«Στην Κρήτη, θα γίνει σωστή αξιοποίηση των πόρων του ΕΠΑΝ ΙΙ»
Ο Ειδικός Γραμματέας
Ανταγωνιστικότητας
του Υπουργείου Ανάπτυξης
κ. Λ. Σταυρόπουλος ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Σωστή αξιοποίηση των πόρων θα γίνει και κατά την προγραμματική διαχείριση 2007 ? 2013 από το Ενιαίο Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς στην Κρήτη». Αυτό τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Σταυρόπουλος.
Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν από το Ενιαίο Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.
Του Νίκου Αγγελάκη
Όπως είπε, κατά το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Ι, (ΕΠΑΝ Ι) οι επιχειρήσεις της Κρήτης χρηματοδοτήθηκαν με 235 εκατομμύρια ευρώ.
«Ανάλογη θα είναι», μάς είπε, «η χρηματοδότηση και κατά την 2η εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις».
Συναντήσαμε τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, με αφορμή την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για το ΕΣΠΑ που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τη Δευτέρα (22/6) και στην οποία ο κ. Λευτέρης Σταυρόπουλος ήταν ένας εκ των ομιλητών. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σταύρος Ευσταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικήτας Δολαψάκης.
Ο κ. Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στην προδιαγραφόμενη πορεία του ΕΠΑΝ ΙΙ, τόνισε: «Δεν πρόκειται για διανομή λευκών επιταγών, αλλά για μια σκληρή προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας».
Το πρόγραμμα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ελλάδα, απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της έρευνας και τεχνολογίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, της κατανάλωσης και του καταναλωτή, του τουρισμού, του πολιτισμού και της υγείας.
Όπως είπε, ήδη έχει προκηρυχθεί το 1/3 το προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει πόρους ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα είναι τόσες που θα κινητοποιήσουν πόρους ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα υπάρξει δηλαδή ανάλογη απορροφητικότητα με το ΕΠΑΝ Ι, η οποία ανήλθε στο 107%.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου ο κ. Σταυρόπουλος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα, «ΕΠΑΝ ΙΙ: «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» είναι το χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
«Οι στόχοι της Αναπτυξιακής Στρατηγικής», ανέφερε, «είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήματος, ενισχύοντας σε κάθε κλάδο τη διάσταση της καινοτομίας».
Παράλληλα, έδωσε και στοιχεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων της Κρήτης και κατά την περίοδο 2000-2006. Σύμφωνα μ αυτά, στην Περιφέρεια Κρήτης εκτελούνται έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΠΑΝ συνολικού προϋπολογισμού 491 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ΕΠΑΝ Ι, χρηματοδοτείται από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα εκτελούνται: 43 ενεργειακές επενδύσεις ύψους 44,9 εκ. ευρώ, 1.026 τουριστικές επενδύσεις ύψους 204,7 εκ. ευρώ, 533 βιομηχανικές επενδύσεις ύψους 131 εκ. ευρώ, 368 επενδύσεις σε κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών ύψους 25,7εκ. ευρώ.
Δημιουργήθηκαν 423 νέες επιχειρήσεις από νέους, γυναίκες, Ρομ και τρίτεκνους, προϋπολογισμού 33 εκ. ευρώ.
Υλοποιούνται 430 έργα έρευνας και τεχνολογίας, προϋπολογισμού 36,9 εκ. ευρώ και 154 έργα κατάρτισης στον τουρισμό και τη βιομηχανία, προϋπολογισμού 9,8 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά το Νομό Ηρακλείου εκτελούνται έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΠΑΝ συνολικού προϋπολογισμού 235 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα : 27 ενεργειακές επενδύσεις ύψους 18,5 εκ. ευρώ, 374 τουριστικές επενδύσεις ύψους 93 εκ. ευρώ, 287 βιομηχανικές επενδύσεις ύψους 66,7 εκ. ευρώ, 155 επενδύσεις σε κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών ύψους 10,9 εκ. ευρώ. Δημιουργήθηκαν 200 νέες επιχειρήσεις από νέους, γυναίκες, Ρομ, τρίτεκνους προϋπολογισμού 15,6 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται 297 έργα έρευνας και τεχνολογίας προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ και 60 έργα κατάρτισης στον τουρισμό και τη βιομηχανία προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ».
Και ο κ. Σταυρόπουλος κατέληξε:
«Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Δημιουργούμε νέες και ποιοτικά καλύτερες θέσεις εργασίας.
Εισάγουμε στο ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας.
Στηρίζουμε τη ρευστότητα της οικονομίας και της αγοράς σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία».