free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Όργιο ανομίας στο Λιμάνι Σαντορίνης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 16 λεπτά

Όργιο ανομίας στο Λιμάνι Σαντορίνης

Όργιο ανομίας & αναρχίας στο κεντρικό λιμάνι του δημοφιλέστερου τουριστικού προορισμού της χώρας.

Περιβαλλοντικά κακουργήματα και αμέτρητες παραβάσεις, ελέω σαθρών διαχειρίσεων και ύποπτων συναλλαγών.

 

 

Του Βασίλη Κασιμάτη

Ως γνωστό η εφημερίδα μας ασχολείται διαρκώς με τα προβλήματα του Αθηνιού (λιμάνι Σαντορίνης).

Οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στα γραφεία της «Σ» κατά τη διάρκεια του πολύμηνου ρεπορτάζ, σχηματίζουν ένα παζλ ανομίας και αναρχίας σε ανήκουστα επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι λίαν οδυνηρό τόσο για το τουριστικό μας προϊόν, όσο και τα το ίδιο το μέλλον του, αφού ο Αθηνιός ως βασική πύλη εισόδου της Σαντορίνης παράγει διαρκώς δυσμενέστατες κριτικές από μεγάλη μερίδα των εγχώριων αλλά κυρίως και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ως απόρροια των πολλαπλών καταγγελιών από τους τουρίστες/επισκέπτες και τα όσα αναγκάζονται να υποστούν κατά τις αφιξο-αναχωρήσεις τους ως διερχόμενοι από το λιμάνι του δημοφιλέστερου νησιού του κόσμου (WTM 2018). Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντούμε κάθε χρόνο ορυμαγδό από bad reviews που καταθέτουν οι τουρίστες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο η τουριστική επαναληψημότητα του νησιού που αυτή τη στιγμή και λόγω των λοιπών κακών υποδομών βρίσκεται στο πολύ χαμηλό 4,5%, ενώ ταυτόχρονα αυτό παίζει ουσιαστικό ρόλο και στην φθίνουσα κατάσταση που σχετίζεται με το ποιοτικό επίπεδο των αφίξεων που επίσης ολοένα και χαμηλώνει.

Από πλευράς μας ως εφημερίδα, επιχειρώντας προσπάθεια εξυγίανσης των αναρίθμητων προβλημάτων στο λιμάνι, συλλέξαμε όλα εκείνα που πλέον μας αναγκάζουν να δημοσιεύσουμε με ύφος αμιγώς καταγγελτικό. Και λέμε καταγγελτικό αφού η δημοσίευση του παρόντος θα πρέπει να οδηγήσει τη δημοτική αρχή και το οικείο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε άμεσες ενέργειες. Ίση ευθύνη θα πρέπει να φέρουν πλέον και οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές. Καθίσταται σαφές ότι το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το ρόλο του εισαγγελέα ή του αστυνομικού, αλλά παγίως στέκεται στην υπηρεσία του πολίτη με τη μορφή της ουσιαστικής ενημέρωσης προς άπαντα … ευήκοα ώτα και κυρίως εκείνα τα ώτα τα οποία εξ ορισμού τους καθορίζονται ως εμπλεκόμενα!

Περιβαλλοντική βόμβα.  Καταγγελίες για περιβαλλοντική ρύπανση και καταστροφή του οικοσυστήματος στο κόλπο της καλντέρας από τις αποχετεύσεις στον Αθηνιό.

Το κυρίαρχο ζήτημα του παρόντος άρθρου αφορά το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας στο λιμάνι της Σαντορίνης δεν υπάρχει δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κτίρια δεν έχουν στεγανές δεξαμενές (στεγανοί βόθροι). Ο Αθηνιός κατασκευάστηκε ως λιμάνι στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν τότε οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί βρισκόντουσαν σε εμβρυακό επίπεδο. Κάποιες αστικές δομές του φρόντισαν να κατασκευάσουν απορροφητικές δεξαμενές (βόθρους), καθώς η κατασκευή των στεγανών βόθρων θα απαιτούσε την άντληση των λυμάτων και των χημικών με τα ειδικά βυτιοφόρα οχήματα, με δαπανηρό κόστος, το οποίο δεν ήθελαν τότε να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες.

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στο λιμάνι της Σαντορίνης και κατά τη πολύμηνη θερινή τουριστική περίοδο, καταφθάνουν περί τους 20.000 επιβάτες, ενώ ίσος αριθμός αναχωρεί με τα πλοία της γραμμής καθημερινά. Συνεπώς, 40.000 περίπου άνθρωποι διέρχονται κάθε μέρα από το λιμάνι ως επιβάτες. Αριθμός που ισούται με τον πληθυσμό μιας μια μικρής πόλης δηλαδή σαν το Ρέθυμνο ή την Τρίπολη. Είναι πρόδηλο ότι αυτές οι ορδές επιβατών εξυπηρετούνται από τα μαγαζιά και γραφεία του λιμανιού, αφού σιτίζονται και χρησιμοποιούν αποχωρητήρια . Καθίσταται σαφές ότι ο τεράστιος αυτό όγκος των λυμάτων, τοξικός στο σύνολό τους, από αποχωρητήρια, χημικά πλυντηρίων, όμβρια, κλπ,  καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της περιώνυμης καλντέρας, αφού πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουμε στη διάθεσή μας, πλέον των παράνομων απορροφητικών βόθρων δεν υφίσταται καμία  άλλη εκ των νόμιμων και προβλεπόμενων αποχετευτικών λύσεων.

Εάν αυτά αληθεύουν τότε σαφέστατα γίνεται λόγος για τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση και σημαντικότατη καταστροφή του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Ηφαιστείου. Όταν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι τα τελευταία 2 έτη γίνονται σημαντικές προσπάθειες απορρύπανσης του ιδίου χώρου με ειδικά πλοία, κατάλληλα εξοπλισμένους δύτες, οικολογικές οργανώσεις, κλπ, (με τελευταία δράση, το καθαρισμό απορριμμάτων στο κόλπο της Καλντέρας από το υπερσύγχρονο πλοίο «Τυφώνας» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στις 16/10/2019), τότε μιλάμε για ανομία σε λίαν κακουργηματικό βαθμό, ζήτημα που χρήζει την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα και των διωκτικών αρχών. Μάλιστα σε άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» (12/1/20) για την Σαντορίνη αναφέρεται η λήψη αυστηρών μέτρων για το περιβάλλον. Άρα αυτό που «επιμελώς» έκρυβαν κάποιοι αρχίζει και παίρνει διαστάσεις!

Οι ερασιτέχνες αλιείς μας καταγγέλλουν μηδενική ύπαρξη θαλάσσια ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Καταδύτες κάνουν λόγο για σεληνιακό τοπίο έμπροσθεν και γύρω του Αθηνιού.

Θυμόμαστε όλοι, μεσούσης της περσινής καλοκαιρινής περιόδου 2019 και όταν τα σκαφτικά μηχανήματα του εργολάβου και για τις ανάγκες των έργων στον Αθηνιό, έσκαψαν και άνοιξαν μεγάλο μέρος του χώρου του εργοταξίου, αναδύθηκε για πολλές ημέρες μια απίστευτα κακή οσμή, που όλοι τότε έλεγαν ότι τα τρυπάνια του εργολάβου «χτύπησαν φλέβα» και ότι η οσμή αυτή προέρχεται από την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και στεγανούς βόθρους.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πως η κατάσταση αυτή ανατρέπεται, η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: “Στον Αθηνιό δεν μπορούν να γίνουν στεγανοί βόθροι καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο βάθος. Στα 2 με 3 μέτρα όταν τρυπάς, βρίσκεις νερό. Για να γίνει στεγανός βόθρος πρέπει πρώτα να γίνει απορροφητικός και από πάνω ο στεγανός. Αυτό απαιτεί  βάθος που δεν υπάρχει”.

Αυτό που όμως μπορεί να γίνει είναι ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο, όπως κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια και στον όρμο στο Αμμούδι που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα και σε πολλά άλλα σημεία της καλντέρας κι ενώ είχαν πολύ μικρότερη κίνηση από τουρίστες και κατοίκους.

Ειδικοί δεν είμαστε και αφήνουμε τη λύση να τη βρουν οι ειδικοί μελετητές της Περιφέρειας και του Δήμου. Αυτό που όμως προτείνεται είναι η άμεση κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και η ανεύρεση λύσης του πως θα συλλέγονται τα λύματα και τα χημικά έως τότε. Το βέβαιο είναι ότι η είδηση αυτή και καθόσον έχει και καταγγελτικό χαρακτήρα δεν θα πρέπει να τύχει ουδεμίας απαξίωσης και αδιαφορίας από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι υποχρεούνται άμεσα να ελέγξουν και να δράσουν.

Για την ιστορία και προ της δημοσίευσης, ενημερώσαμε τον Έπαρχο κ. Χαράλαμπο Δαρζέντα, ως πολιτικό προϊστάμενο της Υγειονομικής Υπηρεσίας Θήρας. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε για πολλές ημέρες τόσο με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Σιγάλα όσο και με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Σοφία Κίτσου. Ανεπιτυχώς όμως,  καθώς επικαλέστηκαν διάφορες αιτιολογίες. Δεν επιθυμούμε αυτό να αναπτύξουμε περισσότερο. Ο μόνος που δέχτηκε να ακούσει αυτές τις καταγγελίες ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαρζέντας. Λυπούμαστε όμως με το τρόπο που αντιμετωπίζουν κάποιοι το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Τραπεζο-καθίσματα δίχως άδεια στον Αθηνιό.

Επόμενο θέμα αφορά τα τραπεζο-καθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης στο λιμάνι του Αθηνιού Σαντορίνης, τα οποία δεν κατείχαν για το έτος 2019 και εξακολουθούν να μην κατέχουν και για το έτος 2020, την σχετική άδεια παραχώρησης χώρου επί της χερσαίας ζώνης λιμένα. Άξιον απορίας το πως και αν εισπράττονται  τα σχετικά δημοτικά-λιμενικά τέλη, καθώς μας έχει καταγγελθεί ότι εδώ και 19 μήνες δεν έχουν ανανεωθεί οι σχετικές αυτές άδειες και παραχωρήσεις στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνέπεια τα τραπεζο-καθίσματα αυτά να βρίσκονται «μετέωρα» και άνευ σχετικής αδείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει σχηματιστεί δικογραφία από το Λιμεναρχείο Θήρας εδώ και καιρό. Και ρωτάτε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Άγγελος Ρούσσος αν τελικά θα δώσει ένα τέλος στην ανομία, καθώς όταν δεν υφίστανται άδειες και παραχωρήσεις τραπεζο-καθισμάτων στις επιχειρήσεις, τότε πως εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα τραπεζο-καθίσματα. Ας ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος αν ο σκοπός του είναι η πάταξη αυτής της ανομίας.

Καταγγελίες για τη μη τήρηση των κανόνων υγειονομικών διατάξεων στις επιχειρήσεις του λιμανιού του Αθηνιού.

Εάν οι επιχειρήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού Σαντορίνης κατέχουν νόμιμες άδειες λειτουργίας από την υγειονομική υπηρεσία, καθώς εάν οι καταγγελίες της πρώτης  παραγράφου είναι αληθείς και οι τουαλέτες, τα πλυντήρια, κλπ των επιχειρήσεων δεν συνδέονται με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποχετευτικές λύσεις, τότε πως έχουν χορηγηθεί αυτές οι άδειες λειτουργίας και πως οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων εκμισθώνουν αυτά τα οικήματα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες ως μαγαζιά, γραφεία και κατοικίες , δίχως να υπάρχουν νόμιμες τουαλέτες  ή πλυσταριά με νόμιμα προβλεπόμενη λειτουργία.

Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα κλειστό κύκλωμα ατόμων που νοικιάζουν μόνο σε ανθρώπους που κρατούν το στόμα τους κλειστό. Και σε αυτό εκτός της «κυβερνώσας παράταξης της δημοτικής αρχής, έχει να δώσει λόγο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου και πρώην δήμαρχος κ. Νίκος Ζώρζος, καθώς ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης αρκετών τέτοιων ακινήτων στο λιμάνι.

Αν λοιπόν οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες είναι και θεσμικοί φορείς, τότε τι θα μπορεί ο πολίτης να περιμένει;

Από την άλλη πλευρά πως είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να επιλαμβάνεται καταγγελτικά στους πολίτες –ιδιοκτήτες ακινήτων για την ορθή χρήση των αποχετεύσεων τους και για τα δικά τους ακίνητα… σιγή ασυρμάτου;;;

Καταγγελίες περί κατάφωρης ανομίας από τις επιχειρήσεις «rent a car».

Μεγάλο πρόβλημα στο λιμάνι είναι και ο χώρος στάθμευσης των ι.χ. αυτοκινήτων των επιβατών. Με μια λέξη, ανύπαρκτος! Και είναι ανύπαρκτος καθώς οι επιβάτες δεν μπορούν να βρουν χώρο για να σταθμεύσουν τα οχήματά τους προκειμένου να ταξιδέψουν, αφού όλο το οδόστρωμα καταλαμβάνεται από εκατοντάδες οχήματα που ανήκουν στις εταιρίες Rent a Car.

To ίδιο πρόβλημα στάθμευσης αντιμετωπίζουν και οι εταιρίες μεταφοράς επιβατών καθώς δεν υπάρχει χώρος να παρκάρουν τα βανάκια τους με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλο πρόβλημα και με την αποσυμφόρηση του λιμανιού, αφού οι επιβάτες πάρα πολλές φορές αδυνατούν να βρουν το όχημα που θα τους μεταφέρει εκτός του λιμανιού και προς τα ξενοδοχεία τους.

Ερώτημα αποτελεί το κατά πόσον λοιπόν  οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων (rent a car) στο λιμάνι του Αθηνιού Σαντορίνης κατέχουν νόμιμες άδειες λειτουργίας.

Το ρωτάμε αυτό καθώς σύμφωνα με τον Νόμο 4093/2012 στα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη παράγραφο 6/δ απαιτείται και αναφέρεται ρητά ότι: « ζητούνται τίτλοι ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης από το οποίο να προκύπτει ότι η εταιρεία ή ο συνεταιρισμός διαθέτει χώρο στάθμευσης τουλάχιστον για το 50% των οχημάτων, ελάχιστου εμβαδού 6τ.μ. ανά εκμισθωμένου όχημα, εφόσον ο συνολικός αριθμός των οχημάτων αυτών υπερβαίνει τα δέκα (10). Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των οχημάτων δεν υπερβαίνει τα δέκα (10), δεν απαιτείται η ύπαρξη χώρου στάθμευσης».

Μάλιστα την ίδια παράγραφο ο νόμος απαιτεί και ορίζει ρητά: «Φωτοτυπία του Μισθωτηρίου Συμβολαίου ή των Τίτλων Ιδιοκτησίας ή Συμφωνητικού Παραχώρηση για το parking». Έχουν χορηγηθεί τέτοια δικαιολογητικά στο Λιμενικό Ταμείο και στο αρμόδιο γραφείο του ΕΟΤ;

Ως εκ τούτου και καθώς αποδεδειγμένα οι λιγοστές εταιρίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων στον Αθηνιό υπερβαίνουν κατά πολύ των δέκα (10) οχημάτων και αφού καμία  εξ αυτών δεν διαθέτει παρακείμενο χώρο στάθμευσης των οχημάτων τους, τότε πως το λιμενικό ταμείο και ο ΕΟΤ χορηγούν τέτοιες άδειες;

Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το θέμα αποτελεί και η παρέμβαση του Λιμεναρχείου Θήρας μέσω της επίσημης συνάντησης που είχε η Λιμενάρχης Θήρας Πλωτάρχης Κωνσταντία Κορακά το περασμένο Μάιο του 2019 με τους εκπροσώπους αυτών των εταιριών στο λιμενικό φυλάκιο Αθηνιού. Τους είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι έπρεπε να απομακρύνουν άμεσα τα εκμισθωμένα οχήματα τους από τον ευρύτερο χώρο του λιμανιού και τους καλούσε να συμμορφωθούν με αυτή τη λιμενική διαταγή. Τους είχε μάλιστα υποδείξει ότι θα πρέπει να βρουν χώρο εκτός του λιμανιού να σταθμεύουν τα οχήματά τους και ως λύση τους υποδείχτηκε να μεταφέρουν τοους πελάτες τους στο χώρο του παρκινγκ τους εκτός του λιμανιού, με βανάκια.  Ως γνωστό, κανένα γραφείο δεν συμμορφώθηκε, με τα γνωστά σε όλους μας και σε εσάς αποτελέσματα, αφού 300 και πλέον τέτοια οχήματα «rent a car» καταλαμβάνουν παρανόμως το χώρο που ουσιαστικά υφίσταται για τους απλούς πολίτες-επιβάτες, ιδιοκτήτες οχημάτων. Βέβαια η λιμενική αρχή ζήτησε την απομάκρυνση των οχημάτων σύμφωνα με την αρμοδιότητά της. Αρμόδια όμως υπηρεσία για την αδειοδότηση ή και απομάκρυνση των επιχειρήσεων αυτών, είναι το Λιμενικό Ταμείο ως φορέας διαχείρισης του λιμανιού.

Ας μας πει λοιπόν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κλ Ρούσσος αν τώρα που γνωρίζει το θέμα, αν θα προβεί και στη λύση του.

ΚΤΕΛ δίχως αφετηρία (τερματικός σταθμός) και ταξί δίχως «πιάτσα» και σχετική νόμιμη άδεια.

Μείζον επίσης θέμα αποτελούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τα οχήματα των ταξί  στο λιμάνι.

Σύμφωνα με αναφορές αλλά και δικογραφίες από επιειρηματίες εις βάρος του ΚΤΕΛ,  που προκύπτουν και από τα όργανα αστυνόμευσης της λιμενικής αρχής, στον Αθηνιό δεν υπάρχει χαρακτηρισμένος τερματικός σταθμός (αφετηρία) για το ΚΤΕΛ.  Υπάρχει μόνο στάση. Αυτό και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του αρμόδιου υπουργείου μεταφορών, σημαίνει ότι επιτρέπεται μόνο η ολιγόλεπτη στάση του λεωφορείου του ΚΤΕΛ με αναμμένη μηχανή. Όσοι επιβάτες βρίσκονται εκείνη τη στιγμή παραλαμβάνονται και το όχημα του ΚΤΕΛ αποχωρεί. Σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, αυτό που συμβαίνει στο λιμάνι είναι ότι τα άνευ σχετικής άδειας λεωφορεία του ΚΤΕΛ σταθμεύουν παρανόμως εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης καταλαμβάνοντας περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα δίχως το λιμενικό ταμείο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να έχουν προβεί σε σχετική νόμιμη παραχώρηση του κείμενου αυτού χώρου. Μάλιστα αυτά τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν, βρίσκονται στη θέση που έχει οριστεί ως ISPS (Διεθνής Κώδικας Ασφάλειας Λιμένων & Πλοίων – ISPS code), παραβιάζοντας και αυτή τη σχετική νομοθεσία. Και υπεθυμίζουμε.. άλλο στάση και άλλο στάθμευση!

Επίσης και για τα ταξί σύμφωνα με τις πηγές μας επικρατεί η ίδια παραβατική και χαοτική κατάσταση. Δεν υφίσταται καθώς έτσι αναφέρεται,  χαρακτηρισμένη «πιάτσα ταξί», δεν έχει παραχωρηθεί  χώρος από το λιμενικό ταμείο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα ταξί συνεπώς καταλαμβάνουν και αυτά παρανόμως, τετραγωνικά μέτρα άλλοτε από το χώρο του ISPS και άλλοτε από τους τερματικούς σταθμούς επιβατών Β1,Β2,Β3 παραγκωνίζοντας τους επιβάτες εκτός του φυσικού τους χώρου με τις όποιες συνέπειες τόσο για την ίδια την διευκόλυνσή τους όσο και κυρίως για την ασφάλειά τους.

Όλα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα προκειμένου να πάψει η αναρχία στον Αθηνιό και να σταματήσουν να στέλνουν δικόγραφα οι μεν στους δεν.

Ταμπέλες που προκαλούν.

Συμπληρώνοντας την ανωτέρω παραβατική συμπεριφορά τόσο τα ΚΤΕΛ όσο και τα ταξί έχουν τοποθετήσει τεράστιες ταμπέλες στο τοίχο του επιβατικού σταθμού Β1,Β2,Β3 δίχως ποτέ να τους έχει δοθεί σχετική άδεια από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το  πως βρίσκονται αυτές οι ταμπέλες εκεί, καθώς οι λοιποί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για «2 μέτρα και 2 σταθμά»!

Επιπροσθέτως υπάρχουν και πολλές άλλες ιδιωτικές ταμπέλες πολλών επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί δίχως ουδεμία σχετική άδεια από το Λιμενικό Ταμείο, δίχως να έχει υποβληθεί κανένα μηχανολογικό σχέδιο και δίχως να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο για αυτές

Άγρα και κλοπή μεταφορικού έργου.

Αμέτρητες οι καταγγελίες για το πώς δρουν οι λιγοστές εταιρίες μεταφοράς επιβατών. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο λιμάνι υπάρχουν αμέτρητα «καμάκια» κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι με εντελώς απαράδεκτο αλλά και λίαν παράνομο τρόπο προσπαθούν να «μπάσουν» στα γραφεία τους, επιβάτες προκειμένου να τους μεταφέρουν στα ξενοδοχεία τους. Δεν λείπουν βέβαια και τα παρατράγουδα, αφού πάμπολλες φορές τα καμάκια τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τον πελάτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τσακωμοί αυτοί τους οδηγούν στο λιμενικό φυλάκιο για τις ανάλογες κυρώσεις. Όμως η εικόνα αυτή θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, αφού οι τουρίστες άλλοτε γελάνε με τα χάλια μας και άλλοτε διαμαρτύρονται εντόνως. Χώρια που στη προσπάθεια αποκόμισης περισσότερων εσόδων, τα βανάκια και τα mini buses των εταιριών αυτών στοιβάζουν υπεράριθμους επιβάτες καταστρατηγώντας και σε αυτή τη περίπτωση το νόμο.

Από την άλλη τα όργανα τάξης του λιμεναρχείου αναφέρουν ότι δεν επαρκούν για να ελέγξουν και αυτή τη παραβατικότητα. Όμως η εικόνα του λιμανιού είναι χείριστη και δεν θα πρέπει να δοθεί πλέον καμία ανοχή στο σοβαρό αυτό ζήτημα.  Υπάρχουν από το λιμενικό ταμείο κίτρινες γραμμές που υφίστανται για να υποδεικνύουν το χώρο εργασίας. Δεν είναι δυνατόν τα καμάκια αυτά  και φέτος να εξακολουθήσουν να αλωνίζουν ελεύθερα σε όλο το φάσμα του λιμανιού και κάτω από τα διακριτά μάτια των λιμενικών.

Συνεργασία λιμενικής αρχής και ιδιωτικής εταιρίας security;  Πόθεν έσχες;

Ντόρο έχει προκαλέσει και η σύμβαση από το Λιμενικό Ταμείο προς την ιδιωτική εταιρία φύλαξης (security) ΦΟΙΝΙΚΑΣ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι προ μηνών το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στη σύναψη σχετικής σύμβασης με την εταιρία security ΦΟΙΝΙΚΑΣ προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα μόνο (!) για τη τήρηση του ISPS (Διεθνής Κώδικας Ασφάλειας Λιμένων & Πλοίων – ISPS code)στον Αθηνιό, ήτοι για τα κρουαζιερόπλοια και τα λοιπά ακτοπλοϊκά μέσα όπου στο δρομολόγιό τους έχουν πλέον των 20 ναυτικών μιλίων απόσταση από λιμάνι σε λιμάνι . Αυτά τα καθήκοντα περιορίζονται στο τομέα ασφάλειας των επιβατών για την αποβίβαση και επιβίβαση στα συγκεκριμένα μόνο πλοία.

Διαπιστώνεται όμως, ότι εδώ και λίγους μήνες τα στελέχη αυτής της ιδιωτικής εταιρίας, ασκούν σύμφωνα με καταγγελίες, παρανόμως έλεγχο σε όλους τους  επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών ήτοι και σε αυτούς που δεν υπόκεινται στον κώδικα ISPS. Επίσης ασκούν τροχονομικό έλεγχο στο λιμάνι δίχως να έχουν ουδεμία εκπαίδευση και αρμοδιότητα, εξετάζουν τα εισιτήρια των επιβατών δίχως επίσης ουδεμία αρμοδιότητα, καθοδηγούν τους επιβάτες στα πλοία δίχως ουδεμία εκπαίδευση επί του κανονισμού ασφάλειας και δίχως ουδεμία αρμοδιότητα και εν γένει υποκαθιστούν εντελώς παράτυπα τις αρμοδιότητες της λιμενικής αρχής, παραβιάζοντας κάθε σχετικό νόμο και διάταξη.

Μάλιστα τα στελέχη αυτής της ιδιωτικής εταιρίας κατέχουν στα χέρια τους και ασυρμάτους επικοινωνίας με τα όργανα τάξης του οικείου λιμεναρχείου!

Επίσης μας καταγγέλθηκε ότι οι υπάλληλοι της ιδιωτικής αυτής εταιρίας διευκολύνουν κάποιους συγκεκριμένους επιχειρηματίες με βανάκια, «κρατώντας» τους θέση στάθμευσης προκειμένου να παραλάβουν τους πελάτες τους.

Και αναρωτιόμαστε… αν κατά την άσκηση τροχονομικών υποδείξεων των σεκιουριτάδων γίνει κάποιο ατύχημα και επί παραδείγματι κάποιος πεζός χτυπηθεί από διερχόμενο όχημα, τότε ποιος φέρει την ευθύνη; Διότι αν αυτό γίνει από όργανο της λιμενικής αρχής, τότε τα πράγματα είναι απλά. Το όργανο της τάξης νομίμως εκπροσωπεί το κράτος. Ο σεκιουριτάς όμως;  Τα γνωρίζει αυτά το Υπουργείο Ναυτιλίας;

Αναρίθμητες πολεοδομικές παραβάσεις στον Αθηνιό.

Επόμενο ερώτημα αφορά το λιμενικό ταμείο και το εάν έχει προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους στις αστικές δομές που βρίθουν πολεοδομικών παραβάσεων στον Αθηνιό;

Στο λιμάνι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολεοδομικά εκτρώματα, παραβάσεις οι οποίες άλλες έχουν τελεσθεί σε προγενέστερο χρόνο και άλλες τελούνται σε παρόντα χρόνο.

Εδώ θα πρέπει να απαντήσει το λιμενικό ταμείο αν θα προβεί στις απαιτούμενες διοικητικές κυρώσεις και κατεδαφίσεις επί των πολεοδομικών αυτών παραβάσεων. Εξ όσων γνωρίζουμε, τους είναι γνωστές.

Οδική ασφάλεια και ασφάλεια επιβατών.

Κατά τη περσινή τουριστική περίοδο και με τα έργα σε εξέλιξη, στο λιμάνι γινόταν το αδιαχώρητο. Παρ’όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των οργάνων τάξης του Λιμεναρχείου για την ασφάλεια των επιβατών, η πραγματικότητα μας είναι σε όλους γνωστή. Πατείς με πατώ σε! Κι εδώ η ευθύνη βαρύνει πλέον του Λιμενικού Ταμείου και την ίδια τη Πολιτεία καθώς ο Αθηνιός έχει αφεθεί ολοκληρωτικά στη τύχη του. Η «Σ» σε μια προσπάθεια εξυγίανσης ρωτά ως προς το ποια είναι τα απαιτούμενα μέτρα που έχουν τυχόν ληφθεί (ένα έχουν ληφθεί) ώστε το 2020 να κυριαρχήσει στον Αθηνιό η τάξη και οι κανόνες ασφάλειας επιβατών και οχημάτων.

Με τα έργα ανακατασκευής του λιμανιού σε εξέλιξη, δεν έχουμε στα χέρια μας κανένα τέτοιο σχέδιο. Θα πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο και να ενημερωθούν πολίτες και επαγγελματίες του νησιού  για τα μέτρα που τυχόν θα ληφθούν, καθώς είναι γνωστό στο παγκόσμιο χώρο μέσω των αναρίθμητων δυσμενών αναφορών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι στον Αθηνιό επικρατεί η πλήρης αναρχία στο τομέα οδικής ασφάλειας και οι επιβάτες διερχόμενοι του λιμανιού κινδυνεύουν καθημερινά  να ποδοπατηθούν από οχήματα και φορτηγά καθώς κινούνται όλοι και όλα μαζί «αχταρματοποιημένα».

Ενιαίος χώρος για εκδοτήρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Έχει άραγε  μεριμνήσει  το λιμενικό ταμείο και προκειμένου να εκσυγχρονίσει το λιμάνι, για την δημιουργία ενιαίου χώρου εκδοτηρίων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως υφίστανται σε πολλά άλλα λιμάνια της χώρας και με βάση το Ν.2791.

Στο λιμάνι του Αθηνιού φυσικό χώρο (γραφείο) ναυτικής – κεντρικής πρακτόρευσης ακτοπλοϊκών εταιριών κατέχουν μόνο 2/3 εταιρίες. Προκειμένου να μην υπάρχουν τυχόν παρεξηγήσεις για την εξυπηρέτηση ολιγοπωλίου, θα πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλος χώρος ώστε οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να δύνανται αυτοβούλως να επιλέγουν τον ναυτικό – κεντρικό τους πράκτορα και αυτό προς αποφυγή εξυπηρέτησης ολιγοπωλίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συναντήσουμε περιπτώσεις εξυπηρέτησης  ολιγοπωλίου, κατάχρησης εξουσίας, υπέρβασης και παράβασης καθήκοντος, όπως προσφάτως μας έχει καταγγελθεί από την SANTORINI EXECUTIVE TRAVEL  Ι.Κ.Ε. για την περίπτωση της SEA SPEED FERRIES, καθώς με περίεργο τρόπο δεν έχει ακόμα απαντηθεί εδώ και μήνες από το Λιμενικό Ταμείο,  το αίτημα των ανωτέρω για παραχώρηση χώρου για εκδοτήριο εισιτηρίων καταστρατηγώντας τη κείμενη νομοθεσία περί του δημοσιονομικού ελέγχου.

Ο ενιαίος όμως χώρος εκδοτηρίων  λειτουργεί εύρυθμα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Επιπλέον, αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι στο νέο αεροδρόμιο Σαντορίνης ο υπερσύγχρονος οργανισμός διαχείρισης του αερολιμένα – η FRAPORT – κατασκεύασε εν σειρά οικίσκους (κιόσκια) έκδοσης εισιτηρίων και εν γένει τουριστικών γραφείων και τα διαθέτει έναντι τιμήματος σε εκείνες τις επιχειρήσεις που πληρούν τους όρους. Αυτό έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφανής διαδικασία και να μην τελούνται αδικοπραξίες από πλευράς του υφιστάμενου φορέα διαχείρισης  του αερολιμένα. Γιατί στο αεροδρόμιο Ναι για την λύση των ολίγων ζητημάτων του και Όχι στο λιμάνι με τα ήδη τεράστια προβλήματα.

Ας μας απαντήσει το Λιμενικό Ταμείο αν έχει έτοιμη τέτοια μελέτη για την αντίστοιχη κατασκευή έστω και σε επίπεδο οικίσκων με τα ανάλογα για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο οικονομικά οφέλη, καθώς και υπό το τελευταίο κρούσμα με την SEA SPEED FERRIES, έχει ανακύψει θέμα αδιαφάνειας που βαρύνει αποκλειστικά τον φορέα  διαχείρισης του λιμανιού.

Οδικό δίκτυο προς τον Αθηνιό

Εδώ δεν θα πούμε πολλά. Είναι ήδη πολύ-ειπωμένα. Η γνωστή «στροφή του διαβόλου»  εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο πρόβλημα. Και το ερώτημα είναι ένα και σχετίζεται με την απλή μέθοδο των τριών.

Μέχρι τώρα «έδενε» ένα πλοίο τη φορά και στον Αθηνιό λόγω του κάκιστου οδικού δικτύου γινόταν το αδιαχώρητο. Από τις αρχές του Απριλίου και αφού θα έχει παραδοθεί το έργο (Ά φάση), θα μπορούν να δένουν 3 πλοία ταυτόχρονα. Με ένα πλοίο γινόταν ο χαμός. Με τρία πόσος χαμός; (απλή μέθοδος των τριών).

Έχει διατυπωθεί από πολλούς παράγοντες ότι αν δεν ανοίξει νέος δρόμος στο νότιο μέρος του λιμανιού που οδηγεί προς το Μεγαλοχώρι, κάνοντας χρήση του μονοπατιού που ήδη υπάρχει, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ.  Και ο δρόμος αυτός σύμφωνα με ειδικούς ανοίγει σε μια εβδομάδα μόνο.

Αυτό χρειάζεται όμως το μαγικό ραβδάκι της καλής νεράιδας. Κάποιοι κάνουν λόγο ότι το σχέδιο κολλάει στο πρόγραμμα Natura. Κάποιοι το αρνούνται. Σε κάθε περίπτωση το όποιο Natura «πάει περίπατο» ότι υπάρχει τέτοιο τεράστιο θέμα με το λιμάνι του σημαντικότερου τουριστικού προορισμού της χώρας.

Σε αυτό ίσως συναινεί και η παραπληροφόρηση για την ίδρυση νέου λιμανιού και ότι πρέπει να αντέξουμε έως τότε. Όμως πως περιμένει κανείς να φτιαχτεί νέο λιμάνι όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή δέχτηκε να πέσουν εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος. Ας είμαστε ρεαλιστές. Το κράτος δεν πρόκειται να δεχτεί να μας φτιάξει νέο λιμάνι από τη στιγμή που έριξε και ρίχνει τόσα χρήματα για την επισκευή του τωρινού. Άρα κι εμείς θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως θα δημιουργήσουμε ασφαλές οδικό δίκτυο παρακάμπτοντας τις όποιες βλακείες περί natura και τα τοιαύτα και ας μην αναλωνόμαστε άλλο σε ευχολόγια νέων λιμανιών και άλλων συναφών Θερβαντικών ηρώων.

Κλείνοντας θα αναφέρουμε επιγραμματικά σε τούτο. Πολλές φορές λειτουργεί η ανομία καθώς όπως αναγνωρίζουν δημόσιοι λειτουργοί, αν δεν γίνει καταγγελία δεν μπορεί και η τάδε ή τάδε υπηρεσία να επιληφθεί. Το παρών δημοσίευμα αυτό το σκοπό έχει. Οι καταγγελίες έγιναν.

Εμείς υπό καλοπροαίρετο πρίσμα θα δεχθούμε ότι πολλά εκ των ανωτέρω δεν γνώριζε τυχόν η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τώρα όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν τα γνωρίζει.

«Όπερ έδει δείξε» λοιπόν κ.κ. δημοτικοί άρχοντες. Αναμένουμε δράση γιατί ό ο λαός της Σαντορίνης και οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον άλλες ανοχές, δεν αντέχουν άλλο τη διαπόμπευση του νησιού από τα όσο παράγονται ή προέρχονται από τον Αθηνιό.

«Όπερ έδει δείξε»όμως για τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, καθώς και για τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ.  Γιάννη Πλακιωτάκη (υπουργός Ναυτιλίας), Γιάννη Κεφαλογιάννη (υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών) & Βασίλη Κικίλια (υπουργός Υγείας), Κωστή Χατζηδάκη (υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ως κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει συλλήβδην να θωρακίσουμε το νησί δίχως πλέον αξιακές εκπτώσεις και με αταλάντευτες θέσεις να διεκδικήσουμε τη κάθαρση στον Αθηνιό.

 

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή