Άλλο άγονη γραμμή κι άλλο … άγονα μυαλά!
Ο λόγος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με το Πειραιά με το πλοίο της ΛΑΝΕ «Βιτζέντσος Κορνάρος»
Πολύς ντόρος έγινε τελευταία με την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου η οποία έκλεισε τους επτά και πλέον μήνες από τότε που το High Speed 4 απέπλευσε για τελευταία φορά προς Πειραιά στης 7 Σεπτεμβρίου του 2008.
του Βασίλη
Κασιμάτη Έκτοτε έγιναν ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες για την αποκατάσταση της γραμμής από 2 διαφορετικά κέντρα τα οποία δυστυχώς όμως έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο στόχο τους.
Στη πορεία εμφανίστηκε στο Ρέθυμνο η ΛΑΝΕ η οποία με πλοίο το «Βιτζέντσος Κορνάρος» κατάφερε και απέσπασε μια γενναία επιδότηση για συγκεκριμένο δρομολόγιο με σταθμούς τα Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κίσσαμο και Γύθειο φέρνοντας το πλοίο και στο Ρέθυμνο επί της παρούσης – μια φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο πρωί.
Η Ρ.Α. ασχολήθηκε εκτενώς με τις αντιδράσεις των πολιτών και φορέων που συνδύασαν αυτό το γεγονός με την υποβάθμιση του λιμανιού του Ρεθύμνου σε άγονη γραμμή.
Αυτό το σημείο είναι και το σημείο αναφοράς του παρόντος δημοσιεύματος.
Επειδή μας αρέσει να είμαστε ΠΑΝΤΑ αντικειμενικοί και κυρίως δίκαιοι, προσπαθόντας να εκθέτουμε και τις δύο όψεις του νομίσματος, σήμερα θα ασχοληθούμε … με την άλλη!
Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτά τα 2 θέματα, αρκετά από αυτά έχουν δει και το φως της δημοσιότητας.
Το γεγονός ότι θεσμικοί φορείς του τόπου μας δεν ασχολήθηκαν ίσως αρκούντος για να καλυφθεί το κενό και η «ορφάνια» με το γεγονός ότι μια εταιρία (ΛΑΝΕ) και ένα πλοίο (Β.Κ.) έρχονται στο Ρέθυμνο μια φορά την εβδομάδα πρέπει πλέον να αποτελούν 2 διαφορετικά θέματα.
Οφείλουμε πλέον σαν δημοσιογράφοι να ψάξουμε να βρούμε τα οφέλη που τυχόν απορρέουν από την συγκεκριμένη δρομολόγηση πλοίου στο Ρέθυμνο.
Υπό αυτό το πρίσμα κάναμε ένα εκτενές ρεπορτάζ με στόχο να αποκαλύψουμε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αυτής της ιδιάζουσας και πολυσυζητημένης γραμμής, που βέβαια υπάρχουν γιατί τελικώς σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι μόνο μαύρο ή τίποτα δεν είναι μόνο άσπρο!
Καταρχήν να αποσαφηνίσουμε κάτι που σχετίζεται με την ασφάλεια και την γενικότερη εικόνα του συγκεκριμένου πλοίου.
Αρκετοί είναι οι αναγνώστες όπου ακολούθως ενός δημοσιεύματος από το τεύχος Απριλίου της Ρ.Α. μας ρωτούν αν το πλοίο τελικώς είναι ασφαλές για να ταξιδεύουν από και προς το Ρέθυμνο. Δεν είπαμε ποτέ ότι το «Βιτζέντσος Κορνάρος» είναι ανασφαλές πλοίο.
Θεωρήσαμε λοιπόν ιερή μας υποχρέωση να κάνουμε μια έρευνα για αυτό το θέμα σεβόμενοι τις τυχόν ανησυχίες, προσπαθώντας να εστιάσουμε στο τομέα ασφάλειας αλλά και στο θέμα της άνεσης του ταξιδίου.
Πραγματοποιήσαμε λοιπόν το Σάββατο 25 Απριλίου 2009, επίσκεψη επί του πλοίου με σκοπό να δούμε από κοντά τα υπέρ αλλά και τα κατά που σχολίασαν αναγνώστες στην εφημερίδα μας. Ακολούθως στείλαμε ανταποκριτή της εφημερίδας μας και ταξίδεψε με το πλοίο για τον ίδιο σκοπό.
Τα «πλην (-)»
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε γραφικοί θα ξεκινήσουμε από τα «κατά» ως είθιστε να γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.
Είναι αλήθεια όπως είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα ότι η άνοδος στο πλοίο ελλείψει ασανσέρ και κυλιόμενης σκάλας, είναι κάπως δύσκολη.
Όσον για την έλλειψη χώρου μη καπνιζόντων που επίσης είχαμε αναφερθεί, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει αλλά είναι μικρός και ίσως να χρήζει βελτίωσης από πλευράς θέσης μιας και είναι σε άμεση επαφή με τον άλλο χώρο, αυτό των καπνιζόντων.
Τα «συν(+)»
Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι εντός του πλοίου και στο σημείο επιβίβασης υπήρχε ειδικό ασανσεράκι για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Κατά τη παραμονή μας στο πλοίο διαπιστώσαμε όμως και κάποια άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την άνεση του ταξιδίου σε συνδυασμό με το παράγοντα άνθρωπο.
Διαπιστώσαμε λοιπόν ανακαινισμένους χώρους, με σωστή λειτουργικότητα. Η καθαριότητα επί του πλοίου ήταν εμφανής σε όλα τα σημεία, ενώ αυτό που μας έκανε πραγματικά εντύπωση ήταν η ευγένεια του πληρώματος για την οποία αρκετά επίσης έχουμε διαβάσει και στο διαδίκτυο στα σχετικά ιντερνετικά «εντευκτήρια».
Σαφώς το «Βιτζέντσος Κορνάρος» δεν είναι ένα σύγχρονο πλωτό παλάτι ούτε και η ιδιοκτήτρια εταιρία βαυκαλίστηκε κάτι τέτοιο αλλά μπορεί όμως να ταξιδέψει τον επιβάτη του με αρκετή άνεση και πάνω από όλα αξιοπρέπεια.
Ασφάλεια πλόων
Στο τομέα ασφάλειας θα σταθούμε σε κάποια νούμερα που πήραμε στα χέρια μας και σας τα παραθέτουμε.
Προσφάτως το πλοίο υπέστη μια ανακαίνιση ύψους 680.000 ευρώ με σκοπό τον απόλυτο εναρμονισμό του με την «συνθήκη τη Στοκχόλμης για το 2010». Η συνθήκη αυτή σχετίζεται με την ασφάλεια των πλοών, είναι διακρατική και πλέον όλα τα πλοία οφείλουν να εναρμονίζονται με αυτή, ειδάλλως … κατεβάζουν ρολλά.
2 Bowthrusters, stabilizers και άλλα σύγχρονα συστήματα που κάνουν το ταξίδι ασφαλές και άνετο περιλαβάνονται στις αναβαθμίσεις του πλοίου.
Από σχετικά έγγραφα διαπιστώσαμε επίσης ότι προς ολίγων μόνο εβδομάδων και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 2009 το Β.Κ. υπέστη αιφνιδιαστικό έλεγχο από 32 ελεγκτές τους Υπουργείου Ναυτιλίας οι οποίοι αφού εξέτασαν λεπτομερώς όλους τους χώρους, χαρακτήρισαν τελικώς το πλοίο αξιόπλοο και απόλυτα ασφαλές.
Αλλάζοντας θέμα να πάμε και σε κάποιες επιμέρους πληροφορίες που σχετίζονται ιδιαίτερα με την εμπορικότητα την συγκεκριμένης γραμμής Ρεθύμνου - Πειραιά μέσω των άλλων περιοχών.
Το Ρέθυμνο χωρίς να το καταλάβουμε άνοιξε και μερικές ακόμα πύλες εισόδου με άλλα αξιόλογα εμπορικώς σημεία της χώρας μας.
Εμπορικά & Τουριστικά Οφέλη
Τουρισμός
Είναι γνωστό ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος τουριστών στη χώρα μας δεν ταξιδεύουν με γκρούπ αλλά ως μεμονωμένοι, οι γνωστοί individuals.
Είναι επίσης γνωστό ότι ιδιαίτερα η Γερμανόφωνος Ευρώπη αλλά και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Πελοπόννησο, ενώ μεγάλο ποσοστό από το σημαντικό πλέον αριθμό τουριστών που ταξιδεύουν ετησίως προς εκεί διακινούνται με δικό τους όχημα.
Αυτοί όλοι οι τουρίστες πλέον δύναται να κατέλθουν και νότια, προς Κρήτη περνώντας από το Ρέθυμνο μέσω του συγκεκριμένου δρομολογίου της ΛΑΝΕ από Γύθειο ή ακόμα και από τα Κύθηρα που πολλοί εξ αυτών καταλήγουν.
Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό αριθμό επισκεπτών που κυρίαρχα κινούνται προς την Τουριστική Μάνη, Καλαμάτα, Πύλο, Μονεμβασιά, αλλά και στην Δυτική Πελοπόννησο.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να εστιάσουν και να εκμεταλλευτούν οι Τουριστικοί πράκτορες που διακινούν τουρισμό και στις 2 περιοχές (Κρήτη & Πελοπόννησο). Από πληροφορίες μάλιστα που έχουμε στη διάθεσή μας, ίσως πολύ σύντομα να ενωθεί το Ρέθυμνο και με ένα αξιόλογο λιμάνι των Κυκλάδων αφήνοντας τα ίδια οφέλη για το τόπο μας.
Αν όλα τα ανωτέρω τα σκεφτούν σοβαρά οι ιθύνοντες του Τουρισμού σε Νομαρχία, τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχειακούς συλλόγους κλπ, το βέβαιον είναι ότι μιλάμε για μια σημαντικά τονωτική “ένεση” στην οικονομία του Ρεθύμνου!
Προϊόντα
Η Πελοπόννησος είναι μια μεγάλη περιφέρεια της Ελλάδας όπου παράγει αρκετά προϊόντα προς Κρήτη αλλά εισάγει και αρκετά από Κρήτη.
Μέσω της συγκεκριμένης δρομολόγησης τα προϊόντα αυτά μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε αρκετά χαμηλότερο κοστολόγια μιας και δεν χρειάζεται πλέον να μεσολαβούν οι «Μεγαλέμποροι» μεσάζοντες των Αθηνών που ως γνωστό ευθύνονται κατά κύριο για την δραματική αύξηση των τιμών από το παραγωγό στον καταναλωτή.
Επί παραδείγματι, η ντομάτα της Μεσσαράς φεύγει από το παραγωγό με τιμή 0,30. Φθάνει στα σούπερ Μάρκετ της Πελοποννήσου και των Κυθήρων στα 2,30 ευρώ αφού τα κοφίνια έχουν περάσει από τη πλάστιγγα του Αθηναίου Μεσίτη – διαμεσολαβητή/εμπόρου! Όταν όμως ανοίξει ο δίαυλος εμπορικής επικοινωνίας με αυτές τις περιοχές με απ ευθείας συμφωνίες τότε μιλάμε για μια νέα τάξη πραγμάτων στο “παζάρι” των τιμών που όλοι κερδισμένοι μπορούν να βγούν.
Δηλαδή ο παραγωγός δεν θα την πουλάει πλέον τη ντομάτα 0.30 αλλά 0,50 και στο ράφι θα πουλιέται 1,5 ευρώ φέρνοντας άμεσο κέρδος σε παραγωγό, έμπορο και καταναλωτή!
Αυτό το σημείο πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Νομαρχία μας μιας και με ανοιχτό πλέον το δίαυλο Πελοποννήσου – Ρεθύμνου ανοίγουν ευκαιρίες για νέες εμπορικές συναλλαγές αφενός των αγροτικών προϊόντων του Νομού μας ενώ και η Ρεθυμνιώτικη διαμεσολάβηση και άλλων προϊόντων από άλλους Νομούς προς Πελοπόννησο είναι πλέον ορατή.
Η … είδηση της ημέρας!!
Ένας εκ των όρων του Διεθνή διαγωνισμού για την εν λόγω γραμμή που τελικώς κέρδισε η ΛΑΝΕ, αναφέρει ότι η εταιρία να θα αλλάξει το «Βιτζέντσος Κορνάρος» εντός της τριετίας. Από αξιόλογες πηγές της εφημερίδας μας σας αναφέρουμε ότι η εταιρία σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ίσως μιας πολύ σύντομης αλλαγής με ένα άλλο σύγχρονο πλοίο, ηλικίας περίπου 10 ετών, υπηρεσιακής ταχύτητας άνω των 20 κόμβων, σύγχρονων ξενοδοχειακών ανέσεων και της σύνδεσης του Ρεθύμνου με το Πειραιά «διπλωμένα» (πήγαινε-έλα) 3 φορές την εβδομάδα!!
Αν τελικώς επαληθευτεί το ως άνωθεν σενάριο τότε μιλάμε για ριζοσπαστική αλλαγή στο μοιρολατρικό καθεστώς του σκοταδισμού που έχουν υποχρεωθεί να βρίσκονται οι Ρεθυμνιώτες το τελευταίο καιρό.
Εν κατακλείδι, το ζητούμενο δεν είναι να σχολιάζουμε και να κριτικάρουμε επιχειρηματικές κινήσεις αλλά να ψάχνουμε τρόπους να εκμεταλλευτούμε το καθετί που μας παρουσιάζεται.
Διανύουμε εποχή «ισχνών αγελάδων» και δεν είμαστε σε θέση να αφήνουμε πλέον να περνάνε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες μέσα από τα χέρια μας.
Επομένως ας αφήσουμε για λίγο τις άγονες γραμμές και ας σκεφτούμε λίγο τα “άγονα μυαλά|” και πώς να γίνουν γόνιμα!
Ο πλούτος μερικές φορές είναι εκεί μπροστά μας και συνήθως μια απλή σκέψη μόνο φτάνει από την Πολιτεία για να δώσει τη σωστή συνισταμένη στους τοπικούς φορείς να ασχοληθούν προσοδοφόρα για το καλό των πολιτών.
Με τσι γειές μας