Ταμπέλες αλά Μπανγκλαντές στον Αθηνιό.
- Κακέκτυπο του LasVegas ο Αθηνιός.
- Καταγγελίες υπάρχουν, αποτελέσματα όχι.
- Ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας.
- Το μέγιστο επιτρεπτό είναι μόνο μία ταμπέλα 1,20 μ Χ 0,80 μ για κάθε κατάστημα/επιχείρηση.
του Βασίλη Κασιμάτη
Και ενώ πριν 3 μήνες είχαμε αναφερθεί και στο ίδιο θέμα στα πλαίσια ενός ευρύτερου ρεπορτάζ που τότε προκάλεσε μεγάλη αίσθηση: «Όργιο ανομία στο λιμάνι Σαντορίνης», η κατάσταση αντί να βελτιωθεί χειροτέρεψε σε υπέρ-πολλαπλάσιο βαθμό, ως αποδεικτικό της αδιαφορίας του δήμου, ως ένδειξη ενοχής του λιμενικού ταμείου, ως ολιγωρία του ίδιου του δημάρχου Σαντορίνης.
Ο λόγος για τις ταμπέλες των επιχειρήσεων στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.
Θα θυμηθούμε το ρητό «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ανέβει στο κρεβάτι». Όταν τα φώναζαν αρκετοί συμπολίτες μας τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος αδιαφορούσε. Όταν τα καταγγείλαμε εμείς ως εφημερίδα προ τριμήνου, τα ίδια και χειρότερα. Έτσι λοιπόν αφού οι επιχειρηματίες που παρανομούσαν τοποθετώντας μεγάλες ταμπέλες στα γραφεία τους με σκοπό την παράνομη άγρα πελατείας, είδαν ξαφνιασμένοι ότι ουδείς τους ενοχλούσε, φρόντισαν και μεγάλωσαν τις ταμπέλες που σήμερα πλέον θυμίζουν πλατείες, αφού κάποιες ξεπερνούν και τα 25 τετραγωνικά μέτρα!!! Χώρια που ένας συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει τοποθετήσει περιμετρικά μιας τεράστιας γιγαντο-ταμπέλας ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 41 τεράστιους προβολείς δεκάδων χιλιάδων watt συναθροιστικά που όταν ανάβουν όλοι μαζί ο Αθηνιός ξεχωρίζει από τους διαστημικούς δορυφόρους, χώρια που θα πρέπει να «γονατίζει» και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο! Και άσε τους καπεταναίους να παραπονιούνται που δεν μπορούν να δουν τον ντόκο για να «δέσουν» το βράδυ από το εκτυφλωτικό φωτισμό.
Εύλογη και η οργή των συμπολιτών που ενίοτε διατυπώνεται με απρεπή εκφορά λόγου: «τι είναι αυτά ρεεε!»
Σε άλλο κτίριο, ο ίδιος επιχειρηματίας έχει σηκώσει τριώροφη παράνομη σιδερένια κατασκευή στην οποία έχει τοποθετημένες 3 τεράστιες ταμπέλες, την μία πάνω στη άλλη και θυμίζουν τις γκρίζες και τρομακτικές εικόνες από το πύργο της Βαβέλ. Τα ίδια σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις είτε πρόκειται για γραφεία, είτε για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού πλέον ο ένας προσπαθεί να «ταπώσει» τον άλλον προκειμένου να φανεί περισσότερο στους τουρίστες, ενδεικτικό μιας κατάστασης που απέχει έτη φωτός από το πολιτισμό που πρωθυπουργός ζήτησε να προάγουμε ως νησί κατά την προ ημερών επίσημη επίσκεψή του.
Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, μοναδική εξαίρεση αποτελεί το εστιατόριο «Spartakos» που τηρεί το γράμμα του νόμου και έχει περιοριστεί στη μία ταμπέλα σύμφωνα με τα μέτρα που επιτρέπονται ακριβώς.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε στους αξιωματικούς του λιμεναρχείου ότι οι τέτοιες καταγγελίες σε έντυπη εφημερίδα αποτελούν … καταγγελίες. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές φορές ακούμε από στόματα αξιωματούχων ότι για να ενεργήσουν πρέπει να γίνει καταγγελία. Ενημερώνουμε λοιπόν για εκείνος που τυχόν δεν γνωρίζουν ότι άρθρα των έντυπων εφημερίδων είναι τα μόνα δημοσιογραφικά στοιχεία που αδιαμφισβήτητα αναγνωρίζει η ποινική και αστική δικονομία και τα εξετάζει παγίως στις ακροαματικές διαδικασίες. Επομένως αποτελούν το δίχως άλλο, καταγγελίες!
Ο πρώην δήμαρχος κατά των «νοικαρέων» του!!!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο πρώην δήμαρχος κ, Νίκος Ζώρζος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων στο λιμάνι έχει στραφεί νομικά εναντίον των εκμισθωτών του για τα θέματα ταμπελών και φωτισμού.
Πιο συγκεκριμένα και προς τιμήν του (!)προχώρησε σε εξώδικο εναντίον του νοικάρη του, ενώ ταυτόχρονα από ότι ο ίδιος μας ανέφερε, ενημέρωσε και τον αντιδήμαρχο κ. Γρηγόρη Μαντούση, για να πράξει τα δέοντα και να επιβάλλει το νόμο «ξηλώνοντας» τις αυθαίρετες αυτές παράνομες γιγαντο-κατασκευές.
Συνεπώς το οικείο λιμεναρχείο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται προκειμένου να εκτελέσει το έργο του. Δήμος και Λιμενικό Ταμείο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ (!!!) να επιβάλλουν την ισονομία και το δίκαιο.
Άλλωστε και καταγγελία να μην υπήρχε, το λιμεναρχείο μπορεί να προχωρήσει αυτεπαγγέλτως ζητώντας απλά και μόνο την αρωγή του λιμενικού ταμείου ως φορέα διαχείρισης του λιμανιού που ούτως ή αλλιώς ανήκει μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας, στο Ελληνικό Δημόσιο απευθείας. Με μια απλή βεβαίωση από το Λιμενικό Ταμείο, για τα όσα ισχύουν νομικά, οι αξιωματικοί της λιμενικής αρχής προχωρούν με fast track διαδικασίες στην εξυγίανση του Αθηνιού.
Η ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Αυτά αναφέραμε μεταξύ αρκετών άλλων και στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη κατά την συνάντηση που είχαμε προ ημερών στο Νομίκειο Συνεδριακό Κέντρο μετά το πέρας της ομιλίας του Πρωθυπουργού και αφού του παραδώσαμε ιδιοχείρως το προ τριμήνου τεύχος της εφημερίδας μας με το επίμαχο πρωτοσέλιδο «Όργιο ανομία στο λιμάνι Σαντορίνης», για το οποίο ο ίδιος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, και αφού διασφάλισε από τους παρευρισκόμενους ότι ο τίτλος δεν έχει κανένα σημείο υπερβολής.
Σε ερώτηση μάλιστα του υπουργού γιατί δεν το πήρε στα χέρια του νωρίτερα, εμείς απαντήσαμε, ότι θεωρούμαι καθήκον μας να δίνουμε τον χρόνο στη τοπική αυτοδιοίκηση να ενεργεί μετά τα καταγγελτικά δημοσιεύματα. Όμως ο χρόνος εξαντλήθηκε και αφού ούτε ο Δήμαρχος, ούτε και ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου έπραξαν το παραμικρό, εμείς κάναμε το αυτονόητο. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι γνωστός δικηγόρος που έτυχε να ακούσει τη συζήτηση ανέφερε ότι αν δήμαρχος και πρόεδρος Λ.Τ. αδιαφόρησαν τόσους μήνες σε ένα τέτοιο «δεμένο» ρεπορτάζ, αυτό δύναται να ενέχει εις βάρος τους σοβαρότατες νομικές ευθύνες!
Τι λέει ο νόμος
Η κάθε επιχείρηση στον Αθηνιό σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έχει το δικαίωμα να αναρτήσει επί του κτιρίου της ΜΟΝΟ μία ταμπέλα μήκους 1,20 μέτρου και ύψος 0,80 εκατοστών. Επίσης δικαιούται να έχει έξω από τη κεντρική είσοδο της επιχείρησης μια δεύτερη ταμπέλα με τη μορφή «πινακίδας σε βάση» (stand) ύψους 1,50 μέτρου και πλάτους 0,80 εκατοστών. Οτιδήποτε πέραν από αυτά είναι παράνομο και αφαιρείται με συνοπτικές διαδικασίες, είτε από το λιμεναρχείο, και το λιμενικό ταμείο. Εξυπακούεται ότι και οι δύο φορείς δύνανται να προβαίνουν ταυτόχρονα και στην βεβαίωση διοικητικών προστίμων.
Για τον δε παράνομο φωτισμό ο νόμος είναι ξεκάθαρος χώρια που και το πολεμικό ναυτικό εδώ είναι λίαν αυστηρό σε τέτοιες πρακτικές εντός των χερσαίων ζωνών λιμένων.
Παράνομη άγρα πελατείας
Ευκαιρίας δοθήσεις, θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά προς το λιμεναρχείο, την απαράδεκτη συμπεριφορά επιχειρηματιών στα σοβαρά νομικά αδικήματα, όπως αυτά της παράνομης άγρας και της «κλοπής μεταφορικού έργου». Την Δευτέρα 15 Ιουνίου πρεμιέρα της τουριστικής σαιζόν, που 2 μόλις μέρες νωρίτερα και προς τιμή μας, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός με τη μισή κυβέρνηση στο πλευρό του, βρεθήκαμε στο λιμάνι του Αθηνιού για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Κατά την μεσημβρινή ώρα άφιξης του Blue Star αμέτρητα παράνομα «καμάκια» αλώνιζαν παρανόμως ανενόχλητα ανάμεσα στο κόσμο, όπως δείχνει και η συνημμένη φωτογραφία που απεικονίζει ένα από τα καμάκια «επί τω έργω» την ίδια ημέρα!
Δεν θα επεκταθούμε, οι αξιωματικοί του λιμεναρχείου ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και αναμένουμε αποτελέσματα, καθώς … η σαιζόν ξεκίνησε!
Εν κατακλείδι, δεν είναι δυνατόν σε όλο το νησί να τηρούνται τα προβλεπόμενα στα όσα σχετίζονται με τις ταμπέλες, η αστυνομία να επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στους παράνομους και στο Λιμάνι του Αθηνιού να επικρατεί παγίως η αναρχία με τις παράνομες γιγαντο-ταμπέλες να έχουνε μετατρέψει την βασικότερη πύλη εισόδου του δημοφιλέστερου προορισμού της επικράτειας, το λιμάνι της Σαντορίνης, σε κακέκτυπο του Las Vegas.