ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠΕΣΗΜΑΝΑΝ ΑΡΧΕΣ & ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Ευρεία Συνάντηση αναφορικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Νομού, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νομαρχιακό Μέγαρο, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, στην οποία είχαν προσκληθεί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δημοτικές αρχές, συνεταιριστικές οργανώσεις, επιμελητήρια, συνδικαλιστικοί φορείς του Νομού και αρμόδιες Υπηρεσίες.
Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο τη συζήτηση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου του Νομού μας και τη συναπόφαση για το σχεδιασμό των βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων δράσεων και των τρόπων επίλυσης των προβλημάτων αυτών.
Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, ανέφερε τα εξής:
“Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ανέδειξαν την σημερινή κακή κατάσταση και το δυσοίωνο μέλλον της γεωργίας γενικώς ? στην Ευρώπη, την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ρέθυμνο. Σήμερα δεν πρέπει να κουβεντιάσουμε τα αιτήματα των αγροτών που βραχυπρόθεσμα μόνο θα τους ανακουφίσουν. Για αυτά έχουμε τοποθετηθεί όλοι και με απόφαση ομόφωνη του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει σταλεί στον Υπουργό Γεωργίας το συμπέρασμα των αποφάσεων αυτών. Πρέπει να συζητήσουμε για τον σχεδιασμό των δράσεων, των ενεργειών και των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στα διάφορα επίπεδα ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης της γεωργίας και βελτίωση της κατάστασης των αγροτών μας για να μην έχουμε κάθε χρόνο κινητοποιήσεις, εξεγέρσεις. Πρέπει να ανοίξουμε διάλογο ειλικρινή, υπεύθυνο, δημοκρατικό, όλοι όσοι έχουμε λόγο και ρόλο στο αγροτικό ζήτημα [ αγρότες, συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, παραγωγικές τάξεις, επιστήμη, Αυτοδιοίκηση, κεντρικό και περιφερειακό κράτος, βουλευτές, πολιτικές δυνάμεις, κεντρική εξουσία.
Στα αίτια της κρίσης συμπεριλαμβάνονται το χαμηλό εισόδημα που συνεχώς και συρρικνώνεται, οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές των προϊόντων, η μείωση των εισροών (επιδοτήσεων) από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού και καταβολής, η μειωμένη ζήτηση και κατανάλωση ντόπιων προϊόντων λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων. Η μικρή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Το υπερβολικό-απαγορευτικό κόστος των συντελεστών παραγωγής, κεφαλαίου, εργασίας και ιδιαίτερα των εφοδίων [λιπασμάτων, φαρμάκων, βιολογικών εφοδίων], των εξοπλισμών, των μηχανημάτων, των καυσίμων κλπ. Όπως επίσης και οι επιπτώσεις από την παγκοσμιοποίηση με τις μεγάλες ανακατατάξεις και κοσμογονικές αλλαγές σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, τεχνολογικό επίπεδο.
Ο πρωτογενής τομέας παραμένει να είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νομού και της Κρήτης όλης. Στηρίζει την οικονομία, την απασχόληση και τους άλλους τομείς της οικονομίας του τόπου. Συνδέεται με τον πολιτισμό μας χιλιετηρίδες τώρα, την παράδοσή μας, την υγιεινή διατροφή μας, το περιβάλλον μας.
- εκμεταλλεύσεις ο συνολικός αριθμός των ασχολουμένων με την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγική διαδικασία σύμφωνα με τις επιδοτήσεις ανέρχονται σε 25.000. Οι συστηματικές όμως γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις – μικρές & μεγάλες – δεν ξεπερνούν τις 8.000.
Μέχρι το 1981 [έτος εισόδου στην ΕΕ-ΕΟΚ] ο αγρότης [γεωργός και κτηνοτρόφος] στήριζε το εισόδημά του στην παραγωγή του, ενισχυμένη ενίοτε με την όποια χαλαρή κρατική παρέμβαση. Από τότε μέχρι σήμερα, χρόνο με τον χρόνο, το εισόδημά του προέρχεται κατά 60% και πλέον από τις επιδοτήσεις. Δηλαδή όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις [2013] το εισόδημα θα περιοριστεί στο 40% του σημερινού. Αρχικά η όποια ενίσχυση συνδεόταν με την παραγωγή ?την ποσότητα δηλαδή και μέχρι το 2005 που ολοκληρώθηκε η νέα ΚΑΠ.
Το βάρος μας πρέπει να δοθεί στην παραγωγική διαδικασία. Η γεωργία στην Κρήτη πολλές χιλιετηρίδες έθρεψε τους Κρητικούς (υγιεινά), επέζησε, άνθισε, δημιούργησε πολιτισμό από την παραγωγική διαδικασία με την τότε πρωτόγονη τεχνογνωσία και τεχνολογία. Χωρίς επιδοτήσεις και βοήθειες. Δεν είναι λοιπόν σωστό και δυνατόν σε 30 μόλις χρόνια να γίνουν τέτοιες ανατροπές και ανακατατάξεις, να συρρικνωθεί και να περιθωριοποιηθεί ένας τέτοιος σημαντικός τομέας.
Πρέπει να αυξήσουμε την Παραγωγικότητα, να μειώσουμε το κόστοςπαραγωγής, να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότηταγια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Πρέπει να επισημάνουμε, στοχεύσουμε, συναποφασίσουμε και προτείνουμε σε πολλούς αποδέκτες συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένες ενέργειες, μέτρα και έργα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ενδεικτικά προτείνω :
- Βελτίωση των υποδομών αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου με συγκεκριμένα έργα όπως φράγμα Πλατύ ποταμού, 5 λιμνοδεξαμενές [ Αλλόιδες, Πλάτανος, Ζωνιανά, Καλονύκτη, Ακουμιανός ποταμός ], εκσυγχρονισμός αρδευτικού Κουρταλιώτη
- Βελτίωση των υποδομών μεταποίησης και ιδιαίτερα τυποποίησης ? συσκευασίας ελαιόλαδου.
- Βελτίωση υποδομών σφαγείου.
- Ενεργοποίηση των ιδρυμάτων αγροτικής έρευνας [ΕΘΙΑΓΕ], του ΤΕΙ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και να ασχοληθούν με εφαρμοσμένη έρευνα, χρήσιμη στην παραγωγική διαδικασία
- Επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας, των Δήμων και του Υπουργείου Γεωργίας τοπικά και ενεργοποίησή τους για να διαχυθεί η σύγχρονη γνώση, τεχνογνωσία & τεχνολογία στους αγρότες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο αγροτικός παραγωγικός ιστός.
- Αποφάσεις από το Υπουργείο Γεωργίας για απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων των επενδυτικών πρωτοβουλιών των αγροτών.
- Κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Γεωργίας ορθολογικά, με σχέδιο και με κριτήριο την ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
- Οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους ως επιχειρηματία και μαζί με τους φορείς τους να μεγιστοποιήσουν την παρέμβασή τους στην αγορά. Πρέπει να στοχεύσουν στην εμπορία της παραγωγής τους και να μη εγκαταλείπουν το προϊόν τους στο χωράφι αλλά να το «συνοδεύουν» μέχρι το ράφι του Σούπερ Μάρκετ. Έτσι θα περιορίσουν τον παρασιτικό ρόλο των περίφημων καρτέλ των διαφόρων προϊόντων μειώνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού/καταναλωτού.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματα αυτού δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργούν ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και ως μέσον προώθησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Το αγροτικό ζήτημα είναι πάνω από χρώματα και κόμματα”.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Ειδικός Συνεργάτης του Νομάρχη, κ. Μανώλης Αρχοντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της γεωργοκτηνοτροφίας και προχώρησε στην πρόταση για μια δέσμη 10 μέτρων, που θα βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σχετική εισήγηση, στην οποία έγινε εμπεριστατωμένη αναφορά στο παρελθόν και στο μέλλον της Γεωργίας, έκανε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, κ. Νίκος Μπιρλιράκης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κιτρένωσης, κ. Νίκος Φραγκιαδάκης. Τοποθετήσεις έγιναν στη συνέχεια από τους παρευρισκόμενους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των αγροτών, συνεταιριστών και λοιπών φορέων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του δημόσιου διαλόγου και εξέφρασαν την ευχή να συνεχιστεί το ενδιαφέρον των αιρετών εκπροσώπων του Νομού καθώς και των αγροσυνεταιριστών προκειμένου να δοθεί λύση στο χρονίζον πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του Νομάρχη Ρεθύμνου να κατατεθεί στον Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης πρόταση για τη διεξαγωγή 4 ημερίδων (1 σε κάθε Νομό) με θεματικές για την κτηνοτροφία, την ελαιοπαραγωγή, την αμπελουργία και τα κηπευτικά.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει και την υλοποίηση από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης ενός Συνεδρίου, που θα συνθέσει τα συμπεράσματα των παραπάνω ημερίδων, παρουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Επιστήμης και των παραγωγικών τάξεων, προκειμένου να χαραχτεί από κοινού η πολιτική που αφορά στη γεωργοκτηνοτροφία της Κρήτης.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου θα οργανώσει ομάδες δουλειάς, αποτελούμενες από ειδικούς των διαφόρων τομέων γεωργικής δραστηριότητας, προκειμένου να εργαστούν για την οριοθέτηση των επιμέρους πολιτικών, που πρέπει να εφαρμοστούν σε κεντρικό επίπεδο.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι:
Ηλίας Λαμπίρης, Βουλευτής Ρεθύμνου
Εμμανουήλ Παπυράκης, Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου
Ζωή Σιταρένιου ? Μπριλλάκη, Αντινομάρχης
Γιάννα Κεφαλογιάννη ? Μπιρλιράκη, Αντινομάρχης
Μανώλης Μανωλακάκης, Πρόεδρος ΤΕΔΚ
Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης
Στέφανος Σημαντήρας, Δήμαρχος Κουρητών
Γιάννης Ταταράκης, Δήμαρχος Λάμπης
Μανώλης Μαστορογιαννάκης, Δήμαρχος Φοίνικα
Αντώνης Πατεράκης, Δήμαρχος Νικ. Φωκά
Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων
Εκπρόσωποι των λοιπών Δήμων
Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κωστής Σχοινάς, Υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου
Νίκος Μπιρλιράκης, Πρόεδρος ΕΑΣΡ
Ο Πρόεδρος, Ζαχαρίας Κουκουλάκης,και το ΔΣ του ΟΑΣΝΡ
Νίκος Φραγκιαδάκης, Πρόεδρος Κιτρένωσης
Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Μοσχάκης, και το ΔΣ του Συλλόγου Κτηνοτρόφων
Υπηρεσιακοί παράγοντες
Αγροκτηνοτρόφοι