ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, μετέβη το Σάββατο στο Ηράκλειο, όπου συμμετείχε στη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, με τους Βουλευτές, τους Νομάρχες, τους συνεταιριστές και τους συνδικαλιστές των αγροτών, στα γραφεία της ΕΑΣ Ηρακλείου, σχετικά με τα αιτήματα του αγροτικού πληθυσμού της Κρήτης.
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, απευθυνόμενος στον Υπουργό αφού τον καλωσόρισε, τόνισε ότι τα αιτήματα των Κρητικών αγροτών είναι δίκαια και πάνω από χρώματα και κόμματα.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξευτελιστική τιμή του λαδιού, που έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τη δυσμενή θέση των κτηνοτρόφων, αλλά και των σταφιδοπαραγωγών, που βλέπουν ότι η καλλιέργεια της σταφίδας εξελίσσεται σε εντελώς ασύμφορη ασχολία.Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι οι Κρητικοί αγρότες δεν είναι επαίτες, αλλά έχουν φτάσει σε αδιέξοδο βλέποντας την κατρακύλα των τιμών των αγροτικών προϊόντων και τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.
Το πρόβλημα το σημερινό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε βραχυπρόθεσμη βάση με τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και μακροπρόθεσμα, με την εκκίνηση ενός υπεύθυνου και ειλικρινούς διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν λόγο και ρόλο στο αγροτικό ζήτημα τόνισε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “Πρέπει να συζητήσουμε για σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων και αποφάσεων για συγκεκριμένα έργα με στόχο την ανάκαμψη της γεωργίας για να μην έχουμε κάθε χρόνο κινητοποιήσεις”.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην πρόταση της Νομαρχίας Ρεθύμνου για τη διεξαγωγή 4 θεματικών ημερίδων- 1 σε κάθε Νομό- και τη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου σε επίπεδο Κρήτης με θέμα το αγροτικό ζήτημα, πρόταση η οποία και έχει ήδη γίνει δεκτή από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα προχωρήσει και στην υλοποίησή αυτής.
Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Υπουργό, κ. Χατζηγάκη, ο κ. Παπαδάκης του επέδωσε εκτενές ενημερωτικό σημείωμα για τα αγροτικά ζητήματα του Νομού,
το οποίο αναφέρει τα εξής:
“Με αφορμή την κάθοδό σας στη Κρήτη για εξέταση των προβλημάτων των αγροτών και της Αγροτικής Ανάπτυξης του Νησιού, ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα που αφορούν στην πορεία της Αγροτικής Οικονομίας της Κρήτης αλλά και ειδικότερα στο Νομό του Ρεθύμνου.
Κύριε Υπουργέ,
- Η αγροτική οικονομία κυριολεκτικά αιμορραγεί και συρρικνώνεται.
- Οι τιμές των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, του πετρελαίου αλλά και η έλλειψη υποδομών συνεχώς επιβαρύνουν την αγροτική παραγωγή, συνθέτοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό.
- Οι μεσάζοντες και τα καρτέλ λυμαίνονται την παραγωγή αποκομίζοντας τεράστια κέρδη τα οποία και εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων σε βάρος των καταναλωτών και συμπιέζουν προς τα κάτω τα κέρδη των παραγωγών.
- Το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, παρουσιάζει συνεχή κάμψη.
- Οι αγροτικές οργανώσεις τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα θα έχουμε μαζική εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται η Κυβέρνηση να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας με τις πολιτικές της επιλογές στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο των επιλογών αυτών ζητώ κατ΄αρχή η κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου σας να γίνει ορθολογικά, με σχέδιο και με κριτήριο την ισόρροπη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποφευχθεί η ευκαιριακή κατανομή. Γι αυτό σας υπενθυμίζω το με αριθμ. 129/10-3-2009 κοινό έγγραφο των τεσσάρων Νομαρχών της Κρήτης και περιμένουμε την ανταπόκρισή σας.
Κύριε Υπουργέ,
Στη γενικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος του Νομού μας θα συμβάλλει αποφασιστικά κατ΄αρχήν η επίλυση και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, γι αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω ξανά προς το Υπουργείο σας αλλά πρώτη φορά συνολικά σε σας προσωπικά, ως νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα κυριότερα εξ αυτών:
1. «Μελέτη και έργα Φράγματος Πλατύ Ποταμού». Επίσπευση εκπόνησης των μελετών και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, από το 2003, για ταυτόχρονη εκπόνηση των μελετών αλλά και ταυτόχρονη κατασκευή των έργων που αφρούν τους 5 Δήμους των 2 νομών Ρεθύμνου & Ηρακλείου. Ένταξη του όλου έργου στην 4η προγραμματική περίοδο.
2. «Αξιοποίηση Φράγματος Ποταμών».Από τον ΟΑΔΥΚ έχει εκπονηθεί μελέτη για την επέκταση του κεντρικού αγωγού δικτύων άρδευσης Φράγματος Ποταμών έχει υποβληθεί δε στο Υπουργείο σας από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ και παρακαλούμε για την έγκριση της. Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα την σημερινή εποχή που ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι ορατός, πρέπει να προστατευτούν τα νερά του φράγματος (μελέτες παρεμβάσεων έχει ήδη ξεκινήσει ο ΟΑΔΥΚ) ώστε να αρδευτούν όσο περισσότερα στρέμματα γίνεται. Θεωρείται δε απαραίτητη η περίφραξη, η δενδροφύτευση και η συγκράτηση φερτών υλικών στον ταμιευτήρα του Φράγματος.
Η περιοχή δε γύρω του, πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει χώρο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής αγωγής. Σχετική πρόταση για ένταξή της περιοχής στην κοινοτική πρωτοβουλία LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας έχει υποβληθεί. Για παράδειγμα οι περιοχές Αρχαία Ελεύθερνα- -Αρκάδι – Ποταμοί – Αγ. Αντώνιος κλπ, μπορούν να αποτελέσουν μια διαδρομή που θα οδηγεί το τουριστικό ρεύμα προς την ενδοχώρα του Νομού και θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και ανοίγονται δρόμοι για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
3. «εκσυχρονισμός του αρδευτικού δικτύου των πηγών Κουρταλιώτηκατασκευάστηκε το 1967 και επέκτασή του προς Ροδάκινο».Το έργο αυτό αφορά στην ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου της μεγαλύτερης φυσικής πηγής στην Κρήτη. Με τον εκσυγχρονισμό θα γίνει μεγάλη εξοικονόμηση νερού και θα αρδευτούν επιπλέον 10.000 στρέμματα. Το κόστος του έργου εκτιμάται στο 1.500.000 ευρώ και η μελέτη που συντάσσεται από τον ΟΑΔΥΚ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
4. «Λιμνοδεξαμενές».Ο Δήμος Ανωγείων ζητά να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της ομώνυμης λιμνοδεξαμενής που αξιοποιείται για αρδευτικές αλλά και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής. Αναγκαία & Χρήσιμη επίσης θεωρείται και η κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών στις περιοχές Αλοϊδων, Πλατάνου, Ζωνιανών, Ακουμιανού ποταμού, Καλονυχτίου, Σισσών, Αγκουσελιανών που θα διασώσουν και θα αξιοποιήσουν όμβρια νερά κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.
5. «ΤΟΕΒ».Στο Νομό Ρεθύμνου λειτουργούν τέσσερεις ΤΟΕΒ (Αγ. Γαλήνης, Κουρταλιώτη, Επισκοπής, Βιζαρίου,), οι οποίοι χρειάζονται έμπρακτη στήριξη στο δύσκολο έργο τους, αυτό της διαχείρισης των υδάτων. Αρδεύουν 20.000 στρέμματα εξυπηρετώντας εκατοντάδες καλλιεργητές γης.
Τα αρδευτικά τους όμως που τροφοδοτούνται είτε από γεωτρήσεις, είτε από πηγές είτε από λιμνοδεξαμενές, έχουν καταστραφεί και χρειάζονται άμεση αποκατάσταση. Ενδεικτικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στον ΤΟΕΒ Αγ. Γαλήνης παρατηρούνται συσσωρευμένα και γενικευμένα προβλήματα αφού οι πυρκαγιές των τελευταίων πέντε ετών στην περιοχή κατέστρεψαν τις δύο γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το αρδευτικό δίκτυο.
Η μία αποκαταστάθηκε, απομένει όμως η αποκατάσταση της άλλης ώστε να λειτουργήσει ικανοποιητικά συμβάλλοντας εκτός των άλλων και στην κατάσβεση πυρκαγιών που παρατηρούνται κάθε χρόνο στην περιοχή αυτή. Εκτιμούμε ότι μία χρηματοδότηση της τάξης των 250.000 ευρώ προς το συγκεκριμένο ΤΟΕΒ θα εξαλείψει τα προβλήματα, αίτημα άλλωστε σχετικό, σας έχει υποβληθεί από το Νοέμβριο του 2007.
6. «Λειβάδια Ποσειδωνίας – Τεχνητοί ύφαλοι».Η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης είναι φτωχή σε αλιεύματα επομένως μια προσπάθεια προς τον εμπλουτισμό και την προστασία τους θα βοηθούσε την ανάπτυξη της αλιείας και της βιωσιμότητας του αλιευτικού επαγγέλματος. Ζητούμε την εκπόνηση μελέτης για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας (ROSIDONIA OCEANICA) και τη δημιουργία τεχνιτών υφάλων που εκτιμάται ότι θα τονώσουν σε αλιεύματα την θαλάσσια περιοχή.
7. «Πυρόπληκτες περιοχές».Με απόφαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου του Ν. Ρεθύμνου ζητήθηκε να κηρυχθούν πυρόπληκτες οι περιοχές των Δήμων Λάμπης, Φοίνικα και Κουρητών, επειδή πλήττονται κάθε έτος από πυρκαγιές. Για την αντιμετώπιση της ανάγκης προστασίας τους αλλά και αποκατάστασης των ζημιών, ζητούμε να γίνουν παρεμβάσεις για την ενίσχυση των περιοχών αυτών μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
8. «Καταβολή των ενισχύσεων που εκκρεμούν » και που αφορούν Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Γεωργούς, και βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ . Όπως επίσης και για την ενιαία ενίσχυση του 2008 που εκκρεμεί σε 1150 δικαιούχους στον νομό μας
9. «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κιτριάς» :
α) Να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα ανασύστασης – αναδιάρθρωσης της κιτριάς στην Κρήτη (όμοιο με αυτό που εξαγγέλθηκε το 2005 αλλά ακυρώθηκε) και
β) Να λάβει το κίτρο ονομασία προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχυθούν τόσο οι παραγωγοί του όσο και η επεξεργασία και εξαγωγή του.
Η Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης [ η οποία έχει υποβάλλει αναλυτικό σχετικό υπόμνημα] είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης των κίτρων το οποίο παράγεται κυρίως στο Νομό μας. Έχει εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για την επεξεργασία και εμπορία του (το 95% της παραγωγής του εξάγεται). Οι εργασίες της Ένωσης ακολουθούν φθίνουσα πορεία που οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής μετά την καταστροφή λόγω καιρικών συνθηκών το 2004 αλλά και λόγω έλλειψης κάθε μορφής προστασίας. Η φθίνουσα πορεία της Ένωσης σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα όπως
10. «Στελέχωση Υπηρεσιών».Το προσωπικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Ρέθυμνο δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των Αγροτικών Προγραμμάτων, όσο καλή θέληση και αν επιδεικνύει.
Ζητάμε σε όλες τις αποφάσεις έγκρισης προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προβλέπεται απασχόληση με σύμβαση προσωπικού, κυρίως Γεωτεχνικού, και να μας διατίθεται για να βοηθά στην εφαρμογή του κάθε προγράμματος, άσχετα με την όποια σταδιακή κάλυψη των οργανικών θέσεων που κάθε φορά ζητάμε αλλά εγκρίνεται με πολλή φειδώ.
11. Κατά την τελευταία επίσκεψή του κ Κοντού στα Χανιά παρουσία και των τεσσάρων Νομαρχών της Κρήτης υπογράφθηκε το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας με στόχο τη διάδοση της Κρητικής διατροφής στους επισκέπτες της και όχι μόνο. Πρόκειται για την ίδρυση μίας μη κερδοσκοπικής εταιρίας, με έδρα της το Ρέθυμνο, που θα πιστοποιεί και θα διασφαλίζει την ποιότητα των κρητικών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί, τυριά κλπ) τα οποία θα προσφέρονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης. Κατά τη συνάντηση, ζητήθηκε για το εγχείρημα αυτό και από τους τέσσερεις Νομάρχες της Κρήτης, οικονομική στήριξη με το ποσό των 200.000 ευρώ, αίτημα που υιοθέτησε ο προκάτοχος σας Υπουργός, προκειμένου η εν λόγω εταιρία να στηρίξει, να αναδείξει, και να αξιοποιήσει την Κρητική κουζίνα και τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών, των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας γενικότερα και περιμένουμε την υλοποίηση του.
Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλώ να εξετάσετε τα προβλήματα που σας γνωρίζω και ελπίζω η σημερινή κάθοδό σας στην Κρήτη, να συνοδευτεί με αποφάσεις που θα δώσουν ή θα δρομολογήσουν λύσεις στα περισσότερα από αυτά.
Εκτιμώ επίσης ότι είστε απόλυτα πεπεισμένος, όπως και εγώ, ότι η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τόσο του Ρεθύμνου όσο και του τόπου μας γενικότερα”.