Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της λατομικής ζώνης στην Λαμπινή
- Δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου κ. Πιπεράκη
23/9/10
Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, σχετικά με την προοπτική διενέργειας δημοπρασίας της Λατομικής Περιοχής Λαμπινής, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σύμφωνα με το υπ αριθμόν 5150/13-9-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης, η Δ/νση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου, ζήτησε την διενέργεια Δημοπρασίας και εκμίσθωσης της Λατομικής περιοχής Λαμπινής.
Το θέμα αυτό είχε γνωστοποιηθεί επίσημα, όταν είχε περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Ν.Α. Ρεθύμνου, στις 25 Ιουνίου 2009. Δύο ημέρες νωρίτερα της προγραμματισμένης αυτής συζήτησης( 23-06-09) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Νέα Προοπτική για το Δήμο Λάμπης», στην οποία μετέχω ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης, καταθέσαμε έγγραφη πρόταση για τη σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα : «Ενημέρωση για τον καθορισμό Λατομικής περιοχής στο ΔΔ Λαμπινής».
Παράλληλα αποστέλλαμε επιστολή στον πρόεδρο του Ν.Σ. κ. Παπυράκη να αναβληθεί το εν λόγω θέμα έως ότου διευκρινιστούν τα πράγματα και συζητηθεί στο Δ.Σ. Λάμπης, όπως και έγινε.
Η θέση μου τότε, όπως και των συναδέλφων Συμβούλων της μειοψηφίας ήταν ότι
δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης ένα τόσο σημαντικό
ζήτημα που επηρεάζει την ζωή, την δράση και τις ιδιοκτησίες της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει αρκετούς οικισμούς όπως Λαμπινή, Μιξόρρουμα, Κοξαρέ, Αγία Πελαγία, Καρίνες και Μουρνέ και ο κόσμος να μην γνωρίζει τίποτα.
Η θέση του Δημάρχου Λάμπης κ. Ταταράκη αρχικά ήταναντίθετη με την δική μας, αφού κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο που επακολούθησε δήλωσε ότι η προς κήρυξη Λατομική Ζώνη ήταν δασική έκταση και όχι κοινοτική και ως εκ τούτου δεν ήταν υποχρεωτικό να προηγηθεί συζήτηση στο ΔΣ.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός της έκτασης από την Δ/νση Δασών, προήλθε κατόπιν σχετικής αίτησης του Δήμου Λάμπης!
Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο ακολουθήθηκε μια επεισοδιακή διαδικασία, όπου σύσσωμοι οι Σύμβουλοι της παράταξής μας αποχωρήσαμε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάμπης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμπεριφορά του Δημάρχου, όταν ο ίδιος προέτρεψε το σώμα να ψηφίσει πριν την τοποθέτηση των παρευρισκομένων εκπρόσωπων φορέων και κατοίκων της περιοχής, παρά την αρχική συμφωνία.
Έκτοτε και αφού ακολούθησε η γνωστή κατά πλειοψηφία, απόφαση του Ν.Σ. Ρεθύμνου, με την οποία κηρύχθηκε η εν λόγω περιοχή ως Λατομική, φορείς και κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της συγκεκριμένης απόφασης.
Εφόσον η κατάθεση της προσφυγής είναι γνωστή στη αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. Ρεθύμνου, δεν αντιλαμβάνομαι την σπουδή που επιδεικνύεται σε επίπεδο διοικητικών ενεργειών, με σκοπό την εκμίσθωση της Λατομικής Περιοχής, την στιγμή που υπάρχει αίτημα ακύρωσης. Θεωρώ ότι στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, θα πρέπει
πρωτίστως να ξεκαθαριστεί η υπόθεση δικαστικά και να μην ταλαιπωρείται η κοινωνία.
Σε ότι δε με αφορά και εφόσον το εκλογικό σώμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου με επιλέξει ως τον επόμενο Δήμαρχο της περιοχής, δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να στηρίξω ενέργειες που αποδεδειγμένα δημιουργούν επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και γενικότερα δεν πρόκειται να συναινέσω σε θέματα που έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες και την βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Τέλος, σχετικά με τις κραυγές της δήθεν αγωνίας που ακούγονται απ? αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι κάνουν λάθη που δημιουργούν μείζονα προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία την κοινωνία, καλό θα ήταν να μην αναζητούν τον ρόλο του προασπιστή των συμφερόντων της περιοχής, γιατί πολύ απλά δεν τους ταιριάζει …»