ΥΓΕΙΑ…ΕΠΙΠΟΔΟΣ
Τα ακατάλληλα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις τόσο στο ίδιο το πόδι όσο και στο σώμα μας ή ακόμα και να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες. Μελέτες έχουν δείξει ότι λανθασμένες κινήσεις στην ποδοκνημική άρθρωση (αστράγαλος) κατά τη βάδιση, μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα μέχρι και στον αυχένα, έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς με αυχεναλγία ή οσφυαλγία εξετάζονται, από τους ειδικούς και στα πόδια.
*του Σωτήρη Θεοδοσόπουλου
Η επιλογή του σωστού παπουτσιού είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την μακροχρόνια υγεία των ποδιών μας. Συνήθως οι γυναίκες, για λόγους μόδας, φορούν παπούτσια στενά, μικρότερα δηλαδή από το μέγεθος που ταιριάζει κανονικά στο πόδι τους, με ψηλά τακούνια και μυτερό πρόσθιο μέρος το οποίο δεν αφήνει περιθώριο κίνησης για τα δάχτυλα. Το πέλμα έτσι περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό χώρο με αποτέλεσμα να ασκούνται πιεστικές δυνάμεις στα δάχτυλα του ποδιού και στα οστά που βρίσκονται μεταξύ τους. Τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται από τη χρήση στενών παπουτσιών είναι οι κάλοι και τα νευρώματα. Επίσης, ο καταμερισμός της πίεσης στο πέλμα ασκείται δυσανάλογα με τη χρήση τακουνιών. Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του τακουνιού τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται στο μετατάρσιο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους εταιρίες που μέσω κάποιον μηχανημάτων όπως πλατφόρμες και ειδικών προγραμμάτων σε Η/Υ κατασκευάζουν πάτους οι οποίοι έχουν σκοπό την σωστή κατανομή των πιεστικών δυνάμεων που δέχονται τα πέλματα από το βάρος μας . Έχουν δείξει αρκετά καλά αποτελέσματα αλλά πάντα χρειάζεται προσοχή στο να επιλεγούμε το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό. Ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής σας γνωρίζουν σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε για την συγκεκριμένη εξέταση.
Πως Επιλέγουμε Το Κατάλληλο Παπούτσι
Προτιμήστε παπούτσια από μαλακό δέρμα, τα οποία σέβονται την ανατομία των πελμάτων σας και δεν τα πιέζουν.
Επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια για κάθε ώρα και χρήση. Για το γραφείο και τη βόλτα στα καταστήματα προτιμήστε παπούτσια με μέτριο τακούνι από 3 έως 5 cm και κατά προτίμηση χοντρό, ώστε να εξασφαλίζει σταθερότητα στα βήματά σας και να μην επιβαρύνει γόνατα και μέση.
Στο δίλημμα μυτερά ή στρογγυλά υποδήματα, προτιμήστε τα δεύτερα ή καταφύγετε στην ενδιάμεση λύση των υποδημάτων με τετραγωνισμένη μύτη.
Κι αυτό γιατί τα πολύ μυτερά παπούτσια μπορούν να δημιουργήσουν το λεγόμενο «κότσι», ειδικά αν πρόκειται να τα φορέσετε πολλές ώρες και να κουράσετε τα πόδια σας με περπάτημα ή πολύωρη ορθοστασία. Πάντως, το «κότσι» οφείλεται και σε κληρονομική προδιάθεση, οπότε για την εμφάνισή του δεν ευθύνονται υποχρεωτικά τα παπούτσια σας.
Για να χαρείτε τα καινούργια σας παπούτσια φροντίστε να τα αγοράσετε στο σωστό νούμερο. Αν και τα παπούτσια από μαλακό δέρμα ανοίγουν με τη χρήση είναι πιθανό να σας «χτυπήσουν» την πρώτη ημέρα που τα φοράτε. Για να μη συμβεί αυτό πηγαίνετε στο κατάστημα να τα δοκιμάσετε αργά το απόγευμα και όχι νωρίς το πρωί. Κι αυτό γιατί τα πόδια πρήζονται με την πάροδο της ημέρας και αν δοκιμάσετε ένα ζευγάρι παπούτσια το πρωί, είναι πιθανό να σας στενεύουν αρκετά το βράδυ.
Κάποιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν την εμφάνιση δυσμορφιών στα δάχτυλα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να χρειάζονται ειδικού τύπου παπούτσια. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μήπως χρειαστεί να προμηθευτείτε ανατομικά παπούτσια από ειδικά καταστήματα.
Δεν πρέπει να διστάζετε να ξοδέψετε αρκετά χρήματα όταν πρόκειται να αγοράσετε το κατάλληλο παπούτσι.
Ο χώρος για τα δάχτυλα πρέπει να είναι αρκετός ώστε να μπορείτε να τα κουνάτε μέσα στο παπούτσι.
Τα παπούτσια τα δοκιμάζουμε πάντα όρθιοι και βαδίζοντας με αυτά.
Τα ψηλά τακουνιά πρέπει να αποφεύγονται ή να φοριούνται για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην μέση και τα γόνατα επειδή αλλάζουν την στάση του σώματος. Επίσης γίνονται πιο άνετα αν τα φορέσετε με ειδικούς πάτους που εμποδίζουν την ολίσθηση του πέλματος και ανακουφίζουν από τους πόνους στα δάχτυλα όση ώρα τα φοράτε.
Παραδόξως και προς έκπληξη των ερευνητών που έκαναν μετρήσεις σε εκατοντάδες γυναίκες, ούτε τα απολύτως ΄΄φλατ΄΄ παπούτσια θεωρούνται ιδανικά για τα πόδια σας. Το ιδανικό παπούτσι έχει τακούνι με ύψος από 1,5 έως 2 πόντους . Το ύψος αυτό θεωρείται πιο ασφαλές, τόσο για το μπροστινό μέρος του ποδιού όσο και για τη φτέρνα και το πέλμα.
Τι Προσέχουμε Στα Υλικά Και Στην Κατασκευή Των Παπουτσιών
- το δέρμα είναι το καλύτερο υλικό γιατί αναπνέει και προσαρμόζεται στο σχήμα του ποδιού
- οι πάτοι πρέπει να είναι εύκαμπτοι, ισχυροί και να μην γλιστρούν
- οι εσωτερικές σόλες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να απορροφούν τους κραδασμούς
- η υποστήριξη της ποδικής καμάρας μπορεί να ξεκουράσει το πόδι βοηθώντας στην πιο ομοιογενή κατανομή του βάρους
Γνωρίζατε Ότι:
- Το πόδι μας αποτελείται από 7200 νευρικές απολήξεις, 31 τένοντες, 19
μύες, 28 οστά, 30 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους, 125.000 ιδρωτοποιούς αδένες και πολλά μέτρα αγγείων και νεύρων.
- Περίπου 75% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους προβλήματα διαφόρου βαθμού σοβαρότητας στα πόδια τους. Η συχνότητα των προβλημάτων των ποδιών είναι 4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
- Περίπου το 90% όλων των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων στα πόδια, γίνονται σε γυναίκες. Αντίθετα πιο επιρρεπείς στις μυκητιάσεις εμφανίζονται οι άνδρες σε ποσοστό μάλιστα διπλάσιο από αυτό των γυναικών.
- Υπάρχει κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με την εξέταση, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη των παθήσεων του ποδιού και των ιστών του, ονομάζεται ποδιατρική και ασκείται από τον ποδίατρο
- Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από επιστήμονες στη Μ. Βρετανία επισημαίνει ότι… μία στις έξι γυναίκες πιστεύει ότι τα παπούτσια της εφαρμόζουν καλά στα πόδια της μόνο όταν της πιέζουν τα δάχτυλα και πως ποσοστό 80% των γυναικών δεν θα άλλαζε παπούτσια ακόμα κι αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας στα κάτω άκρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές αναμένουν 3 στις 4 γυναίκες μέχρι το 60ό έτος της ηλικίας τους να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στα πέλματα.
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
B.ch.-cert MDT ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ Mckenzie
και σύμβουλος υγείας της Ρεθεμνιώτικης Αγοράς
Δ/νση:Χατζημιχάλη Γιάνναρη 25
Ρέθυμνο,τηλ.: 28310 20777