Συνέτευξη Τύπου του πολιτευτή της Ν.Δ.
κ. Κωστή Σχοινά για το ΒΟΑΚ
Ο κ. Σχοινάς παραχώρησε συνέτευξη τύπου στις 16 Δεκεμβρίου 2008 στο πολιτικό του γραφείο στο Ρέθυμνο και σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη πορεία των μελετών του Β.Ο.Α.Κ. , ο οποίος κατά τη γνώμη του δεν προχωράει με καθόλου καλά βήματα.
Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της αυτοχρηματοδότησης η οποία όπως είπε, αποτελεί λύση στο πρόβλημα και αναφέρθηκε καυστικά για τους πολιτικούς φορείς που λειτουργούν αναρμόδια στην εξέλιξη αυτού του τεράστιας σημασίας έργου, για τη Κρήτη και το Ρέθυμνο. Παρακάτω αυτούσιος ο λόγος του κ. Κωστή Σχοινά όπως παραδόθηκε στα Μ.Μ.Ε.
“Ο βόρειος οδικός άξονας που διασχίζει ολόκληρη την Κρήτη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού μας και τον πολιτών του. Το μεγάλο αυτό έργο υποδομής συμβάλλει, 40 χρόνια τώρα, στην οικονομική πρόοδο της Κρήτης.
Όμως, το παράδοξο και προκλητικό είναι ότι το μεγάλο οδικό και αναπτυξιακό έργο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, καθώς δεν έχει γίνει ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του.
Ο ΒΟΑΚ δεν μπορεί να καλύψει εδώ και καιρό τις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών του Ρεθύμνου, των κατοίκων και των επισκεπτών. Ούτε να ανταποκριθεί στις παραγωγικές, εμπορικές, τουριστικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητές μας.
Και το χειρότερο, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης δεν παρέχει καμία ασφάλεια στους εκατοντάδες οδηγούς που καθημερινά τον διασχίζουν. Έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για 130 πολίτες ετησίως.
Το ζήτημα του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει, εδώ και πολλά χρόνια, η Κρήτη και ειδικά ο νομός μας. Επιβεβαιώνει ότι η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Δεν μετέχουν στο μέρισμα ανάπτυξης και ευημερία της χώρας.
Κυρίες και κύριοι,
Θεωρώ ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου και τον πολιτών του τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΒΟΑΚ. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη του νομού μας, για την ανάπτυξη της Κρήτης.
Υπεύθυνοι είμαστε όλοι, και κυρίως οι θεσμικοί εκπρόσωποι, για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που συμβαίνουν στο νομό μας. Τολμώ να πω, ότι είμαστε όλοι συνένοχοι. Πόσους νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε ακόμη για να καταλάβουμε το αυτονόητο;
Οι σημερινές αυξημένες ανάγκες του νομού μας και των πολιτών του δεν καλύπτονται από έναν οδικό άξονα που σχεδιάστηκε πριν 40 χρόνια και κατασκευάστηκε πριν 30.
Χρόνια τώρα, όλοι μας εδώ στο Ρέθυμνο, ακούμε ανέξοδες υποσχέσεις και χωρίς αντίκρισμα δεσμεύσεις, είτε από την Πολιτεία είτε από τους τοπικούς φορείς.
Χρόνια τώρα όλοι μας εδώ στο Ρέθυμνο ακούμε για το μεγάλο αυτό έργο που χρηματοδοτείται τη μια από Β΄ΚΠΣ, την άλλη από το Γ΄ΚΠΣ και τώρα από το ΕΣΠΑ.
Ακούμε, επίσης, για μεγάλα ποσά που υποτίθεται ότι διατίθενται για μελέτες και για έργα αναβάθμισης. Η πραγματικότητα όμως έρχεται και μας προσγειώνει. Ο ΒΟΑΚ παραμένει η μεγάλη πληγή για το Ρέθυμνο, για την Κρήτη. Ο ΒΟΑΚ είναι η μεγάλη πληγή για την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, η μεγάλη πληγή για τους ίδιους τους πολίτες που βιώνουν ως εφιάλτη τη μετακίνησή τους σε αυτόν.
Κυρίες και κύριοι,
Όλοι εμείς, που μένουμε εδώ στο Ρέθυμνο γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων για πολλά ζωτικά και καίρια θέματα που αφορούν το νομό μας.
Αλήθεια τι να πρωτοθυμηθούμε;
Την εξαφάνιση του Ρεθύμνου από το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο;
Την ακτοπλοϊκή απομόνωση του νομού μας;
Την απουσία του από τα αναπτυξιακά και κοινοτικά προγράμματα δράσης;
Την εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου του τόπου μας;
Την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα οξυμμένα κρούσματα βίας;
Δυστυχώς και τολμώ να το πω- το Ρέθυμνο έχει γίνει συνώνυμο της απραξίας, της αδράνειας, της αναποτελεσματικότητας, της απουσίας ενός σοβαρού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου.
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα – η θλιβερή πραγματικότητα.
Όσοι από την αποκαλούμενη πολιτική τάξη δεν το βλέπουν, εθελοτυφλούν ή στρουθοκαμηλίζουν, περιοριζόμενοι στην απόλαυση των προνομίων που τους παρέχει η αιρετή ή η δοτή εξουσία τους. Και αναφέρομαι σε όλους, διότι όλοι είναι υπόλογοι για την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση, την υστέρηση του Ρεθύμνου.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;
Τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χρηματοδότηση και εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για το συνολικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμισης του ΒΟΑΚ;
Τις ανέξοδες διακηρύξεις του Περιφερειάρχη ότι αποτελεί πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κρήτης;
Την ανούσια φλυαρία και τη στείρα αντιπολίτευση της Αυτοδιοίκησης -Νομαρχιακής και Τοπικής – που εγκαλεί την Πολιτεία, γενικά και αόριστα;
Αλήθεια, πιστεύουν οι εκπρόσωποί μας ότι όλα αυτά είναι πιστευτά από τους Ρεθυμνιώτες;
Εχουν τη γνώμη ότι δημιουργώντας εικονικές πραγματικότητες ή καταφεύγοντας σε αντιπολιτευτικές κορώνες, μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους;
Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται; Σε λωτοφάγους ή σε πολιτικά ευνουχισμένους πολίτες;
Ας σταματήσουν επιτέλους το θέατρο του παραλόγου.
Ας το αντιληφθούν οι σκηνοθέτες και η θιασάρχες αυτής της κακοστημένης παράστασης: Στο έργο αυτό οι πολίτες δεν θα γίνουν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι.
Ας το καταλάβουν οι περιώνυμοι αιρετοί και δοτοί εκπρόσωποι: Η αριστοφανική εκδοχή της πολιτικής έχει τα όριά της. Και το κυριότερο από όλα εκθέτει τους εμπνευστές της.
Κυρίες και κύριοι,
Αν πράγματι θέλουμε να βγάλουμε το Ρέθυμνο από το φαύλο κύκλο της απραξίας, της ανικανότητας, της αδράνειας, οφείλουμε όλοι μας να δράσουμε και να αντιδράσουμε.
Οφείλουμε να δούμε τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του νομού μας στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Οφείλουμε να διατυπώσουμε ένα ρεαλιστικό, εφικτό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανάπτυξης και όχι άλλη μία από τις πολλές, παραπεταμένες και ξεχασμένες, μελέτες στα συρτάρια των υπευθύνων.
Οφείλουμε να αποκαλύψουμε στο λαό του Ρεθύμνου την αλήθεια, λέγοντας ποιο είναι το ακριβές κόστος της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ.
Οφείλουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες της Πολιτείας να το χρηματοδοτήσει.
Οφείλουμε να δώσουμε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στην επίτευξη των στόχων μας.
Οφείλουμε να μελετήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ.
Αλήθεια, γιατί οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παλινδρομούν σε ξεπερασμένες πολιτικές φόρμουλες, ζητώντας από το κράτος και την Πολιτεία να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα;
Αναρωτιέμαι, ντρέπονται για τα έργα που υλοποίησαν ως κυβέρνηση την 8ετία 1996-2004; Ή μετά την απώλεια της εξουσίας, έριξαν το ανάθεμα στην ανάγκη αυτοχρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής; Δεν ήταν έργα αυτοχρηματοδοτούμενα η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Αττικής Οδός, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Εγνατία Οδός; Γιατί εδώ στο Ρέθυμνο παλινδρομούν σε ξεπερασμένες πολιτικές που οι ίδιοι με τις πράξεις τους τις είχαν στο παρελθόν αποδοκιμάσει;
Κυρίες και κύριοι,
Αν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι για τον τόπο μας οφείλουμε να δούμε με ποιο τρόπο και με ποια μέθοδο θα υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομής, τα μεγάλα έργα ανάπτυξης που έχουν ανάγκη το Ρέθυμνο που έχουν ανάγκη οι πολίτες του.
Ας σταματήσουμε επιτέλους να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και ας απαντήσουμε με ποιους πόρους, με ποια μέσα μπορεί να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ.
Στην εποχή μας, στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης με τα αυστηρά δημοσιονομικά περιθώρια, είναι ανάγκη να θυμηθούμε τη γνωστή ρήση: «σημασία δε έχει τι χρώμα έχει η γάτα, αλλά αν μπορεί να πιάσει ποντίκια».
Γι? αυτό πιστεύω ότι είναι ανάγκη εδώ και τώρα οι επίσημοι φορείς του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Πολιτεία να υιοθετήσουν το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης για την αναβάθμισή ολόκληρου του ΒΟΑΚ.
Η αυτοχρηματοδότηση είναι μια επιλογή που μπορεί να δώσει λύση στη μεγάλη εκκρεμότητα του ΒΟΑΚ.