free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Το κρίσιμο θέμα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά




Για το κρίσιμο θέμα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, όπως και του Ρεθύμνου, επανήλθε στις 10.12.08 με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης.  Η προηγούμενη ερώτηση, στην οποία δεν είχε λάβει ικανοποιητική απάντηση,  είχε υποβληθεί στις 23.9.08.

 

Στην τελευταία ερώτηση, ο βουλευτής μεταξύ άλλων ρωτούσε τον Υπουργό:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού που αποχώρησε κατά τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007 και 2008;
  2. Σε ποιες  Νοσηλευτικές Μονάδες έχουν αναλάβει υπηρεσία οι 9.000 νοσηλευτές, ανά Περιφέρεια και ανά Νομό;
  3. Πρόκειται για μόνιμο προσωπικό ή αφορά και προσωπικό που έχει προσληφθεί με συμβάσεις έργου;
  4. Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε ποιες ακριβώς Νοσηλευτικές Μονάδες θα τοποθετηθούν οι 5.500 νοσηλευτές οι θέσεις των οποίων θα προκηρυχθούν, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού, τον προσεχή Ιανουάριο;
  5. Πώς εξηγεί το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2009 έχουν εγγραφεί ποσά που αντιστοιχούν σε δαπάνες για 700 Νοσηλευτές;

 

Με το με αριθμό 167680/31.12.08 έγγραφό του, ο Υφυπουργός Υγείας, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης – δηλαδή τις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2009 – απλώς επισυνάπτει τα πρακτικά της σχετικής συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15.12.08, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος Υπουργός εξήγγειλε για άλλη μια φορά την πρόσληψη τουλάχιστον 5.500 νοσηλευτών εντός των ετών 2009-2010.

 

Όσον αφορά όμως το πρώτο θέμα, δηλαδή τα ζητούμενα στοιχεία για τις 9.000 προσλήψεις που το Υπουργείο υποστηρίζει ότι έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη τετραετία, για άλλη μια φορά η απάντηση είναι ότι το Υπουργείο δεν διαθέτει αναλυτικά στοιχεία ούτε στατιστική ανάλυση των δεδομένων, διότι η ανάπτυξη του υγειονομικού χάρτη της χώρας βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Δηλώνει δε εκ νέου ότι τα στοιχεία θα προσκομισθούν, μόλις συγκεντρωθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

Όταν η ηγεσία ενός Υπουργείου δεν γνωρίζει τι προσωπικό προσλαμβάνει και σε ποιες νοσηλευτικές μονάδες  το έχει τοποθετήσει, πως μπορεί ο απλός πολίτης να έχει θετική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας ενός Υπουργείου;

 

Η αξιοπιστία του Υπουργού τραυματίζεται και  δεν είναι μόνο στο θέμα των προσλήψεων. Το ίδιο ισχύει και για την συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε υποσχεθεί  ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα ετίθετο σε ισχύ, καθώς επίσης και ότι θα είχε λυθεί το θέμα των εφημεριών.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις των χρεών των Νοσοκομείων που μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2008 θα είχε εξοφλήσει  το 30% των  χρεών των Νοσοκομείων (του συνόλου των 5,5 δις Ευρώ) κάτι που επίσης δεν έγινε και οι προμηθευτές σταματούν από 15/1/2009 να εφοδιάζουν με υλικά τα Δημόσια Νοσοκομεία.

 

Δεδομένου ότι δεν είναι η μοναδική φορά που το Υπουργείο είτε δεν διαθέτει στοιχεία είτε αποφεύγει να δώσει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις,  ο κ. Λαμπίρης εκφράζει μεγάλες επιφυλάξεις  για τη βελτίωση  συνολικά του χώρου της Δημόσιας Υγείας, αφού στο αρμόδιο υπουργείο δεν αλλάζει πολιτική  – ένα υπουργείο με τεράστια προβλήματα-.

Γιατί, αναρωτιέται ο βουλευτής, η ίδια πολιτική ηγεσία θα  λύσει  αύριο τα προβλήματα που δεν έλυσε μέχρι σήμερα;;




Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή