαετίες ξεκίνησε στο νησί η καταγγελτική δημοσιογραφία;
Φωτό Α: Βάρκα δίχως μηχανή, καρδιά δίχως αίμα!!! (με αλλά 246.750 ευρώ ο δημαρχος σας βάζει και μηχανή)!
Φωτό Β: Εδώ τις βάρκες των ναυαγοσωστών τις διακτινίζουν μέσα από τις ξαπλώστρες.