Στην Τ.Ε.Δ.Κ. Ρεθύμνου ο Υφυπουργός Οικονομικών για τους Ορεινούς Όγκους
Την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ρεθύμνου επισκέφτηκε στις 28 Μαΐου ο Υφυπουργός Οικονομικών και Οικονομίας κ. Θανάσης Μπούρας. Τον κ. Μπούρα και τους συνεργάτες του συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας ενώ στα γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ. παρευρίσκονταν για τη διεξαγωγή της σύσκεψης με τον Υφυπουργό, οι Βουλευτές του Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δήμαρχος Αρκαδίου κ. Μανόλης Μανολακάκης με τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και οι Δήμαρχοι του Νομού Ρεθύμνου.
Της Ελπίδας
Δημακοπούλου Από τη συνάντηση απουσίαζε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης λόγω προγραμματισμένης μετάβασής του στο Βόλο.
Ο κύριος σκοπός για τον οποίο ο κ. Μπούρας επισκέφτηκε το Ρέθυμνο ήταν η ανακοίνωση της έναρξης υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ορεινών Όγκων Κρήτης, το οποίο είχε ξεκινήσει αρχικά για την ανάδειξη και αξιοποίηση των περιοχών του Ψηλορείτη αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Κρήτη.
Το οικονομικό πακέτο του Προγράμματος ανέρχεται στα 60εκ. ευρώ και αφορά δράσεις υποδομών, παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να δώσει ανάσα σε χωριά της Κρήτης που βρίσκονται άνω των 400μ. και να τους προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική. Επίσης το πρόγραμμα πρόκειται να ενισχύσει την ενδοχώρα του νησιού και να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών.
Πρότυπο για την υλοποίηση του Προγράμματος στην Κρήτη αποτελεί το αντίστοιχο της Πίνδου το οποίο ξεκίνησε με την ένταξη 4ων Νομών και 2 Περιφερειών ενώ στη συνέχεια οι Νομοί που εντάσσονται αυτή τη στιγμή στο Πρόγραμμα έφτασαν τους 13 και οι Περιφέρειες τις 5.
Πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα θα αναφέρεται πρωτίστως σε θέματα υποδομών που αποτελούν και τον πρώτο Άξονά του και τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσω Ε.Σ.Π.Α. όπως για παράδειγμα διάνοιξη δρόμου μεταξύ δύο χωριών. Ο δεύτερος Άξονας αφορά την ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος, δηλαδή ενίσχυση και προβολή τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και καλών πρακτικών. Ο τρίτος Άξονας του Προγράμματος αφορά την ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ στον τέταρτο Άξονα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις στήριξης και εμψύχωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Ο πέμπτος Άξονας αφορά τη βελτίωση της εικόνας και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, δηλαδή ανάπτυξη διατοπικών και διακρατικών συνεργασιών. Ο έκτος και τελευταίος Άξονας αλλά εξίσου σημαντικός αφορά τη λειτουργία μηχανισμού υλοποίησης μέσω της τεχνικής βοήθειας που αποτελεί αναγκαίο εργαλείο στήριξης και προβολής του ίδιου του Προγράμματος.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Μπούρα στο Ρέθυμνο, συζητήθηκαν και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός όπως η δυσκολία ολοκλήρωσης του Προγράμματος για την κατασκευή βιολογικού και δικτύου αποχέτευσης και μεταφοράς λυμμάτων της παραλιακής ζώνης των Δήμων Ρεθύμνου, Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου λόγω έλλειψης χρημάτων. Η ολοκλήρωση του Προγράμματος, που λήγει σε τρία χρόνια, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί καθώς έχει σταματήσει, κάτι που θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην οικονομία του Νομού. Πάνω σε αυτό ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί γιατί θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο έργο, αν και η δυσκολία βρίσκεται στο ότι το κονδύλι απευθύνεται αποκλειστικά σε Εθνικούς Πόρους.
Επίσης ο Νομάρχης υπενθύμισε στον κ. Μπούρα ότι ο Νομός περιμένει ακόμη να υλοποιηθεί το αίτημα για οικονομική ενίσχυση λόγω καταστροφής του επαρχιακού οδικού δικτύου από την κακοκαιρία του 2007.
Από τη συνάντηση δεν έλειψε και η ένταση η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ της κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Λαμπίρη που έφερε σε εμφανή αμηχανία τον Υφυπουργό. Φραστική επίθεση σε πολύ έντονο ύφος δέχθηκε επίσης και ο κ. Μανόλης Λίτινας από τον “εν αποστρατία” λόγω καταδίκης, πλέον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη ο οποίος άγνωστο γιατί, έλαβε μέρος στη συζήτηση. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν στο τραπέζι έπεσε το θέμα κατασκευής του φράγματος του «Πλατύ Ποταμού». Η διένεξη μεταξύ των δύο Βουλευτών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και σχετικά με αυτή ο κ. Λαμπίρης ισχυρίζεται ότι δεν έχει ληφθεί υπόψει η τρίτη μελέτη που αφορά την άρδευση των ανάντι στρεμμάτων της περιοχής Αμαρίου και επομένως το έργο δεν έχει ως επίκεντρο το όφελος του Νομού Ρεθύμνου. Η κ. Κεφαλογιάννη από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το έργο γίνεται αποκλειστικά για το καλό του Νομού Ρεθύμνου και η πρώτη μελέτη που κατατέθηκε ήταν η συγκεκριμένη των συμπληρωματικών έργων για τα δίκτυα.