Συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Προστασία Ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά»
Για την άμεση λήψη μέτρων και την εφαρμογή πολιτικών προστασίας των νέων από τις συνέπειες του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ τάχθηκε μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ.
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Προστασία Ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις».
Eνα νομοθετικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να καλύψει τα σημερινά ελλείμματα πολιτικής στην προστασία των νέων από τις συνέπειες του καπνίσματος και του αλκοόλ, στην προστασία των μη- καπνιζόντων από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.
Ένα εγχείρημα, που αν μη τι άλλο δεν επιδέχεται άλλης αναβολής τη στιγμή που 650.000 καπνιστές και 80.000 παθητικοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους στην Ευρώπη ετησίως, όταν το 42% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 32%, όταν 3 στα 4 παιδιά στη Χώρα μας είναι παθητικοί καπνιστές, και ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι για πάνω από το 80% των περιπτώσεων καρκίνου στον πνεύμονα ευθύνεται το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα, η ελληνική Πολιτεία δε μπορεί να μένει απαθής.
Χρειάζεται να προχωρά στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο και περιορισμό του καπνίσματος. Να συμπληρώνει τα κενά από την ελλιπή εφαρμογή του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου του 2002, το οποίο συστηματικά καταστρατηγείται.
Σήμερα, οι καπνίζοντες εξακολουθούν να καπνίζουν ελεύθερα, στην πλειοψηφία των δημόσιων χώρων, σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας- χωρίς να ισχύει παντού ο επιβεβλημένος διαχωρισμός. Και αυτό, σε μια σύγχρονη κοινωνία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματος κάθε πολίτη στην προστασία της υγείας του.
Σήμερα, οι ανήλικοι μπορούν ανεξέλεγκτα να αγοράζουν προϊόντα καπνού. Και αυτό είναι, χωρίς υπερβολή, ένδειξη αδράνειας σε ένα βαθμό και από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά της Πολιτείας.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους, τη διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων, και σε χώρους υπηρεσιών υγείας, την πώληση και κατανάλωση προϊόντων καπνού στα internet caf? και σε κλειστούς χώρους άθλησης, την πώληση προϊόντων καπνού από αυτόματα μηχανήματα ή τη δωρεάν διανομή τους και την πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους.
Μαζί με την προστασία των εφήβων, το νομοσχέδιο μεριμνά για τα «παραγκωνισμένα» δίκαια των μη- καπνιζόντων
Απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων των ειδικά διαμορφωμένων χώρων για καπνιστές, καθώς και σε όλους τους χώρους αναμονής.
Απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στα καταστήματα παρασκευής και διάθεσης ποτών, φαγητών, γλυκισμάτων, γαλακτοκομικών, τα μικτά καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης, σε όλους τους σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Για την αποφυγή παραβάσεων εις βάρος των μη- καπνιζόντων, προβλέπει τη δημιουργία ειδικών χώρων για τους καπνίζοντες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυστηρά διαχωρισμένων από τον υπόλοιπο χώρο, ενώ για τα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τετραγωνικά, προβλέπει τη δυνατότητα αποκλειστικού χαρακτηρισμού – που θα περιλαμβάνεται στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
Παράλληλα η Κυβέρνηση προνοεί για την προστασία των ανηλίκων, που δυστυχώς -κατά την παγκόσμια τάση- καταναλώνουν αλκοόλ, και στη Χώρα μας, σε όλο και νεαρότερη ηλικία.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημονικού φορέα, το 17% των αγοριών και το 9% των κοριτσιών μεταξύ 15 και 20 ετών καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 10 φορές το μήνα Και αυτό, αναμφίβολα είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει.
Χρειάζεται έλεγχο και ρύθμιση. Αυτό επιχειρεί το παρόν σχέδιο νόμου, και απαγορεύει όχι μόνο την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ανήλικους, -κάτι που θεωρητικά ίσχυε μέχρι σήμερα- αλλά και την είσοδο, παραμονή και απασχόληση σε χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπου διατίθεται αλκοόλ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε, ότι παρόμοια μέτρα έχουν προταθεί και στο παρελθόν χωρίς ωστόσο να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Για την αποφυγή της μη- τήρησης των προβλεπόμενων, το παρόν νομοσχέδιο πραγματοποιεί δύο σημαντικά θεσμικά βήματα.
Πρώτον: Διαμορφώνει μηχανισμούς ελέγχου. Την Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, από την άμεση εποπτεία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με κύριες αρμοδιότητες την προώθηση και ανάπτυξη της έρευνας, και το συντονισμό προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο, για τον έλεγχο του καπνού και του αλκοόλ.
Την επιμόρφωση και υποστήριξη των εμπλεκομένων οργανισμών και φορέων σε δραστηριότητες ελέγχου του καπνού και του αλκοόλ.
Την παγκόσμια και περιφερειακή δικτύωση για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ.
Στο πλαίσιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας συστήνει τον Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ, ο οποίος επιφορτίζεται με την εποπτεία της εφαρμογής του παρόντος νομοσχεδίου, καθώς και της κείμενης σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Δεύτερον: Προσδιορίζει πιο αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του παρόντος.
Επιβάλει κατά περίπτωση υψηλά πρόστιμα, την προσωρινή ή και ακόμα και την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης που παρανομεί.
Δημιουργεί με άλλα λόγια, ισχυρά αντικίνητρα για τους δυνητικούς παραβάτες και υπόσχεται πιο αποτελεσματικά τη συμμόρφωση όλων με το νέο νομικό πλαίσιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Σε μια σύγχρονη και προοδευτική χώρα, οι υγειονομικές πολιτικές, είναι δείγμα πολιτισμού να περιλαμβάνουν κανονισμούς για την προστασία των μη- καπνιζόντων, των παιδιών και εφήβων, από πάσης φύσεως κινδύνους.
Το ζήτημα είναι, και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε όλοι, να γίνει κοινωνικό βίωμα ο σεβασμός στο συνάνθρωπο. Να μη θέλει ο ίδιος ο καπνιστής να καπνίζει δίπλα σε έναν μη- καπνίζοντα ή κοντά σε παιδιά.
Να είναι δεδομένο, ότι ο έμπορος δεν θα πουλήσει προϊόντα καπνού ή αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται κάτι συμπληρωματικό της πολύ σημαντικής νομικής προσέγγισης που επιχειρεί σήμερα με υπευθυνότητα και αίσθηση των κινδύνων το Υπουργείο Υγείας.
Χρειάζεται η παιδεία, που θα κάνει κάθε πολίτη, έναν υπεύθυνο φορέα κοινωνικών υποχρεώσεων. Αυτό, είναι κάτι, για το οποίο η Πολιτεία χρειάζεται συμμάχους.
Χρειάζεται τη συστράτευση των πολιτών και της οικογένειας, των κοινωνικών φορέων, των Κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης.
Ελπίδα μας, από την πλευρά της Κυβέρνησης, είναι η συστράτευση αυτή να γίνει πραγματικότητα. Να καλλιεργήσει την ευθύνη καθενός απέναντι στην υγεία ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Αυτή τη μέριμνα, σήμερα, δείχνουμε ότι την αναλαμβάνουμε.
Δείχνουμε έμπρακτα με το παρόν σχέδιο νόμου, ότι η προστασία της υγείας κάθε πολίτη ήταν και είναι σταθερή μέριμνα της υγειονομικής πολιτικής μας.
Σας ευχαριστώ”