free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Στο 60% του 2019… ο τουρισμός του 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Στο 60% του 2019… ο τουρισμός του 2021

Οι προβλέψεις της «Εφημερίδας ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Από 2023… και βλέπουμε η ανάκαμψη του Σαντορινιού τουρισμού.

του Βασίλη Κασιμάτη

Τουρισμό στο 60% του 2019 προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο για το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε μια επαλήθευση των προβλέψεων τουριστικών παραγόντων, πως η ολική ανάκαμψη και η επιστροφή στην κανονικότητα θα επέλθει σε μερικά χρόνια. Όχι πάντως το 2021, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι το 2023.
Αυτά βέβαια αφορούν το σύνολο της τουριστικής μας βιομηχανίας σε όλη την επικράτεια.

Η Σαντορίνη ως «καθρέπτης» του Ελληνικού τουρισμού «απολαμβάνει» μια σχετική ασφάλεια  ότι αυτά τα νούμερα είναι όντως τα αναμενόμενα.
Στο ρεπορτάζ της η «Σ» ήρθε σε επικοινωνία με πολλούς φορείς που εμπλέκονται καθ’οιοδήποτε τρόπο με τον τουρισμό στο νησί. Ενδεικτικό της κατάστασης φαίεται ότι είναι και η πίεση του Υπουργείου Ναυτιλίας προς τους εφοπλιστές να επανεκτιμήσουν την εκκίνηση των ακτοπλοϊκών τους δρομολογίων, κάτι που όπως μάθαμε ισχύει και για την Σαντορίνη, όπου σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες αναμένεται να επανέλθει στα δρομολόγια και το πλοίο «ΟΛΥΜΠΟΣ» περί τις αρχές ή τα μέσα Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Πολυτελή ξενοδοχεία.
Η υψηλή κατηγορία ξενοδοχείων (4 και 5 αστεριών), αυτά που ονομάζουμε πολυτελή καταλύματα (καλντέρα και small boutique hotels) είναι οι τουριστικές δομές που σύμφωνα με τη πρόβλεψη της εφημερίδας μας θα κινηθούν σε αρκετά καλό επίπεδο (60% του 2019). Κυρίαρχη «συνταγή» τους οι last minute (τελευταίας στιγμής) κρατήσεις των individuals (μεμονωμένων) τουριστών, κατά 70% με 80% περίπου, ενώ μόνο το υπόλοιπο ποσοστό θα κινηθεί με το παραδοσιακό τρόπο, ήτοι τις προκρατήσεις των αρκετών βδομάδων ή μηνών νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα allotment και commitment αποτελούν ιστορικό παρελθόν!
Ήδη είναι αρκετά τα καταλύματα πολυτελείας που θα ανοίξουν τις «ρεσεψιόν» τους στα μέσα με τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έχουμε συλλέξει κατά το ρεπορτάζ μας.

2) Μεγάλες μονάδων μαζικού τουρισμού.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν παραδοσιακά με τα μεγάλα γκρουπ. Δυστυχώς για τα μεγάλα γκρουπ και το Κινεζικό τουριστικό ρεύμα στο νησί, θα πράγματα κινούνται σε οριακά επίπεδα και δεν διαφαίνονται στοιχεία μέχρι στιγμή που δείχνουν ότι μπορούν αυτές οι μονάδες να αγγίξουν το προσδοκώμενο 60% που προαναφέραμε.

3) Κρουαζιέρα.
Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρούν επί του παρόντος οι μεγάλες εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς αρκετές εξ αυτών μπορεί να έχουν ανακοινώσει τα προγράμματά τους, ωστόσο, έχουν μεταφέρει για το τέλος της άνοιξης την επανεκκίνηση των δρομολογίων τους, με ανοιχτό το σοβαρό ενδεχόμενο περαιτέρω αναβολής έναρξης των ταξιδιών τους. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από σοβαρά πρακτορεία αλλά και περιοδικά του κλάδου και αποτελεί ένα λίαν δυσμενές τοπίο για όσους επιχειρηματίες στη Σαντορίνη βασίζουν την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην εν γένει κρουαζιέρα.

4) Ιντερνετικός τουρισμός-Τουριστικές παλτφόρμες.
Αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τη περσινή χρονιά με μόνη αλλά και σημαντική διαφορά, την επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν. Πέρσι οι πλατφόρμες τύπου AirBNB, Booking, κλπ άνοιξαν αρκετά αργά, ενώ φέτος διαφαίνεται ότι θα ξεκινήσουν να δίνουν κρατήσεις από τον Απρίλιο κι αν δεν έχει αλλάξει έως τότε κάτι σημαντικό όσον αφορά τα επιδημιολογικά και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εν κατακλείδι, η τουριστική κίνηση στο νησί αναμένεται να κινηθεί με βασικό πυλώνα τις last minute (τελευταίας στιγμής) κρατήσεις των individuals (μεμονωμένων) τουριστών στο συντριπτικό τους ποσοστό. Αυτά αλλάζει αντιστρόφως ανάλογα, τα δεδομένα του παραδοσιακού τρόπου διακίνησης του τουρισμού, όπου μέχρι το 2019 αυτή η «αγορά» δεν υπέρβαινε το 20% με 25%  περίπου, ενώ φέτος και  λόγω της πανδημίας θα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος».
Επίσης χαρακτηριστικό των αλλαγών που έχει επιφέρει ο κορονοιός είναι και η αλματώδη αύξηση του μέσου όρου του αριθμού διανυκτερεύσεων, όπου από το 2,54% που κινήθηκε το 2019, αναμένεται να ανέβει στις 7 περίπου διανυκτερεύσεις ανά τουρίστα.
Αυτός ο παράγοντας άλλους ευνοεί όπως παραδειγματικά αναφέρουμε τις εταιρίες rent a car και άλλους δεν τους ευνοεί, με το βασικότερο πλήγμα από αυτό το γεγονός να δέχεται ο ξενοδοχειακός τουρισμός, όπου λόγω των πολλών διανυκτερεύσεων, αναγκάζονται οι ξενοδόχοι να χαμηλώσουν τις τιμές τους, με εμφανή απώλεια στα έσοδα, ενώ τα έξοδα τους παραμένουν τα ίδια!

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως σε όλα αυτά είναι ο …. Αμερικάνος.
Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί ο μαζικός εμβολιασμός στα κράτη, θα αποφασιστεί και το πότε θα «ξεκλειδώσει» η Αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους πολίτες της, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Πάντως σύμφωνα με τις ισχύουσες προβλέψεις είναι κάτι που αναμένεται να ξεκλειδώσει γύρω στα τέλη Ιουνίου. Αν αυτό συμβεί, τότε η Σαντορίνη έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων περιοχών της χώρας, ή και ακόμα και των άλλων ανταγωνιστικών χωρών, αν κρίνει κανείς και τα άριστα μέχρι τώρα επιδημιολογικά μας δεδομένα.
Αυτό που επίσης αναδύεται από τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ότι όποτε και να επανέλθει ο Αμερικανικός τουρισμός, φαίνεται ότι μπορεί να έχει διάρκεια ακόμα και μέχρι τον μήνα Δεκέμβριο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε και την ολιγωρία της δημοτικής αρχής στα θέματα του τουρισμού. Είναι κάτι που έχουμε πολλάκις τονίσει το τελευταίο καιρό σε δημοσιεύματα. Δεν υπάρχει κανένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο, καμία ουσιώδη πρόταση από πλευράς δημάρχου / δήμου που να απομειώνει το χάσμα που δημιουργεί στο τουριστικό μας έσοδο η πανδημία.
Ακόμα και η τουριστική επιτροπή που ίδρυσε ο δήμαρχος πριν από ένα χρόνο με αυτό κυρίως το σκοπό, δεν έχει προβεί καν ούτε σε μια συνεδρίαση. Επιτροπή βιτρίνα!!
Το βάρος πλέον πέφτει στη συλλογικό επιχειρήν.
Σε αντιδιαστολή υπάρχουν αξιόλογα σωματεία που δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο του τουρισμού στο νησί μας, όπου τα προεδρεία τους έχουν έμπειρους τεχνοκράτες. Η συγκρότηση μιας επιτροπής που να εκπροσωπεί αυτά τα επαγγελματικά σωματεία πιότερο τώρα παρά ποτέ καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς οι έμπειροι αυτοί επιχειρηματίες έχουν όλα εκείνα τα εφόδια που δύνανται να προσφερθούν ως αρωγή στο δήμο προκειμένου να χαράξει μια καλύτερη τουριστική  πολιτική για το νησί. Είναι αυτονόητο ότι οι προτάσεις ενός τέτοιου διασυλλογικού οργάνου εγγυώνται άριστες εφαρμογές, που μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά ζητήματα της Σαντορίνης.

Σε κάθε περίπτωση, η ύφεση που το νησί διανύει τουριστικά αποτελεί ευκαιρία για γόνιμους διαλόγους και προτάσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την αδράνεια και την ολιγωρία που διαπιστώνεται τελευταίως.

 

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή